Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«Πέρα από το Λευκό» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Την έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου - με τίτλο «Πέρα από το Λευκό»- εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έκθεση προσκαλεί τους θεατές να ανακαλέσουν τις μνήμες τους και να αντικρύσουν το ξεχωριστό αιγαιοπελαγίτικο εξωκκλήσι μ' ένα νέο φως. Η σύγχρονη ματιά των αφαιρετικών φωτογραφιών πιάνει τον ψίθυρο μιας αιώνιας πίστης μ’ ένα μοναδικό αιθέριο τρόπο, απλά, λιτά, και εντυπωσιακά.

Λευκά ερημοκκλήσια. Ναός, χώρος ιερός. Ασπρόμαυρο - σκιά, χρώμα - φως, μετατοπίσεις και επιλογές του φακού που ισορροπούν το φως και το σκοτάδι έτσι όπως συνδιαλέγονται αρμονικά οι ταπεινοί αρχιτεκτονικοί όγκοι με το κύμα, τον ουρανό ή τον αγέρα. Ο θεατής - ανάλογα με τις προσωπικές του εμπειρίες και τη διάθεσή του- θα διακρίνει όλες τις εναλλαγές των αποχρώσεων του φωτός, και θα κάνει ένα πνευματικό ταξίδι «Πέρα από το Λευκό».

Οι φωτογραφίες εκτίθενται για πρώτη φορά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου και συνοδεύεται από δίγλωσσο λεύκωμα (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) 96 σελίδων.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα


Η Ευγενία Κουμαντάρου είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Princeton της Αμερικής. Από το 1989 ασχολείται με φωτογράφηση για τον ελληνικό Τύπο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Odyssey και συνεργάστηκε με ελληνικές εταιρίες για την παραγωγή εταιρικών εντύπων. Αυτήν την εποχή ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία και η προσωπική της δουλειά εστιάζει στο Αιγαίο.

Ο «Ταπεινός Παράδεισος» αποτελεί συλλογή από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν παρουσιαστεί στην Τήνο στη Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά το 2008 και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο το 2009, στη PhotoBiennale 2010 υπό τη διοργάνωση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη έως τις αρχές του 2012. «Πέρα από το Λευκό» είναι η νέα ατομική δουλειά της.

Πληροφορίες

Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Βασ। Σοφίας & Ηροδότου 1, τηλ. 210 7228321 - 3. Διάρκεια έκθεσης: 10/02 - 15/03/2012. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 17:00, Πέμπτη: 10:00 - 20:00, Κυριακή: 11:00 - 17:00, Τρίτη: κλειστό.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου