Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ανοίγει και πάλι το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη»


Τις πόρτες του στο κοινό ανοίγει πάλι το ανακαινισμένο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», με αφετηρία την τελετή εγκαινίων της επαναλειτουργίας του, την οποία πραγματοποιεί ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σήμερα - Παρασκευή 9 Μαρτίου- και ώρα 7.30μ.μ..

Το σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη στην Πλάκα λειτουργεί από το 1981 ως Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων. Σε σχέδια του Μακεδόνα αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, ο οποίος εμπνεόταν από τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Ελλάδας, αποτελεί ένα «κόσμημα» στην Πλάκα και αξιοσημείωτη αναφορά στη μεγάλη λαογράφο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα ξυλόγλυπτα, τα βιτρώ και τον διάκοσμο, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των οποίων επιμελήθηκε η λαογράφος.

Στον ανακαινισμένο χώρο του Μουσείου, σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης της ατμόσφαιρας, εκτίθενται τα έπιπλα του σπιτιού και τα αντικείμενα της κουζίνας με τον μεγάλο μαντεμένιο φούρνο. Επίσης, το κοινό θα μπορεί να δει αντικείμενα των συλλογών του Κέντρου (υφαντά, ρόκες, κεραμικά), τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το οίκημα.


Ιστορία

Στο σπίτι της σπουδαίας λαογράφου, όπου έζησε και πέθανε το 1965, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων δημιούργησε και λειτουργεί από το 1980 το κέντρο λαϊκής τέχνης και παράδοσης, που βασίζεται στην πλούσια λαογραφική συλλογή της Αγγελικής Χατζημιχάλη, καθώς και σ' ένα μέρος από τα αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά αντικείμενα που παραχώρησε με δανεισμό η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία.

Σκοπός του Κέντρου είναι η διαφύλαξη και η συντήρηση της λαϊκής τέχνης, η έρευνα της ελληνικής παράδοσης, η γνωριμία με την ελληνική λαϊκή παράδοση και η συνεργασία με άλλους αντίστοιχους φορείς. Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από κεντήματα, υφαντά, κεραμικά, αγροτικά εργαλεία, αργαλειούς, εικόνες και πίνακες ζωγραφικής της ίδιας της Αγγελικής Χατζημιχάλη.

Στην πρόσοψη του Μουσείου υπάρχει σήμερα εντοιχισμένη πλάκα, όπου αναγράφεται: «Εδώ έζησε, δούλεψε και πέθανε η μεγάλη μας λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη».

Η λαογραφική βιβλιοθήκη του Κέντρου περιέχει βιβλία και περιοδικά σχετικά με την εθνογραφία, τη λαϊκή τέχνη και την παράδοση του ελληνικού, αλλά και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου, καθώς και για τη λαϊκή γλώσσα και λογοτεχνία.

Η Αγγελική Χατζημιχάλη άφησε και πλούσιο συγγραφικό λαογραφικό έργο. Το μνημειώδες έργο της «Σαρακατσάνοι» (1959) την καθιέρωσε και την έκανε παγκοσμίως γνωστή.

Πληροφορίες

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ। 210 3243987 & 210 3243972. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 9.00-19.00, Σάββατο και Κυριακή 9.00-13.00, Δευτέρα κλειστά.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου