Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Λούβρο: Νέα πτέρυγα με έργα ισλαμικής τέχνης


Μπορεί το Λούβρο να συγκεντρώνει κάθε χρόνο το ενδιαφέρον εκατομμυρίων επισκεπτών από όλο τον κόσμο, όμως αυτό δεν σημαίνει, πως δεν ανανεώνεται διαρκώς εμπλουτίζοντας τις συλλογές του με έργα τέχνης ιδιαίτερης αξίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το μουσείο του Λούβρου πρόκειται να αποκτήσει μια νέα πτέρυγα, την «Πτέρυγα Βισκόντι», όπως χαρακτηριστικά θα ονομάζεται για να στεγάσει τη συλλογή έργων ισλαμικής τέχνης. Αφιερωμένη στο διάσημο αρχιτέκτονα Βισκόντι, υπεύθυνο για την ανακαίνιση ορισμένων εξωτερικών όψεων ενός μεγάλου μέρους του μουσείου, η πτέρυγα που θα βρίσκεται πλάι στον Σηκουάνα, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της στο κοινό στο τέλος του 2011.

Και όπως όλα μαρτυρούν πρόκειται να εντυπωσιάσει το κοινό όχι μόνο με τα εντυπωσιακά της εκθέματα αλλά και με την πρωτότυπη κατασκευή και αρχιτεκτονική της καθώς οι πρώτες μελέτες κάνουν λόγο για μια προσθήκη έκτασης 2.800 τ.μ.

Συνηθισμένο να προκαλεί τον επισκέπτη, το Λούβρο, μετά την εντυπωσιακή γυάλινη πυραμίδα που σχεδίασε το 1983 ο αρχιτέκτονας Ι.Μ. Πέι, αναμένεται να κερδίσει και πάλι τις εντυπώσεις με το έργο των αρχιτεκτόνων Μάριο Μπελίνι και Ρούντι Ριτσιότι που ήδη δουλεύουν πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της «Πτέρυγας Βισκόντι».

Ένα γυάλινο στέγαστρο, που θα θυμίζει έντονα κυματιστό πέπλο και που θα στηρίζεται σε επτά λεπτούς πυλώνες, θα αποτελεί μία από τις καινοτομίες της νέας πτέρυγας. Το «Ιριδίζον Πέπλο», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, θα στεγάζει πάνω από 13.000 αντικείμενα ισλαμικής τέχνης, που χρονολογούνται από τις αρχές του 7ου αιώνα έως τις μέρες μας ενώ έμφαση θα δοθεί και στην συλλογή από τάπητες που θα στεγαστούν σε ξεχωριστή αίθουσα του δεύτερου ορόφου.

Οι αρχιτέκτονες κάνουν λόγο για μια γιγαντιαία κατασκευή που θα επικαλυφθεί με φύλλα αλουμινίου σε πράσινες και κόκκινες αποχρώσεις που θα αντανακλούν τα ιριδίσματα του φωτός ενώ οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν στο εσωτερικό μια μοναδικής αξίας έκθεση που θα λούζεται από τα παιχνιδίσματα του παριζιάνικου ήλιου. Να σημειωθεί, πως το συνολικό κόστος της πτέρυγας ανέρχεται σε 98,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου