Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Έκθεση κολάζ του Τζώρτζη Ταταύλαλη Junk Food


Flyer, διαφημιστικά, φωτογραφίες είναι τα υλικά που χρησιμοποίησε ο Τζώρτζης Ταταύλαλης για να φτιάξει τις φιγούρες που περιλαμβάνει η έκθεση. Η ενασχόληση αυτή ξεκίνησε ως παιχνίδι και από την απλή περιέργεια του πού μπορεί να καταλήξει, τι αποτέλεσμα θα είχε. Ένα αποτέλεσμα που ξάφνιασε ευχάριστα τον δημιουργό και το οποίο σας καλούμε να απολαύσετε και εσείς.


ΤΟ ΚΟΛΛΑΖ ΚΑΙ Ο ΤΖΩΡΤΖΗΣ
Το κολλάζ είναι μια μάλλον ασυνήθιστη και γι αυτό εκτός σειράς καλλιτεχνική έκφραση που απαιτεί μεγάλη τεχνική δεξιότητα, ευαισθησία και τολμηρή –έως αχαλίνωτη- φαντασία. Το πρωταρχικό υλικό που μεταχειρίζεται ο δημιουργός του, είναι συνήθως ποιοτικά ανόμοιο, κάποτε ευτελές, χωρίς αισθητικές αξιώσεις και μάλιστα «από δεύτερο χέρι». Ωστόσο η αναζήτηση και η σύνθεση μέσω του κολλάζ είναι που δίνει σ αυτό το μωσαϊκό των άπειρων διαφορετικών ψηφίδων, την καινούργια αισθητική του διάσταση, την καλλιτεχνική του αυτονομία. Που όμως δεν είναι ούτε ζωγραφική, ούτε γραφικές τέχνες, ούτε απεικόνιση. Είναι κολλάζ.

Φωτογραφίες, αφίσες, σχέδια, διαφημιστικά φυλλάδια, έντυπα, σελίδες από περιοδικά, εικόνες από βιβλία κι εφημερίδες, αναπαραγωγές επώνυμων η ανώνυμων έργων, ακόμα και απρόβλεπτο διακοσμητικό υλικό όπως συσκευασίες και φειγ- βολάν, όλα, αποτελούν για τον δημιουργό πρόκληση και μαζί αφορμή για έναν περαιτέρω διάλογο, για μια καινούργια πρόταση για ένα μια νέα διάσταση. Χάρη στην πλοκή και την διαφορετικότητα του υλικού του, το κολλάζ απελευθερώνει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο όχι μόνο την φαντασία του καλλιτέχνη, αλλά και τα συναισθήματα που αυτός και το έργο του εκπέμπουν: Νοσταλγία, ρομαντισμό, ποίηση, βιαιότητα, χιούμορ, αυτοσαρκασμό, παιχνίδισμα, καταγγελία…
Με το κολλάζ δεν ασχολήθηκαν πολλοί στην Ελλάδα. Γνωστότερος όλων παραμένει ασφαλώς ο Οδυσσέας Ελύτης.

Ο Τζώρτζης ασχολείται επαγγελματικά και μη, με πολλά ιδιαίτερα αισθητικά πεδία: Ρούχο, συνθέσεις, διακοσμητική, κολλάζ। Ασχολείται εντατικά, δημιουργικά αλλά διακριτικά. Οι κολλάζ πίνακές του απεικονίζουν ένα μέρος μόνο των δεξιοτήτων του. Εκθέτουν επίσης τον οίστρο της φαντασίας και το άγχος των συναισθημάτων του. Ο ίδιος λέει ότι «όλα άρχισαν σαν παιχνίδι». Τελικά το παιχνίδι, έγινε στα χέρια του, μια πολύ σοβαρή, πολύ στιβαρή υπόθεση.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Από Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 έως Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Αίθουσα: MCF coffee | bar | resto, 3ος Όροφος

Εισιτήρια:
Είσοδος Ελεύθερη



ΧΡΙΣΤΟΣ Κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας


Πηγή: http://www.mcf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου