Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Κόμιξ και μικρογλυπτά με καλοκαιρινές διαθέσεις


Μια σειρά από κόμιξ που πέρασαν στον καμβά δια χειρός Μπενουά Παρέ, συναντούν τα πολύχρωμα μικρογλυπτά του Ανδρέα Ψαράκου, στην κοινή έκθεση των δύο ζωγράφων που εγκαινιάζεται στις 24 Ιουλίου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο.
Κοινό σημείο η καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, η διάθεση του παιχνιδιού και της ξεγνοιασιάς, η πρόταση της απόδρασης σε τόπους όπου κυριαρχεί το φως του ήλιου και η χαρά της ζωής.
Στη δική του δουλειά ο Μπενουά Παρέ οικειοποιείται τις τεχνικές των κόμιξ για να φτιάξει έναν νέο χώρο μέσα στα όρια του καμβά. Οι πίνακές του χαρακτηρίζονται από εκρήξεις αγνών χρωμάτων, οργιαστικές γραμμές που σαλεύουν πάνω στον καμβά ορίζοντας μια νέα χώρα. Αυτό που βασιλεύει στους πίνακες του Παρέ είναι η ανόθευτη ευτυχία και ανεμελιά -τους αντιπάλους του παραλόγου και της ματαιότητας- καθώς και ο αχαλίνωτος ερωτισμός που κατευθύνει τη σύλληψη αυτών των δυνατών εικόνων.
Κόμιξ και μικρογλυπτά με καλοκαιρινές διαθέσεις

Μέσα στο ανοιχτό τοπίο των έργων του, η θάλασσα είναι πανταχού παρούσα, η Ήρα των ονείρων και του ανθρώπου, το τελευταίο καταφύγιο της ψυχής. Οι φιγούρες γυναικών, αντρών και ζευγαριών σε ειδυλλιακά τοπία κάτω από έναν αιώνιο ήλιο μοιάζουν να βρίσκονται σε μία συνεχή αναζήτηση μιας νέας πραγματικότητας. Αυτό που αποτυπώνεται στον κερατοειδή είναι μια χαρά χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς ντροπή. Κάθε πίνακας μοιάζει με θραύσμα μιας αχτίδας φωτός που συγκρούστηκε με την ωμή δύναμη της δημιουργικότητας, μεθυσμένη, αρχέγονη, ελεύθερη, ηδονική.

Ο Παρέ λέει ότι η μεγαλύτερη του επιθυμία όταν δουλεύει είναι να μπορέσει να επιτύχει να μεταδώσει μέσα από τους πίνακες του την ενέργεια που νιώθει όταν τους δημιουργεί: μια δονούμενη ενέργεια. Ο καλλιτέχνης είναι εδώ μόνο για να υπενθυμίσει στον άνθρωπο την αληθινή του φύση.

Ο Ανδρέας Ψαράκος από την πλευρά του χρησιμοποιεί με ευφάνταστο τρόπο τα υλικά του. Μεταμορφώνει στην κυριολεξία διαφόρων ειδών σύρματα, εφημερίδες, papier masse γύψο στόκο, κόλλες, αλλά και χρώματα και ακρυλικά, προκειμένου να δημιουργήσει τα πολύχρωμα μικρογλυπτά του.

Μέσα από την ποικιλία των εκφραστικών τρόπων που άνετα χειρίζεται, δημιουργεί μια μετα-ρορ συνθήκη, διεκδικώντας την τρίτη διάσταση στα έργα του. Οι γλυπτο-ζωγραφικές του μορφές διαμορφώνουν το δικό τους κάθε φορά μικροπεριβάλλον, μέσα από το παιγνιώδες τους ύφος, το οποίο κατακτά τον φυσικό χώρο, καθώς δραστηριοποιεί την δυναμική του. Τα μικρά σχήματα που μεγιστοποιούνται μέσα από τις ρευστότητες και τις αστάθειες τους, μέσα από τις επισφαλείς τους ισορροπίες και την εκρηκτικότητα τους, δημιουργούν μικρά ή μεγαλύτερα ρήγματα, όχι τόσο στους κανόνες της ζωής, όσο στην σοβαροφάνεια και στην καθημερινή υποκρισία με την οποία την βιώνουμε, εξαργυρώνοντας αδαπάνητα την ελευθερία μας. Μια ελευθερία, που συχνά την θυσιάζουμε στους βωμούς της ασφάλειας για την πραγματικότητα, που ανοχύρωτα οικοδομούμε, έχοντας ηθελημένα εξορίσει το όνειρο, το οποίο από την άλλη όμως πλευρά και χωρίς υποκρισίες, συχνά κυνηγούμε.

Στην ουσία με την ενασχόληση του με τα εικαστικά ο καλλιτέχνης, όπως επισημαίνει ο ίδιος, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προσπαθεί να πολεμήσει την έμφυτη μελαγχολία του. «Τώρα ανακάλυψα ένα καινούργιο τρόπο να κάνω γλυπτοζωγραφικές να παίζω με τα σχήματα και τα χρώματα στο χώρο. Να διεκδικήσω την τρίτη διάσταση και μέσα σ΄ αυτήν την δύσκολη κατάσταση να νιώσω ευχάριστα, χαρούμενα

ΙΝFO:
Η έκθεση των Μπενουά Παρέ και Ανδρέα Ψαράκου στη γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο εγκαινιάζεται στις 24 Ιουλίου και διαρκεί ως τις 3 Αυγούστου 2010.
Kapopoulos Fine Arts: Φλ Ζουγάνελη 13, Μύκονος, Χώρα.
Tηλ./Fax: 2289027005
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου