Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ένας γάλλος «ιππότης» στη Σχολή Καλών Τεχνών


Επίτιμος διδάκτορας αναγορεύτηκε ο Ντένης Ζαχαρόπουλος

Η Σύγκλητος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με ομόφωνη απόφασή της αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής τον θεωρητικό της Τέχνης, Ντένη Ζαχαρόπουλο.

Η Σύγκλητος αναγνώρισε στο επιμελητικό έργο, στον κριτικό και θεωρητικό λόγο, καθώς και στη συνολική δραστηριότητα του Ζαχαρόπουλου ένα διακεκριμένο έργο υψηλής ποιότητας, που έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Τέχνης και το οποίο τον ανέδειξε σε προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας στο χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ο κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα σε οικογένεια που είχε ιδιαίτερη σχέση με τις τέχνες και τα γράμματα. Έφυγε το 1971 για τη Γαλλία, όπου σπούδασε Σύγχρονη Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Aix en Provence, καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι.

Ειδικεύτηκε στην ιστορία και θεωρία της τέχνης και της λογοτεχνίας, τη σημειολογία και την κοινωνιολογία της τέχνης και του πολιτισμού, δίπλα στους Ζαν Κασού, Γκαετάν Πικόν, Λουί Μαρέν και Ρολάν Μπαρτ.

Διετέλεσε επιμελητής πολλών εκθέσεων και συνεργάτης μουσείων και θεσμών στην Ευρώπη και την Αμερική. Μεταξύ των εκθέσεων που διοργάνωσε ήταν ατομικές ή αναδρομικές εκθέσεις των Χαλεπά, Ζογγολόπουλου, Ακριθάκη, Γαΐτη, Γκέραρντ Ρίχτερ, Καρλ Άντρε, Σιλβί και Σιρίφ Ντεφραουί, Λουίζ Μπουρζουάζ κ.α., καθώς και πολλές ομαδικές και θεματικές.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια Διευθυντής του γαλλικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Πάρκου Γλυπτικής και Πολιτιστικού Κέντρου, Ντομέν ντε Κεργκενέκ (1992 -1999).

Μετά από 30 χρόνια στη Γαλλία, όπου έφτασε στο βαθμό του Γενικού Επιθεωρητή Καλών Τεχνών του υπουργείου Πολιτισμού (1999), επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε και ίδρυσε το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Καλαμπάκας με τη Συλλογή Μπέλτσιου (2001-2003).

Από το 2006 μέχρι σήμερα είναι ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες, καταλόγους και βιβλία πάνω στην ιστορία της τέχνης, τη θεωρία της σύγχρονης τέχνης, τη γλυπτική και τη ζωγραφική, έχει συντάξει μονογραφίες και αναδρομικούς καταλόγους σημαντικών καλλιτεχνών, καθώς και δοκίμια με θέματα αισθητικής, φιλοσοφίας, ιστορίας, κοινωνιολογίας της τέχνης, σε πολλές γλώσσες.

Έχει διδάξει σε πολλές σχολές, μεταξύ των οποίων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Γενεύης, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Άμστερνταμ.

Είναι Ιππότης του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας και έχει τιμηθεί με τον Σταυρό Τιμής των Τεχνών και των Επιστημών της Αυστριακής Δημοκρατίας, καθώς και με το Αργυρό Εξκάλιμπουρ της Βρετάνης.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, στις 19.30, στην Αίθουσα Τζιόρτζιο ντε Κίρικο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στον Ρέντη.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου