Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

42 εικαστικοί «συναντούν» έργα του Φ. Αναστασιάδη στο Τελλόγλειο

Ενας ιδιότυπος «διάλογος» 42 έργων του Φαίδωνα Αναστασιάδη και 42 έργων σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών, αναπτύσσεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση με τίτλο «Συναντήσεις: Εκλεκτικές συγγένειες με την τέχνη του Φαίδωνα Αναστασιάδη», θα μείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 4 Μαρτίου.

Η συνάντηση των έργων του Φαίδωνα Αναστασιάδη, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2001, σε ηλικία μόλις 31 χρόνων, και των εν λόγω σύγχρονων καλλιτεχνών δεν στοχεύει σε μια νοσταλγική αναπόληση ή εξιδανικευτική μνημείωση του παρελθόντος, αλλά στη δημιουργική σύμπραξή της με το παρόν και τη θετική, αναστοχαστική επαναπροσέγγισή της. Ετσι, μέσα σε πνεύμα μιας γόνιμης συνάντησης παρελθόντος - παρόντος αναπτύσσεται στην έκθεση ένας διαφορετικός διάλογος.

Μέσα από ένα ιστολόγιο, όπου παρουσιάστηκε μια επιλογή έργων του Φαίδωνα Αναστασιάδη, κυκλοφόρησε ανοιχτή πρόσκληση σε διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες να επιλέξουν ένα έργο της αρεσκείας τους. Κάθε καλλιτέχνης επέλεξε ένα μόνο έργο το οποίο και κατοχύρωσε κατά αποκλειστικότητα. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από τους 42 καλλιτέχνες, ποικίλων εκφραστικών μέσων -ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, βίντεο- τα οποία εκτίθενται μαζί με τα «αρχικά», από όπου και εμπνεύστηκαν.

Η εν λόγω διοργάνωση δανείζεται τον τίτλο της από την ιστορική πλέον έκθεση «Encounters: New Art from Old» (National Gallery, Λονδίνο, 2000), η οποία υπήρξε και η τελευταία μουσειακή έκθεση που επισκέφθηκε ο Φαίδωνας Αναστασιάδης λίγο πριν από τον θάνατό του το 2001.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν είναι οι: Ντ। Αρμπιτμαν, Ν. Κρυωνίδης, Μ. Σβένμπεργκ, Αγ. Σκούρτης, Τζ. Ερικσον, Γ. Λαναράς, Ν. Κάπαρη, Λ. Ντίμοβα, Φ. Ρόμπερτς, Μ. Μιχαλακάκου, Δ. Παππάς, Φ. Θεοδωρίδης, Α. Αλκαλάη.

Πηγή:http://www.e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου