Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Η γκαλερί Σαάτσι γίνεται κρατικό μουσείο


Ενα σημαντικό μέρος της τεράστιας συλλογής της Γκαλερί Σαάτσι, μίας από τις μεγαλύτερες του κόσμου, δωρίζει ο Τσαρλς Σαάτσι στο λαό της Βρετανίας, επιθυμώντας ταυτόχρονα να χαρίσει και την ίδια την γκαλερί αφού τη μεταμορφώσει σε κρατικό μουσείο.

Ανάμεσα στα 200 έργα της δωρεάς, η οποία εκτιμάται γύρω στις 25 εκατομμύρια λίρες, συμπεριλαμβάνεται το έργο της Τρέισι Εμιν «My bed», για το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο Τέρνερ, και ακόμα σημαντικά έργα, όπως το «Tragic anatomies» των αδελφών Τσάπμαν και η εγκατάσταση του Ρίτσαρντ Ουίλσον, «20:50 (Oil room)».

Στην ουσία ο γκουρού της διαφήμισης Τσαρλς Σαάτσι, που μεταμορφώθηκε σε συλλέκτη κυρίως συνδέοντας το όνομά του με την άνοδο της γενιάς των «Young British Artists», επιθυμεί να κρατικοποιήσει την 21,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων Γκαλερί Σαάτσι (www.saatchi-gallery.co.uk), η οποία θα μετονομαστεί σε MOCA (Museum of Contemporary Art - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), αφότου ο Σαάτσι αποχωρήσει.

Η γκαλερί Σαάτσι γίνεται κρατικό μουσείο

Το ίδιο το κτίριο δεν συμπεριλαμβάνεται στη δωρεά, όμως η εταιρεία Κάντογκαν Εστέιτ, στην οποία ανήκει η 25 χρόνων γκαλερί στο Τσέλσι, δήλωσε πως ελπίζει να παραμείνει η γκαλερί στο ίδιο μέρος. Το ίδιο το νέο μουσείο θα ανταποκριθεί στα τρέχοντα έξοδα και δεν θα «επιβαρυνθεί το κράτος».

Η γκαλερί Σαάτσι γίνεται κρατικό μουσείο

Κάποιοι πιστεύουν ήδη ότι, παρά τη γενναιοδωρία του Σαάτσι, η δημιουργία ενός νέου μουσείου μοντέρνας τέχνης ουσιαστικά αντιγράφει τους σκοπούς της Γκαλερί Τέιτ Μόντερν, η οποία, πριν από δέκα χρόνια, στήθηκε ώστε να παρέχει ακριβώς το ίδιο.

Στο μεταξύ, ο Σαάτσι θα εξακολουθήσει να διατηρεί αυτοπροσώπως τα εκατοντάδες έργα της συλλογής του, η οποία θα περάσει, μετά τον θάνατό του, στην οικογένειά του. Παρ’ όλα αυτά ενδέχεται να προστεθούν επιπλέον έργα στη δωρεά, όσο εκείνος παραμένει επικεφαλής της γκαλερί.

Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι η αγγλική κυβέρνηση νιώθει ήδη ευγνωμοσύνη για τη φιλανθρωπία του Σαάτσι, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης και των περικοπών στον πολιτισμό.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου