Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Με μια πράσινη Κιβωτό στη Μπιενάλε της Βενετίας


«Κιβωτός, Παλιοί σπόροι για Νέες καλλιέργειες». Αυτός είναι ο τίτλος της ελληνικής συμμετοχής για τη 12η Μπιενάλε της Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί φέτος από 29 Αυγούστου ως 21 Νοεμβρίου με γενικό τίτλο « People meet in architecture»

Στρέφεται προς την οικονομική κρίση και το πώς βιώνεται αυτή στην Ελλάδα παράλληλα με την περιβαλλοντική κρίση. Έτσι, δημιουργείται μια κιβωτός σπόρων όπου οι σπόροι παρουσιάζονται ως «συναισθητική» εμπειρία και ταυτόχρονα, η κουζίνα της Κιβωτού παράγει διατροφικά προϊόντα, προτείνοντας στους επισκέπτες μια συμβολική αλλά και πραγματική πλατφόρμα παροδικής συμβίωσης και επικοινωνίας .

Στο εσωτερικό του ελληνικού περιπτέρου πρόκειται να εγκατασταθεί η έκθεση της ελληνικής συμμετοχής με θέμα «Κιβωτός, Παλιοί Σπόροι για Νέες Καλλιέργειες».

Η έκθεση στο περίπτερο περιλαμβάνει:

1. Εγκατάσταση από ξύλο, που είναι « Η Κιβωτός» και περιέχει συλλογή σπόρων και φυτών Βίντεο προβολή με θέμα την γεωργική ζωή και τη σχέση ανάμεσα στην καλλιέργεια, τον άνθρωπο και το τοπίο.

2. Έκθεση επεξεργασμένου υλικού εικόνων για τα ελληνικά αγροτικά τοπία

Αναλυτικότερα τα έργα περιγράφονται ως εξής:

1. Η ΚΙΒΩΤΟΣ

Εισάγεται η ιδέα ενός μετακινούμενου αρχείου σπόρων, φυτών και φυτογενετικού υλικού το οποίο θα προκύψει από συλλογή μέσω δικτύων. Το μετακινούμενο αρχείο σπόρων προτείνεται ως παραδειγματικό εργαλείο γνώσης και πληροφορίας, ικανό να συνδράμει παραδειγματικά και στα ευκίνητα μοντέλα μητροπολιτικής αγροκαλλιέργειας, τόσο εντός των πόλεων όσο και στις παρυφές τους. Κατασκευάζεται ένας κινούμενος αποθέτης ελληνικού φυτογενετικού υλικού στο εξής ονομαζομένου «Κιβωτός.» Η Κιβωτός έχει τη δική της αρχιτεκτονική με πρόγραμμα που επιτρέπει την αρχειοθέτηση, την αποθήκευση σπόρων και φυτών καθώς και την παρασκευή φαγητού.

Πρόκειται για ξύλινη κατασκευή διαστάσεων 12μ. μήκος, 2,70μ μέγιστο πλάτος. και 3,30 μ ύψος. Η κατασκευή αυτή είναι επισκέψιμη. Στο εσωτερικό της φιλοξενείται έκθεση φυτογενετικού υλικού (σπόροι, καρποί κ.α.) σε ειδικές θήκες (υάλινα βάζα, κουβάδες, πιάτα κλπ). Το φυτογενετικό υλικό θα συλλεχθεί μετά από έρευνα επιτόπια με επισκέψεις σε αγροτοπαραγωγικές μονάδες, τράπεζες σπόρων κ.α. Η συλλογή θα τοποθετηθεί στην κιβωτό σε θεματικές ενότητες σπόρων και φυτών:

- Διατροφικά (σιτηρά, όσπρια)
- Θεραπευτικά
- Καλλωπιστικά
- Αφροδισιακά
- Ευφορικά
- Θανάσιμα

Υπεύθυνος της έρευνας και της συλλογής σπόρων και φυτών για την κιβωτό είναι ο βιολόγος Ορέστης Δαβίας.

Η ξύλινη κατασκευή αποτελείται από τάβλες, δοκούς και επιφάνειες κόντρα πλακέ θαλάσσης. Πρόκειται για λυόμενη κατασκευή που μπορεί να στηθεί κατ αρχήν στο ελληνικό περίπτερο και κατόπιν θα είναι δυνατή η επανεγκατάστασή της . Στον εσωτερικό χώρο της κιβωτού το αρχείο φυτών και σπόρων συμπληρώνεται από την εγκατάσταση μικρής κουζίνας. Η παρασκευή φαγητού από την συλλογή-αρχείο της κιβωτού επιτρέπει την κατοίκηση του εκθεσιακού χώρου με δυναμικό -διαδραστικό τρόπο.

Σχεδιασμός κιβωτού: Φοίβη Γιαννίση, Ζήσης Κοτιώνης
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΖΩΗ -ΒΙΝΤΕΟ. Στην κύρια αίθουσα της κιβωτού, γίνεται διπλή προβολή βίντεο ντοκουμέντο, από την σύγχρονη αγροτική ζωή στην Ελλάδα και τις εναλλακτικές καλλιέργειες που συμβάλλουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας και την ανάδειξη του παλαιού φυτογενετικού υλικού. Η παραγωγή του ντοκουμέντου απαιτεί γυρίσματα στην ύπαιθρο, αρχειακή έρευνα, και εργασίες στούντιο (μοντάζ κλπ)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ισιδώρου, σκηνοθέτης

2. ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΠΙΩΝ-ΕΚΘΕΣΗ.

Στη δεύτερη αίθουσα του περιπτέρου θα εκτεθούν επεξεργασμένες εικόνες αγροτικών τοπίων της Ελλάδας. Η παραγωγή του εικονικού υλικού είναι αποτέλεσμα έρευνας αρχείου σε αεροφωτογραφίες και αρχεία φωτογράφων, φωτογραφίσεις και ηλεκτρονική επεξεργασία των εικόνων, εκτυπώσεις και εκθεσιακή οργάνωση των εικόνων.

Ελληνική συμμετοχή, συντελεστές:
Εθνικοί Επίτροποι: Φοίβη Γιαννίση, Ζήσης Κοτιώνης
Σύλληψη (concept), Σχεδιασμός και Παραγωγή « Κιβωτού» και Έκθεσης:
Ζήσης Κοτιώνης, Φοίβη Γιαννίση, αρχιτέκτονες

Συνεργάτες:
Βίντεο-ντοκυμαντέρ: Γιάννης Ισιδώρου, σκηνοθέτης
Σχεδιασμός έκθεσης αγροτικών τοπίων: Κώστας Μανωλίδης, αρχιτέκτων
Συλλογή φυτογενετικού υλικού: Ορέστης Δαβίας, βιολόγος
Πληροφοριακός Σχεδιασμός: Αλέξανδρος Ψυχούλης, εικαστικός
Σύμβουλος εγκατάστασης: Μαρία Παπαδημητρίου, εικαστικός
Επιμέλεια Καταλόγου: Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Ζήσης Κοτιώνης
Σχεδιασμός Καταλόγου: Μιχάλης Παπαρούνης, εκδότης
Επικοινωνία-προβολή: Αλέξια Κατσίγερα
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου