Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ζωγραφικά έργα της Σόνιας Κραντονέλλη

O τύπος του Σαρλό που δημιούργησε ο Τσάρλιν Τσάπλιν στις πρώτες ταινίες του βωβού κινηματογράφου, αλλά και η φτώχεια μέσα στην οποία μεγάλωσε ο ίδιος ο κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, σε ένα Λονδίνο που ζούσε κατά τα άλλα τη βιομηχανική επανάσταση, στάθηκαν πηγές έμπνευσης για τα καινούργια ζωγραφικά έργα της Σόνιας Κραντονέλλη.

Ο εργάτης που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα μηχανήματα στους «Μοντέρνους Καιρούς» του Τσάρλι Τσάπλιν, με άλλα λόγια η βιομηχανική επανάσταση και ο καταπιεσμένος εργάτης, κρύβεται πίσω από την ανδρική φιγούρα μερικών έργων της ζωγράφου. Σε άλλα έργα, από τα περίπου 40 (τέμπερες πάνω σε χαρτί) που θα εκτεθούν από αύριο στην γκαλερί «Astra», αποτυπώνεται ο ίδιος ο Σαρλό, ενώ στα υπόλοιπα διακρίνονται βιομηχανικά τοπία, με γέφυρες, εργοστάσια κ.λπ.

Ανάμεσά τους ένα κολάζ με φωτογραφίες του Τσάπλιν τη χρονιά που πέθανε, το 1977, και η Κραντονέλλη είχε συγκεντρώσει από δημοσιεύματα εφημερίδων.

Ολα τα έργα, μεταξύ ρεαλισμού και αφαίρεσης, παρουσιάζουν μια ομοιομορφία μουντών χρωμάτων που διαταράσσεται από κάποιο φωτεινό κομμάτι, που δηλώνει τη σύγκρουση αλλά και την ελπίδα.

Η Σόνια Κραντονέλλη σπούδασε, στην Αγγλία, Ιστορία και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία. Διδάσκει αγγλική γλώσσα και «ταξιδεύει» στην «πολιτικά αφυπνισμένη Ευρώπη, στα σαλόνια της αριστοκρατίας, στην κυκλοθυμική ψυχή του ανθρώπου» μέσα από τα βιβλία που διαβάζει για τον 18ο και 19ο αιώνα. Με τη ζωγραφική ασχολείται από μικρή ηλικία. Η πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο «Γυναίκες σε ποδήλατα», ήταν το 2006, πάλι στην γκαλερί «Αstra».

Γκαλερί «Astra»,
Καρυατίδων 8, Ακρόπολη
Εγκαίνια Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 8 μ.μ.
Διάρκεια έως τις 5 Φεβρουαρίου

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου