Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ο Σέρβος καλλιτέχνης Ιβάν Γκρουμπάνωφ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Το έργο του διεθνούς Σέρβου καλλιτέχνη Ιβάν Γκρουμπάνοφ θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από το βράδυ της Πέμπτης το ελληνικό κοινό, στο πλαίσιο των συναντήσεων με καλλιτέχνες από μητροπολιτικά κέντρα και περιφέρειες, που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την έκθεση «Τέχνης Πολιτική» (επιμέλεια Άννα Καφέτση).

Ο καλλιτέχνης συμμετέχει στην μεγάλη έκθεση του ΕΜΣΤ με την προβολή διαφανειών με τίτλο Visitor «Επισκέπτης», 2002 -2003.

Το 2002 ξεκίνησε η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Το διάστημα αυτό ο Γκρουμπάνοφ ήταν φοιτητής ακόμα στη Rijksacademie στο Άμστερνταμ.

Για τα επόμενα δύο χρόνια, ο καλλιτέχνης επισκεπτόταν τακτικά το δικαστήριο, δημιουργώντας ένα μεγάλο αριθμό σχεδίων που αποτύπωναν την εξέλιξη της δίκης, τους πρωταγωνιστές και την ψυχοσύνθεσή τους.

Ο Ιβάν Γκρουμπάνοφ γεννήθηκε το 1976 στο Βελιγράδι. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου (1996-2001), έκανε δύο χρόνια residency στη Rijksakademie van beeldende kunsten στο Άμστερνταμ (2002-2003) και ένα χρόνο στo Delfina Studio στο Λονδίνο (2005-2006). Δουλεύει με ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μορφών και μέσων, όπως είναι η video art, η φωτογραφία, η net art, οι εγκαταστάσεις, οι δημιουργία αφισών και κόμικς.

Στο έργο του ο καλλιτέχνης εξετάζει την ιστορία και το ρόλο της μνήμης σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, καταγράφοντας και ερμηνεύοντας πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος.

Ανήκει στη γενιά των νέων Σέρβων καλλιτεχνών που μεγάλωσαν σε μια αυστηρή κοινωνία και εναντιώθηκαν στο καθεστώτος του Μιλόσεβιτς, απαιτώντας ελευθερία έκφρασης, ανοικτή επικοινωνία με τον κόσμο, καθώς και τη δυνατότητα για νέους πειραματισμούς στις εικαστικές τέχνες.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Πηγή:http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου