Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Παρατείνεται η έκθεση του Κουνέλλη


Παρατείνεται έως τις 20 Ιανουαρίου η έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη στην γκαλερί Bernier/Eliades. Τα Παλτά του, σώματα - φαντάσματα, σφηνωμένα σε λαμαρίνες ή καθηλωμένα σε σχήμα σταυρού, συνεχίζουν την αφήγηση του Ταξιδιού, της Περιπέτειας της Επιστροφής, του Ταπεινού, έτσι όπως μόνο ο συγκλονιστικός αυτός καλλιτέχνης μπορεί να αφηγηθεί.

Το κεντρικό στοιχείο των νέων έργων του πατέρα της «Arte Povera» είναι ένα συμβολικό ρούχο, ένα παλτό που προφυλάσσει τον άνθρωπο από το κρύο. Ένα παλτό το ειδικό «βάρος» του οποίου αφήνει το τύπωμά του στον χρόνο. Ο καλλιτέχνης αποτυπώνει το παλτό του πάνω σε έναν καμβά, διαστάσεων διπλού κρεβατιού για τα μεγάλα έργα, σε σιδερένιο πλαίσιο. Κάθε τύπωμα είναι διαφορετικό, γιατί το παλτό λειτουργεί ως προέκταση του ανθρώπινου σώματος, που ξαπλώνει, τεντώνεται, κουλουριάζεται πάνω στο κρεβάτι.

Η έκθεση περιλαμβάνει 16 επιτοίχια γλυπτά, 10 μεγάλων διαστάσεων και 6 μικρότερων, που θα φιλοξενηθούν στην Bernier-Eliades (Επταχάλκου 11, Θησείο), από την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου (έως 13 Ιανουαρίου 2011).

Ο Γιάννης Κουνέλλης (γεν. 1936) πρωταγωνιστής της Arte Povera εγκαταστάθηκε το 1956 στη Ρώμη όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και αργότερα ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ. Ήδη από τις αρχές της δεκαετία του ‘60, ο Γιάννης Kουνέλλης εμφανίστηκε στο χώρο της σύγχρονης τέχνης με ένα ιδιότυπο, πολύ προσωπικό πλαστικό λεξιλόγιο που αρχικά προέβαλε ως κωδικοποιημένη γραφή, υπό τη μορφή γραμμάτων και εξισώσεων, και κατέληξε στη συνέχεια στη δημιουργία εικόνων αποτελούμενων στο πιο πρόσφατο βιομηχανικό-αστικό παρελθόν.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου