Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ο Πλάτωνας στο Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας


Όπως κάθε χρόνο και φέτος το καλοκαίρι το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας διοργανώνει Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας, με θέμα «Πλάτων, Πλατωνισμός και οι σύγχρονοι», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο Ηλείας. Το Συμπόσιο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, τη Νομαρχία Ηλείας, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κύπρου και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και κορυφαίοι μελετητές των πλατωνικών σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικόΤο μεγαλύτερο αυτό ετήσιο συμπόσιο φιλοσοφίας στην Ελλάδα, που διοργανώνει για περισσότερες από δύο δεκαετίες το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας, θα τιμήσουν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι: John Anton, Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης, Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, Γρηγόρης Καραφύλλης, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Χρήστος Ευαγγελίου, Χρήστος Τερέζης κ.α.

Οι διοργανωτές και οι ομιλητές του συνεδρίου θα επιχειρήσουν μέσα από τις εισηγήσεις τους να διερευνήσουνSymposio όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της πλατωνικής φιλοσοφίας και να ανιχνεύσουν την επιρροή που άσκησε το έργο του Πλάτωνα στα μεταγενέστερα φιλοσοφικά ρεύματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα ερευνηθούν πεδία όπως ο πλατωνικός δυισμός, η ιδέα του αγαθού και η καταγωγή της ψυχής, η πλατωνική γνωσιολογία, η έννοια της αρετής, Πλάτων και Αριστοτέλης, ο Νεοπλατωνισμός, ο Πλάτων και ο γερμανικός Ιδεαλισμός και ο Πλατωνισμός στη νεώτερη και σύγχρονη φιλοσοφία. Επιπροσθέτως, θα υπάρξουν και αρκετές συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, με θέματα που σχετίζονται με τα προαναφερόμενα πεδία.

Το 21ο Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την υποστήριξη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του γραφείου ταξιδίων ANASSA”. Χορηγοί του συμποσίου είναι οι εκδοτικοί οίκοι «Σ. & Ν. Μπατσιούλας» και «Έννοια».

Tο Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας

Το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και επί 21 συνεχή χρόνια οργανώνει το Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας στην Ηλεία. Στόχος της διοργάνωσης είναι αφ’ ενός η συνεισφορά στη φιλοσοφική και διεπιστημονική έρευνα και αφ’ ετέρου η ανάδειξη της περιφέρειας της Δυτικής Πελοποννήσου σε μήτρα πολιτισμού, ιδίως στις σημερινές δύσκολες για την περιοχή και την πατρίδα συγκυρίες. Παράλληλα, το κέντρο εκδίδει επί 20 χρόνια το διεπιστημονικό περιοδικό Skepsis («Σκέψις») το οποίο είναι καταχωρημένο στο Philosopher’s Index και αποστέλλεται στις βιβλιοθήκες πολλών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων. Εκδίδει επίσης τα πρακτικά των συνεδριών και συμποσίων που διοργανώνει, ενώ μεταφράζει και εκδίδει έργα πανεπιστημιακών και ερευνητών.

Πηγή:http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου