Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Ένας κορυφαίος της γενιάς του '60 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


Σε μια από τις κυρίαρχες φυσιογνωμίες της αποκαλούμενης Γενιάς του '60 είναι αφιερωμένη η αναδρομική έκθεση που φέρει τον τίτλο "Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1959-2012". Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 15 Μαρτίου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα), και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου.


Με το σύνολο του - γεμάτου αφαίρεση, εξπρεσιονισμό, σουρεαλισμό, νέα παραστατικότητα, ποπ αρτ, απόλυτο φως και υπερβατική ατμόσφαιρα- έργου του, ο Χρίστος Καράς κατέχει μια θέση ανάμεσα στους δημιουργούς εκείνους που φέρνουν την ουσιαστική τομή στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα.


Στο πλαίσιο της έκθεσης - την επιμέλεια της οποίας υπογράφει ο Τάκης Μαυρωτάς - περισσότερα από 70 αντιπροσωπευτικά έργα της πολυεπίπεδης καλλιτεχνικής του πορείας, από το 1959 έως το 2012, αποκαλύπτουν στο κοινό - με τον πιο εύγλωττο τρόπο- τη συνοχή του οραματικού του κόσμου και την αξεπέραστη δύναμη της δουλειάς του. Έργα που ξεκινούν από τις πρώτες ανεικονικές του κατακτήσεις, συνεχίζουν με τις δραματικές, εξπρεσιονιστικές συνθέσεις και καταλήγουν στις ενότητες του μαγικού ρεαλισμού, του υπερρεαλισμού και της "διαστημικής ποίησης".

Κομψό και ακριβές σχέδιο, αρμονία και χρωματική πλαστικότητα, δυναμικοί πειραματισμοί, αυστηρή δομή, οργάνωση της σύνθεσης και ρυθμός, ονειρική ατμόσφαιρα και λυρική αίσθηση, είναι στοιχεία που αντανακλώνται στη δουλειά του και επικυρώνουν τη συμβολή του Χρίστου Καρά στη μεταπολεμική καλλιτεχνική σκηνή.


Πιστός στις παραδοσιακές αξίες

Σε ολόκληρη την πορεία του, ο καλλιτέχνης, διαθέτοντας ένα φυσικό πάθος για το χρώμα και το φως, παρέμεινε πιστός στις παραδοσιακές πλαστικές αξίες της ζωγραφικής. Πίσω από τις χαράξεις και τις χρωματικές του αναλύσεις υπάρχει πάντοτε μία ανθρώπινη καρδιά γεμάτη νεανικό ενθουσιασμό και μια μεστή καλλιτεχνική όραση. Έτσι, οι επιρροές από τις πιο σημαντικές τάσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής ιστορίας προσλήφθηκαν από τον δημιουργό, ο οποίος τις επεξεργάστηκε, τις ενσωμάτωσε και τις αφομοίωσε οργανικά πλήρως, σχεδόν, στην έκφρασή του.

Βιογραφικά Στοιχεία

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το 1930। Μετά από σύντομες σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1948-1950), γράφεται στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1951), παίρνει το δίπλωμά του (1955) και με υποτροφία σπουδάζει φρέσκο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Το 1973 φεύγει για τη Νέα Υόρκη με υποτροφία, ενώ ένα χρόνο μετά επιστρέφει στην Ελλάδα και μετέχει ενεργά στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σύγχρονου καλλιτεχνικού κλίματος. Ιδρύει, επίσης, με άλλους καλλιτέχνες την ομάδα "Τομή" (1963) και τον "Σύνδεσμο Ελλήνων Καλλιτεχνών" (1976). Από το 1955 έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει 75 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου