Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

102 χρόνια από την ανακάλυψη του Δίσκου της Φαιστού


Στις 3 Ιουλίου 1908, πριν από 102 χρόνια, ανακαλύφθηκε ο Δίσκος της Φαιστού, το αίνιγμα της μινωικής Κρήτης. Ο Δρ. Γκάρεθ Όουενς, γλωσσολόγος, επισημαίνει πως η πιο γνωστή μινωική επιγραφή είναι ο «Δίσκος της Φαιστού». Έχει γίνει αποδεκτό ότι ο Δίσκος διαβάζεται σπειροειδώς, δηλαδή από την περιφέρεια προς το κέντρο. Έχει διάμετρο περίπου 16 εκ. με σημεία γραφής και στις δυο όψεις, τα οποία ανέρχονται σε 242 και διαιρούνται σε 61 ομάδες.

Υπάρχουν 45 διαφορετικού χαρακτήρα σημεία στο Δίσκο, περισσότερα για να απαρτίσουν ένα αλφάβητο και λιγότερα για να αποτελέσουν μια πραγματική ιδεογραφική γραφή, όπως συμβαίνει με την κινεζική γλώσσα.

Αυτή η διαπίστωση μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι πρόκειται επίσης για μια συλλαβική γραφή, όπως είναι άλλωστε η Γραμμική Β’ και η Γραμμική Α’.

Εφόσον η γλώσσα του Δίσκου παραμένει άγνωστη και έτσι και το κείμενο μας είναι εντελώς ακατανόητο.

Πολλοί είναι οι επίδοξοι αποκρυπτογράφοι, που διατυπώνουν τη δική τους ερμηνεία. Πολλά έχουν γραφτεί γι' αυτήν την κρητική επιγραφή, περισσότερα μάλιστα από οποιαδήποτε άλλη, τα περισσότερα όμως είναι αποκυήματα της φαντασίας τους.

Με πληροφορίες από: patris.gr
Πηγή:http://www.zougla.gr

1 σχόλιο:

  1. Μία «Έκθεση Πεπραγμένων» ενός διαχειριστή του εμπορικού κέντρου της αρχαίας Φαιστού.

    Ο διάσημος Δίσκος της Φαιστού αποτελεί μία τυπογραφημένη, κατά επισημασμένες παραγράφους συνοπτική αναφορά ενεργειών ενός διαχειριστή – τιμητή του εμπορικού κέντρου της Φαιστού. Οι σπείρες, για λόγους τεχνικούς, ξεκινούν με οδηγό το χείλος του δίσκου, από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενώ η επιγραφή, πάλι για τεχνικούς λόγους, έγινε αντίθετα.
    Ο Δίσκος της Φαιστού, η Στήλη από την Άβυδο, η Στήλη της Ροζέτας, η Πινακίδα από την Έγκωμη, η Πινακίδα από το ιερό της Αθηνάς του Ιδαλίου και η Πινακίδα της Κορτόνας αποτελούν μερικές έγγραφες αναφορές ή δημοσιεύματα τρεχουσών λογιστικών και κανονιστικών πράξεων προς ενημέρωσιν του άνακτα, της διοικήσεως ή του δήμου.

    https://skydrive.live.com/?cid=e39b50d7d9ea3235&id=E39B50D7D9EA3235%21105#!/view.aspx?cid=E39B50D7D9EA3235&resid=E39B50D7D9EA3235%21122&app=WordPdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή