Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Έκθεση collage του Γιώργου Μπογιατζίδη


Rise of Homo Mechanicus - Γιώργος Μπογιατζίδης

Κείμενο: Δώρα Σεϊτανίδου

Ο Γιώργος Μπογιατζίδης παρουσιάζει τη νέα σειρά collage με τίτλο «Rise of Homo Mechanicus». Τα έργα συνοδεύει μία σύντομη ομότιτλη ιστορία που παρουσιάζει μία εκδοχή όχι για το τέλος του κόσμου αλλά για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ο Homo Mechanicus, μία ανθρωπόμορφη μηχανή στην οποία μεταφορτώνεται η συνείδηση των τελευταίων ανθρώπων του νεκρού πια πλανήτη, εμφανίζεται ως η μόνη λύση επιβίωσης. Η θρησκεία, που έχει από καιρό ξεπεραστεί, επανέρχεται για να διευκολύνει το σκοπό και για να λειτουργήσει ως φιλοσοφικό υπόβαθρο του όλου εγχειρήματος.

Ο Homo Mechanicus δεν είναι για τον καλλιτέχνη μία ιδέα που ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού αλλά μία από τις πιθανές εκδοχές εξέλιξης. Η απίθανη τεχνολογική ανάπτυξη, η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των αξιών και της πορείας και η ύπαρξη και χρήση μέσων ελέγχου της σκέψης, όπως, π.χ., η θρησκεία, είναι στοιχεία που κάνουν την ιδέα για τον Homo Mechanicus να μοιάζει οικεία ή και πραγματοποιήσιμη.

Τα ερωτήματα και οι αναζητήσεις του καλλιτέχνη αντικατοπτρίζονται τόσο στη θεματική των έργων του όσο και στην τεχνική του. Όπως δημιουργεί τα collage του με «αποσπάσματα» εικόνων και χαρτιών, με τον ίδιο τρόπο συνθέτει αποσπασματικά την ιστορία του. Οι ήρωες της ιστορίας απεικονίζονται ως συνθέσεις από θραύσματα μετάλλου και ανθρώπινης συνείδησης, ως αναγεννημένοι σωτήρες.

Η έκθεση παρουσιάζεται από 19 ως 29 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο «εκτ6ς», Ορφανίδου 5, 6ος όροφος, καθημερινά 5-11μμ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Γιώργος Μπογιατζίδης διοργανώνει ένα 6ωρο δωρεάν σεμινάριο collage την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου από τις 1μμ ως τις 7μμ στον ίδιο χώρο.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει τα στάδια κατασκευής του collage, τα υλικά καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται। Ακολουθεί πρακτική εφαρμογή με τη δημιουργία ενός collage βασισμένου σε σχέδιο βιτρό με χρωματιστά κανσόν και φωτογραφίες। Τα υλικά και τα εργαλεία παρέχονται από τον καλλιτέχνη. Βέβαια, όποιος θέλει μπορεί να φέρει το δικό του ψαλίδι/κοπίδι.
από τις Κυριακή, 19 Φεβρουάριος 2012 στις 5:00 μ.μ. μέχρι τις Τετάρτη, 29 Φεβρουάριος 2012 στις 11:00 μ.μ.
Ορφανίδου 5, 54626 Thessaloníki, Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου