Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ιούλιος στο Μουσείο Μπενάκη

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ


Η Πόλη του Ara Güler
Διάρκεια : μέχρι 25 Ιουλίου 2010

Ο διάσημος Τούρκος φωτογράφος Αρά Γκιουλέρ, γνωστός ως «το μάτι της Πόλης», παρουσιάζει την Κωνσταντινούπολη όπως ο ίδιος την έζησε και δεν υπάρχει πια, στρέφοντας το φακό του στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της, με σκηνικό τα επιβλητικά της μνημεία και τις ταπεινές γειτονιές της.
Η Πόλη του δεν παραπέμπει στην πρωτεύουσα των παλιών αυτοκρατοριών, ούτε σε έναν τόπο εξωτικό, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων της. Με την έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το έργο του Αρά Γκιουλέρ στην Ελλάδα.
Την έκθεση συνοδεύει το βιβλίο Αρά Γκιουλερ, Στην Πόλη (Ολκός).

Διοργάνωση : Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη.


greek green greet by droog
Διάρκεια : μέχρι 25 Ιουλίου 2010

Η έκθεση greek green greet by droog -η μεγαλύτερη έκθεση της Droog στον κόσμο από το 2007- παρουσιάζει την Droog, διερευνώντας και συζητώντας έννοιες όπως ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, επαναδημιουργία, διαύγεια σκέψης, μνήμη και νοσταλγία, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αστικού διαμερίσματος. Στόχος είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού στην Ελλάδα, όσον αφορά στο διεθνές σύγχρονο design με περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Droog (προφέρεται ντρό-οχ, με την κατάληξη να προφέρεται όπως το ‘Λώχ Νές’) σημαίνει “dry” δηλαδή “στεγνό” στα Ολλανδικά, όπως λέμε “στεγνό χιούμορ”. H Droog δημιουργήθηκε στο Άμστερνταμ το 1993 από την ιστορικό και κριτικό τέχνης Renny Ramakers και τον Gijs Bakker και ανέπτυξε μια μοναδική προσέγγιση στην παραγωγή προϊόντων και projects που συνάπτουν μια ιδιαίτερη σχέση με το άτομο–χρήστη-περιβάλλον. Διερευνώντας έννοιες όπως επιβράδυνση, μνήμη, νοσταλγία, επαναχρησιμοποίηση, χειροποίητες μεθόδους παραγωγής και φυσικό περιβάλλον, προκαλούν την δημιουργία εμπειριών και διαδραστικής συμμετοχής, με προϊόντα και projects που είναι απλά στην κατανόησή τους, έχουν μία καθαρότητα και διαύγεια στη νοητική τους σύλληψη και υπόσταση, αφηγούνται ιστορίες, με απώτερο σκοπό να εκτιμηθούν και να μην απορρίπτονται χωρίς περίσσια σκέψη.

Διοργάνωση : Workshop Dionisis Sotovikis, Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα, Μουσείο Μπενάκη.


Ιωάννης Βικέλας
Αρχιτεκτονικές Αναζητήσεις 1958-2010
Διάρκεια : μέχρι 25 Ιουλίου 2010


Στην έκθεση γίνεται μια επιλογή από το έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα, από την αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας το 1960 έως σήμερα.

Ο Ιωάννης Βικέλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π. απ’ όπου αποφοίτησε το 1955.

Στα πενήντα περίπου χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας έχει μελετήσει και επιβλέψει πάνω από 800 έργα: πολεοδομικά σύνολα, συγκροτήματα διαμερισμάτων, συγκροτήματα κατοικιών, επαύλεις, κτήρια γραφείων, υπουργεία, δημαρχεία, βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, βιομηχανικά κτήρια, έργα ναοδομίας, μουσεία, περίπτερα εκθέσεων, καταστήματα και τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κινηματογραφικές αίθουσες, αεροδρόμια, εργοστάσια, δημόσιους σταθμούς αυτοκινήτων, διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων και πλατείες, ταφικά μνημεία. Ασχολήθηκε επίσης με αποκαταστάσεις και ανακαινίσεις ιστορικών κτηρίων και μελέτησε τα περισσότερα ψηλά κτήρια (Πύργους) στην Αθήνα.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονικές μελέτες που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων. Κάποια από τα έργα αυτά αποτελούν προσωπικές μελέτες του και άλλα πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με άλλους αρχιτέκτονες. Από τα πιο γνωστά έργα του είναι ο Πύργος των Αθηνών, Αμπελόκηποι, Αθήνα (1969), κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αθήνα (1976, σε συνεργασία με τον Π. Μιχαλέα), Ξενοδοχείο Αστήρ Παλλάς, Αθήνα (1979, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Εμ. Βουρέκα, Σ. Μολφέση & Κ. Δεκαβάλλα), Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (1985).
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη.

ILLUSTRATIONS LIFO
Διάρκεια : μέχρι 25 Ιουλίου 2010

Με την συμμετοχή των : b., Γιάννης Κουρούδης, Λίνα Θεοδώρου, Μάριος Περάκης, This is Amateur, Η.Ο.P.E., SOX, Ark, Fuckin Quits, Bestbefore, Ιndyvisuals, The Erasers.

Από τα περιοδικά και τις εφημερίδες, τις ιστοσελίδες, τα εξώφυλλα των μουσικών συλλογών και τα t-shirts, ως τις συσκευασίες των προϊόντων και τους τοίχους των μεγάλων πόλεων, η εικονογράφηση, τα τελευταία χρόνια, είναι ένα πανίσχυρο στοιχείο στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας. Αλλά, σήμερα, αρκετά χρόνια μετά τον μοντερνισμό, που απέρριπτε οποιαδήποτε εμπορευματοποίηση στην τέχνη, τα όρια μεταξύ τέχνης και εικονογράφησης είναι θολά και ασαφή.

Στο σημείο αυτό έρχεται η πρώτη απόπειρα της LifO να αρχίσει να χαρτογραφεί τον ζωηρό και ακατάτακτο χώρο των Ελλήνων illustrators. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη κάνει εικονογραφήσεις στη LifΟ, άλλοι έχουν γίνει γνωστοί από την παρουσία τους στους τοίχους της πόλης, τη διαφήμιση και τα περιοδικά. Στόχος είναι αυτή η έκθεση να γίνεται κάθε χρόνο και να συγκεφαλαιώνει όλες τις νέες τάσεις και εκφράσεις του χώρου αυτού.

Για να εντείνουμε τον διάλογο και τις σκέψεις γύρω από τη σχέση αν όχι την ταύτιση ή όσμωση της τέχνης με την εικονογράφηση, σε αυτή την πρώτη έκθεση κάνουμε και ένα ειδικό αφιέρωμα στον καταξιωμένο Ελληνοαμερικάνο καλλιτέχνη Στηβ Γιαννάκο. Πιστεύουμε πως αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αναστροφή η παρουσία ενός καλλιτέχνη που στα χρόνια της pop art χρησιμοποίησε τη «γλώσσα της εικονογράφησης» για να κάνει «υψηλή τέχνη», καταρρίπτοντας από τότε τέτοιους διαχωρισμούς.

Επιμέλεια έκθεσης: LIFO TEAM , Μαρίνα Φωκίδη, Βοηθός επιμέλειας: Αννέτα Παπαδάτου, Βοηθός οργάνωσης: Αγκέλικα Μήτσιου

Διοργάνωση : LIFO

Οι - εκ Νέας Υόρκης  ορμώμενοι - Absolute Ensemble είναι έτοιμοι να αποδομήσουν τον Bach
Οι - εκ Νέας Υόρκης ορμώμενοι - Absolute Ensemble είναι έτοιμοι να αποδομήσουν τον Bach
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010
“Absolute Bach Re-invented”

Ώρα : 21.00, Χώρος: αμφιθέατρο
Τιμές εισιτηρίων : €15, €10


Συναυλία από το νεοϋρκέζικο μουσικό σύνολο Αbsolute Ensemble υπό την μουσική διεύθυνση του Kristjan Järvi.
Σολίστ Matt Herskowitz πιάνο, πλήκτρα,
Δημήτρης Παπαθεοδώρου πιάνο
Έκτακτη συμμετοχή Μιλτιάδης Παπαστάμου βιολί

Διοργάνωση : Ελληνικό Φεστιβάλ


Τρίτη 20 Ιουλίου & Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
“La traviata”

Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι από την Ομάδα Oper(O)

Ώρα : 21.00, Χώρος: αμφιθέατρο
Τιμή εισιτηρίων : €12

Νύχτα καλοκαιριού, οι μελωδίες του Verdi και μια διάθεση διαφορετική στον τρόπο που μέχρι τώρα ακούμε όπερα. Οι Oper(O) στην πλατεία που δημιούργησαν στο αίθριο του μουσείου Μπενάκη, ανεβάζουν την όπερα La Traviata με 10 λυρικούς τραγουδιστές και μικρή ορχήστρα, σε μια παράσταση- traviata, (δηλαδή παραστρατημένη) από τη συμβατική προσέγγιση, όπου η μουσική, η σκηνοθεσία, η κινησιολογία και το video art συμπράττουν και δημιουργούν δυνατές εικόνες για το κοινό, άλλοτε ειδυλλιακές και άλλοτε εφιαλτικές. Συμμετέχουν μουσικοί από την ορχήστρα ΑΣΟΝ υπό τη διεύθυνση του Παύλου Σεργίου.
Στο πιάνο ο Πάνος Λουμάκης.

Διοργάνωση : Ομάδα Oper(O)


Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Τηλ. 210 34 53 111

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα, Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου