Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς


Άνοιξε τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη για το κοινό, το νέο μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς, το οποίο εκτείνεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και ως συνέχεια της Κρυπτής Στοάς. Μέσα από τα τα εκθέματα του νέου μουσείου ανασυντίθενται, η ιστορία της περιοχής της αρχαίας αγοράς και σημαντικών γεγονότων της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στον προθάλαμο του μουσείου, ο επισκέπτης μπορεί να βρει κείμενα με το ιστορικό αποκάλυψης της Ρωμαϊκής Αγοράς και των διεκδικήσεων για την ανάδειξή του, καθώς και στοιχεία για τις εργασίες ανέγερσης του μουσείου. Στην κυρίως αίθουσα ξεδιπλώνεται η ιστορία του χώρου: από τα ελληνιστικά χρόνια, οπότε λειτουργούσαν εργαστήρια παραγωγής αγγείων και ειδωλίων, την περίοδο ακμής της Ρωμαϊκής Αγοράς και μέχρι τον 4ο αιώνα, οπότε έπαψε να είναι το διοικητικό κέντρο της περιοχής και άρχισαν να λειτουργούν ξανά εργαστήρια κεραμικής. Επίσης, παρουσιάζονται εκθέματα που σχετίζονται με τη νεότερη ιστορία της περιοχής, κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι την πυρκαγιά του 1917

"Επιχειρούμε μια διαχρονική προσέγγιση της ιστορίας της περιοχής και άρα και της πόλης", αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λίλιαν Αχειλαρά.

Mouseio_Romaikis_AgorasΤα εκθέματα πλαισιώνουν επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες. Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης είχε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και επί χρόνια υπεύθυνη των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο, Πολυξένη Βελένη. Τον εκθεσιακό χώρο του μουσείου συμπληρώνει ενότητα που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, τα οποία έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν κείμενα γραμμένα με το σύστημα Μπράιγ και να ψηλαφίσουν πιστά αντίγραφα των ευρημάτων του χώρου. Η δημιουργία της συγκεκριμένης ενότητας έγινε σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, το μουσείο περιλαμβάνει και αίθουσα εκδηλώσεων. Ασανσέρ και ράμπες που προστέθηκαν στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο κάνουν, εξάλλου, ευκολότερη την πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι εργασίες κατασκευής του μουσείου ξεκίνησαν το 2003. Η ανέγερση και η έκθεση των αρχαιοτήτων χρηματοδοτήθηκε από τα επιχειρησιακά προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και "Πολιτισμός" του υπουργείου Πολιτισμού.

Το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς λειτουργούν από Τρίτη έως Κυριακή, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή:http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου