Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Εργα της Μόνα Χατούμ στη Στέγη


Με επανάδραση της ιστορικής της περφόρμανς "The negotiating table", αλλά και ντοκουμέντα και βίντεο από τις περφόρμανς που πραγματοποίησε στην δεκαετία του 1980, παρουσιάζεται το έργο της διεθνούς αναγνωρισμένης εικαστικός από την Παλαιστίνη, Μόνα Χατούμ, σε διάφορους χώρους της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών।

Η Μόνα Χατούμ είναι μια διεθνούς φήμης εικαστικός παλαιστινιακής καταγωγής, με σπουδές στη Βρετανία, στο Byam Shaw School of Art και στο Slade School of Fine Art του University College. Το 1975 βρισκόταν στο Λονδίνο, όταν ξέσπασε ο Λιβανικός εμφύλιος πόλεμος, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε αυτοεξορία.
Το έργο της περιστρέφεται γύρω από το σώμα, την πολιτική, τα ζητήματα ισότητας των δύο φύλων, την έννοια του χώρου και τη φυσική αλληλεπίδραση με τον θεατή/παρατηρητή. Οι δημιουργίες της –στις οποίες συχνά χρησιμοποιεί το σώμα της ως μέσο– είναι μια απόπειρα δημιουργίας τόσο αισθησιακής όσο και πνευματικής εμπειρίας. Ασχολείται επίσης με τα θέματα της εξορίας και της μετακίνησης, της απώλειας και του χωρισμού εξαιτίας του πολέμου, καθώς και της σχέσης μεταξύ του Τρίτου Κόσμου και της Δύσης.

Από το 1983 η Χατούμ παρουσιάζει εγκαταστάσεις και περφόρμανς βίντεο σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει δουλειές της, μεταξύ άλλων, στο Centre Pompidou (Παρίσι), στην Tate Britain (Λονδίνο), στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σύδνεϋ, στο MoMA (Νέα Υόρκη), στο Darat Al Funun (Ιορδανία), στην Μπιεννάλε της Βενετίας και στην 24η Μπιεννάλε του Σάο Πάολο (Βραζιλία).

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Meeting Points 6 αποτελείται από την επανάδραση (reenactment) της ιστορικής περφόρμανς The Negotiating Table [Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων] που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1983 ως αντίδραση στην ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, καθώς και από μια σειρά ντοκουμέντων (βίντεο, σχέδια, σημειώσεις, φωτογραφίες κ.ά.) από τα έργα Roadworks (1985), Variation on Discord and Divisions (1984) και Don't smile, you're on camera! (1980).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 7 Μαρτίου | 17:30-20:30
Εγκαίνια έκθεσης Μόνα Χατούμ Περφόρμανς 1980-1985 και περφόρμανς (επανάδραση) The Negotiating Table (1983)

Πέμπτη 8 - Κυριακή 11 Μαρτίου | 12:00-21:00
Έκθεση Μόνα Χατούμ Περφόρμανς

Σάββατο 10 Μαρτίου | 17:30-20:30
Περφόρμανς (επανάδραση) The Negotiating Table (1983)

Παράλληλη εκδήλωση
Οι Επαναστάσεις του Σήμερα: Συζητήσεις-Διαλέξεις
Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012
Μικρή Σκηνή
19:00-20:00 – Τέχνη και κοινωνία των πολιτών. Η Mona Hatoum συζητά με τον Okwui Enwezor.

O επιμελητής της θρυλικής Documenta 2002, Okwui Enwezor, και η πρωτοπόρος των εικαστικών τεχνών Mona Hatoum, συνομιλούν για την σχέση τέχνης και κοινωνίας.
Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας.


ΙΝFO:
Πότε: 7-11 Μαρτίου 2012

Τι: Mona Hatoum: Performances
Πότε: 7-11 Μαρτίου 2012

Ελεύθερη είσοδος

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου