Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Μικροί μαθητές περιηγούνται σε τσίρκο-μινιατούρα


Εικαστικό παιδικό εργαστήρι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε συνεργασία με το Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει ξεναγήσεις μικρών μαθητών στο «Αλλιώτικο Τσίρκο» του Αλεξάντερ Κάλντερ (Alexander Calder ) από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να πειραματιστούν με το έργο του Αλεξάντερ Κάλντερ, που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της γλυπτικής του 20ού αιώνα, καθώς ήταν ο εμπνευστής των «κινητικών γλυπτών» (mobiles) και δημιουργός του περίφημου «Τσίρκου Calder», το οποίο τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό και αποτέλεσε την απαρχή του καλλιτεχνικού του ύφους.

Το εικαστικό παιδικό εργαστήρι με τίτλο «Ένα Αλλιώτικο Τσίρκο» είναι μια παραγωγή του Τμήματος «Πρόγραμμα για Νεανικό Κοινό» (Service Programmation jeune public) του Κέντρου Πομπιντού και εντάσσεται στο πλαίσιο των ειδικών προγραμμάτων που διοργανώνει το Κέντρο για το νεανικό κοινό, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά απέναντι στην Τέχνη.

Μέσα από το παιχνίδι με τα διάφορα υλικά, τις φόρμες, τα χρώματα αλλά και το φως και τη σκιά, τα παιδιά γνωρίζουν από πρώτο χέρι το έργο του καλλιτέχνη, πειραματίζονται με διαφορετικές προβληματικές της γλυπτικής του και εξοικειώνονται με τις έννοιες της ισορροπίας και της κίνησης, της σύνθεσης, του σχεδίου μέσα στον χώρο, του κενού και της πληρότητας.

Οι μικροί μαθητές έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα τσίρκο- μινιατούρα του οποίου οι χαρακτήρες (ακροβάτες, κλόουν, ζώα κλπ) -μικρά έργα τέχνης φτιαγμένα από κοινά υλικά όπως σύρμα, ξύλο και ύφασμα- αποτελούν τους πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης θεατρικής παράστασης με σκηνοθέτη και αφηγητή τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Tο σύμπαν του καλλιτέχνη αποκαλύπτεται μέσα από ντοκουμέντα που συνοδεύουν τα παιδιά και την οικογένειά τους και διευκολύνουν τη «συνάντηση» με τον καλλιτέχνη: φωτογραφίες του Κάλντερ στο ατελιέ του, αποφθέγματα του καλλιτέχνη που αποκαλύπτουν την προσωπικότητα και το έργο του, άλλες φωτογραφίες που βοηθούν στην κατανόηση της εποχής στην οποία έζησε, ασπρόμαυρα φωτογραφικά ντοκουμέντα σε μεγάλο μέγεθος που γίνονται το σκηνικό του «Αλλιώτικου Τσίρκου», ηχητικά αποσπάσματα από κείμενα του Κάλντερ, αλλά και δύο ταινίες του Carlos Villardebo –«Το Τσίρκο του Κάλντερ» και τα «Κινητικά Γλυπτά του Κάλντερ».

Με αυτόν τον τρόπο στο εργαστήρι αυτό το «Τσίρκο» του Κάλντερ ξαναζωντανεύει, επιτρέποντας στους μικρούς του επισκέπτες να γίνουν οι δημιουργοί της δικής τους παράστασης.

Το «Αλλιώτικο Τσίρκο» -σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης- αν και έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Γαλλίας, η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο του σταθμό στο εξωτερικό, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η Κωνσταντινούπολη, Ελβετία και Ιταλία.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου