Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο εικαστικός Μαλανγκατάνα


Ο εικαστικός καλλιτέχνης από τη Μοζαμβίκη Μαλανγκατάνα Νγκουένια, έφυγε από τη ζωή σήμερα Τετάρτη, σε ηλικία 74 ετών στην Πορτογαλία, σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από τα Χριστούγεννα. Ζωγράφος, κεραμίστας, γλύπτης και ποιητής, ο Μαλανγκατάνα σημάδεψε την τέχνη της Μοζαμβίκης.
Ένας από τους εμβληματικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης εικαστικής σκηνής στη Μοζαμβίκη, ο Μαλανγκατάνα έχασε τη μάχη για τη ζωή έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Πέντρου Ισπάνου, στο Ματοσίνιος της βόρειας Πορτογαλίας, όπου είχε μεταφερθεί τη νύχτα των Χριστουγέννων.

Ζωγράφος, γνωστός για τους μεγάλους πίνακες και τις νωπογραφίες του με τα ζωντανά χρώματα, αλλά επίσης κεραμίστας, γλύπτης και ποιητής, ο Μαλανγκατάνα ανέλαβε μετά την ανεξαρτησία της Μοζαμβίκης το 1975, την εκτέλεση πολλών δημόσιων καλλιτεχνικών έργων, όπως τις τοιχογραφίες στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Εντουάρντου Μοντλάνε.

Γεννημένος στις 6 Ιουνίου του 1936 στη Μαλατάνα, μία κοινότητα στα νότια της Μοζαμβίκης, ο Μαλανγκατάνα Βαλέντε Νγκουένια ξεκίνησε να εργάζεται ως βοσκός, κατόπιν ως μαθητευόμενος θεραπευτής και υπάλληλος καταστήματος, ενώ κάποια περίοδο της ζωής του μάζευε μπαλάκια του τέννις σ’ ένα αθλητικό σύλλογο. Ήταν εκεί που μυήθηκε στη μυσταγωγία της τέχνης από Πορτογάλους εποίκους, οι οποίοι των ενθάρρυναν να εμβαθύνει τις καλλιτεχνικές του σπουδές.

Από το 1990 έως το 1994, χρημάτισε βουλευτής του Απελευθερωτικού Μετώπου της Μοζαμβίκης (FRELIMO), που κυβερνά αδιάλειπτα τη χώρα από την εποχή της ανεξαρτησίας της.

Το 1997 ανακηρύχθηκε Καλλιτέχνης για την Ειρήνη από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πηγή:http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου