Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010"

"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010"



Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 30 Ιουνίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο η Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των εκδηλώσεων "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010" του Δήμου Αθηναίων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ευχαρίστησε θερμά όλους τους καλλιτέχνες για την συμμετοχή τους και φέτος στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι της Αθήνας, την Υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιώς Ντίνα Μπέη, τον Πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού Άγγελο Μοσχονά, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της "Τεχνόπολις" Φώτη Ιγνατίου, τον Πρόεδρο των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων Γιώργο Κατσαρό, τον Πρόεδρο του ΟΝΑ Βασίλη Κικίλια, αλλά και όλους τους εργαζόμενους του Δήμου που συμβάλλουν ο καθένας για την πραγματοποίηση και επιτυχία του Φεστιβάλ.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης μεταξύ άλλων τόνισε:

"Φέτος είχαμε ένα δίλλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της οικονομικής κρίσης και της εξαιρετικά μεγάλης μείωσης που έγινε σε όλους τους δήμους της Ελλάδος από την κρατική επιχορήγηση, για το αν θα έπρεπε να κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή όχι. Διότι βεβαίως αυτό που προείχε ήταν οι μισθοί των εργαζομένων στους δήμους και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Πρέπει να σας πω ότι αντιστάθηκα σε νοοτροπίες μεμψιμοιρίας και μιζέριας που εκφράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι θεωρώ ότι μία πολύ μεγάλη προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα αυτή την οικονομική συγκυρία που περνάμε όλοι, ήταν να μην κάνουμε εκπτώσεις και πολύ περισσότερο να μην καταργηθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το ότι οι συμπολίτες μας σε ένα ποσοστό 80% τελείως δωρεάν και σε ένα ποσοστό 20% που το ακριβότερο εισιτήριο (είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις αυτές) θα είναι 10 ευρώ, αλλά και το ότι θα πάνε να ξεχαστούν για λίγο από τα προβλήματά τους, θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντική κοινωνική προσφορά, όπως οι 4.000 μερίδες που δίνουμε σε ανθρώπους να τρώνε καθημερινά. Είναι άλλου είδους τροφή, μα εξίσου σημαντική και απαραίτητη ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες καλλιτέχνες, διότι εάν οι ίδιοι δεν περιόριζαν τις οικονομικές τους απαιτήσεις δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το Αθηναϊκό Φεστιβάλ. Και αυτή είναι η δικαίωση της επιμονής μας να κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις μόνο με Έλληνες δημιουργούς και ερμηνευτές. Ναι μεν υπάρχει μείωση των εκδηλώσεων σε σχέση με πέρσι - μικρή βέβαια - ως προς τον αριθμό, αλλά πολύ μεγαλύτερη μείωση ως προς τα χρήματα που θα ξοδέψουμε. Και ένας βασικός λόγος είναι οι καλλιτέχνες.

Είμαι σίγουρος για την επιτυχία που θα έχουν οι εκδηλώσεις το καλοκαίρι, διότι όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι εξαιρετικοί και πιστεύω να προσφέρουμε λίγη χαρά, αλλά και πνευματική δροσιά στους συμπολίτες μας.

Καταφέραμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ με ασύγκριτα λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα γνωστά κρατικά φεστιβάλ και θα μου επιτρέψετε να πω αν όχι καλύτερο, εφάμιλλο σε ποιότητα. Και αυτό οφείλεται και στους καλλιτέχνες αλλά και στην προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων".

Η Υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς Ντίνα Μπέη, με τη συνεργασία της οποίας γίνεται το Φεστιβάλ στο Θέατρο του Αττικού Άλσους, τόνισε:

"Το κλειδί του φετινού φεστιβάλ είναι η ποιότητα των εκδηλώσεων και το χαμηλό εισιτήριο. Η χαρά μας όμως φέτος είναι διπλή, καθώς παραδίδουμε στο κοινό ένα πλήρως εκσυγχρονισμένο και ανακαινισμένο υπαίθριο θέατρο το οποίο, στο πλαίσιο της συνολικότερης ανάπλασης του Αττικού Άλσους, μεταμορφώθηκε σ' ένα θέατρο σύγχρονων απαιτήσεων και φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας.

Η Υπερνομαρχία είναι περήφανη και για έναν ακόμη λόγο αφού, σε όσους θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν τα σημαντικά μουσικά και θεατρικά δρώμενα στο πανέμορφο θέατρο, παρουσιάζει παράλληλα τη συνολικότερη ανάπλαση του Αττικού Άλσους που μεταμόρφωσε το πάρκο σ' έναν καταπράσινο πόλο αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης".

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Άγγελος Μοσχονάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

"Στη δύσκολη, για όλους εποχή, καταφέραμε να διατηρήσουμε τα πολιτιστικά δρώμενα για τους πολίτες, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μία πολύ σημαντική μείωση του κόστους των εκδηλώσεων.

Σαν εκφραστές της άποψης "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" ξεκινήσαμε από πέρυσι ένα εκτεταμένο καλλιτεχνικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα το οποίο θα είναι αποκεντρωμένο σε όλες τις συνοικίες της πόλης, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να το παρακολουθήσει και ειδικότερα στα παιδιά. Υποχρέωσή μας είναι η τόνωση του ενδιαφέροντος και η ενθάρρυνση της νεολαίας για την τέχνη και για τον σύγχρονο πολιτισμό σε όλες του τις μορφές, με σκοπό να τον αγαπήσουν και να μπορούν να τον αξιολογήσουν βάζοντας στην καθημερινότητά τους νότες αισθητικής, ποιότητας και ψυχαγωγίας.

Επίσης, ξεκινάμε μία στενή συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με την οποία συμπράττουμε για την πραγματοποίηση της όπερας Αΐντα του Βέρντι, στις 23, 24, και 28 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού".

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Πολιτισμικού του Οργανισμού ανταποκρινόμενος στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες των πολιτών, υλοποιεί 396 εκδηλώσεις σε πλατείες, ανοιχτούς χώρους και θέατρα, που θα είναι ελκυστικές για όλους τους κατοίκους, τα παιδιά, αλλά και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010" είναι το πρόγραμμα "Πολιτισμός για Όλους" με 282 εκδηλώσεις, το "Αθηναϊκό Φεστιβάλ" με 114 εκδηλώσεις, το "8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας" με 28 παραστάσεις και οι συναυλίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, που πέρα από αυτές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα "Πολιτισμός για Όλους" και στο "Αθηναϊκό Φεστιβάλ", θα δώσουν συναυλίες στο Ζάππειο, στο Ηρώδειο, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο Παλαιό Φάληρο, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, στην Τεχνόπολις, στη Λυρική Σκηνή και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

"ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"
Οι εκδηλώσεις "Πολιτισμός για όλους" ξεκινούν στις 5 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 22 Σεπτεμβρίου, αφορούν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σε 76 πλατείες και ανοιχτούς χώρους στα επτά διαμερίσματα της πόλης, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Μουσικά Σύνολα, την "Τεχνόπολις", τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης, με όλα τα Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων αλλά και με τοπικούς συλλόγους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με όλα τα είδη της μουσικής (έντεχνο, λαϊκό, δημοτικό, rock, pop, κ.α.), θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές για μικρούς και μεγάλους, ελληνικούς χορούς, αλλά και παραστάσεις καραγκιόζη και κουκλοθέατρου.

Πέρα όμως από τις παραπάνω εκδηλώσεις θα γίνουν υπαίθριες εκθέσεις με αντίγραφα σε καμβά ζωγραφικών έργων των Γιώργου Ιακωβίδη, Γιώργου Ροϊλού, Μιχάλη Οικονόμου, Άγγελου Γιαλινά κ.α. της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, με στόχο να έρθει ο κόσμος και ιδιαίτερα η νέα γενιά σε επαφή με έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Βασικός στόχος του προγράμματος "Πολιτισμός για Όλους" είναι η ανάδειξη όλων των μορφών τέχνης και πολιτισμού, υπηρετώντας την παράδοση αλλά και το σήμερα και να προσφέρει ποιοτικά πολιτιστικά ερεθίσματα στο σύνολο των πολιτών της Αθήνας, γιατί ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων αλλά όλων.

"ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ"
Φέτος το Αθηναϊκό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε τρία σημεία: στο Θέατρο του Αττικού Άλσους, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, στο Θέατρο Δόρας Στράτου και στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, όπου γνωστά και αγαπημένα ονόματα από όλους τους χώρους θα δώσουν το δικό τους παρόν, προσφέροντας έτσι μία δροσερή νότα στα βράδια των κατοίκων της πόλης μας με εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών, αναδεικνύοντας έτσι την πλούσια εγχώρια παραγωγή στον πολιτισμό.

Στο 4ο Φεστιβάλ του Αττικού Άλσους θα φιλοξενηθούν φέτος από τις 5 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, 48 εκδηλώσεις υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.

Στις 6 Ιουλίου θα ανοίξει τις πύλες του το Θέατρο Δόρας Στράτου, όπου θα γίνονται εκδηλώσεις κάθε Τρίτη και Τετάρτη (9 τον Ιούλιο και 5 το Σεπτέμβριο), ενώ στο Θέατρο Κολωνού, θα πραγματοποιηθούν από 24 Αυγούστου έως 19 Σεπτεμβρίου 16 παραστάσεις μουσικής και θεάτρου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αθηναϊκού Φεστιβάλ είναι πλούσιο και πολυποίκιλο: θεατρικές παραγωγές για μικρούς και μεγάλους από το Εθνικό Θέατρο, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Κρήτης, Αγρινίου, το Θεσσαλικό Θέατρο, ενώ από τη σκηνή των θεάτρων θα παρελάσουν, μεταξύ άλλων, ο Θύμιος Καρακατσάνης, η Καριοφυλιά Καραμπέτη, η Λυδία Κονιόρδου, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Παύλος Χαϊκάλης, η Ελένη Γερασιμίδου, η Ρένια Λοϊζίδου, ο Κώστας Κόκλας, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Γιώργος Παρτσαλάκης, ο Δάνης Κατρανίδης, ο Μιχάλης Μητρούσης, ο Γιώργος Αρμένης, ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, ο Απόστολος Ρήγας, η Εβελίνα Παπούλια, ο Βασίλης Τσιβιλίκας.

Στο μουσικό μας ταξίδι θα μας συντροφεύσουν ο Σταύρος Ξαρχάκος, η ΄Ελλη Πασπαλά, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Μπέζος, η Πέμη Ζούνη με την Ελένη Πέτα, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης, ο Ψαραντώνης, η Κατερίνα Κούκα, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ελένη Δήμου, ο Πάνος Μουσουράκης, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, οι Ωρίωνες, η Μαίρη Λίντα, και πολλοί άλλοι.

O Δήμος Αθηναίων και ο Πολιτισμικός Οργανισμός στοχεύοντας πάντα στο να κάνει τον πολιτισμό κτήμα όλων των κατοίκων της πόλης και οι παραστάσεις να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, παρουσιάζει τις εκδηλώσεις στο Θέατρο του Αττικού ΄Αλσους και στο Θέατρο Δόρας Στράτου, με συμβολικό ή με μηδενικό εισιτήριο, ενώ στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού είναι όλες με ελεύθερη είσοδο.

'Ωρα έναρξης: Ιούλιος και Αύγουστος 21:00 - Σεπτέμβριος 20:30

Εισιτήρια: Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-17:00 (τηλ. 210 3612920) και στην "Τεχνόπολις" (Πειραιώς 100) 10:00 έως 22:00

Στα Θέατρα του Αττικού Άλσους και Δόρας Στράτου θα γίνεται πώληση εισιτηρίων μόνο για την παράσταση της ημέρας 19:00-21:00 και 19:30-21:00 αντίστοιχα και μισή ώρα νωρίτερα το Σεπτέμβριο.

Για τις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο είναι απαραίτητη η προμήθεια δελτίου εισόδου από το ταμείο του θεάτρου πριν την έναρξη.

"8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Αθήνας, που διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, διαγράφει μια άκρως ενδιαφέρουσα πορεία, αφήνοντας κάθε χρόνο έντονο στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας.

Το φετινό 8ο Διεθνές Φεστιβάλ, όπως πάντα, θα φιλοξενηθεί στον προαύλιο χώρο της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) από 1η έως και 18 Ιουλίου, παρουσιάζει μερικές από τις καλύτερες ομάδες χορού της Ευρώπης, πάλι με έναν στόχο: να υπογραμμίσει πως ο σύγχρονος χορός, που απαλλάχτηκε από την τεχνική και τις αρχές του ακαδημαϊκού χορού και από τις αντιλήψεις που ενέπνεαν το κλασσικό μπαλέτο και που ξεκίνησε σαν ρεύμα στις αρχές του 20ου αιώνα, σήμερα ενδιαφέρει σοβαρά όλο και περισσότερο κοινό.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαργκώ Περδίκη, φέτος επέλεξε και προσκαλέσαμε τρείς πολύ σημαντικές χορευτικές ομάδες, από την Ισπανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία.

Πρόκειται αντίστοιχα για την Gelabert Azzopardi Companyia de Danse from Barcelona που θα παρουσιάσει τα έργα "Sense fi" και "Conquassabit", την Jo Stromgren Kompani που σε πρώτη παρουσίαση θα χορέψει το "A Dance Tribute to the art of football" και την ομάδα Folkwang Tanzstudio που θα παρουσιάσει τα "Frauenballet" και "Schimmer".

Από την Ελλάδα για μια ακόμη φορά στο Φεστιβάλ της Αθήνας, θα συμμετάσχει (και μάλιστα όλες τις ημέρες της διάρκειάς του) το Χοροθέατρο Οκτάνα με την καινούργια δουλειά του Κωνσταντίνου Ρήγου που έχει τίτλο "Dressed Undressed".

Πρόγραμμα Αθηναϊκού Φεστιβάλ 2010


Πληροφορίες:
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, τηλ. 210 3621601, 210 3630706
Στη γραμμή του δημότη τηλ. 1595
Πηγή:http://www.cityofathens.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου