Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Η Ανατομία του αινίγματος του Φράνσις Μπέικον


Η αναθεωρημένη έκδοση της έξοχης βιογραφίας του Michael Peppiatt για τον Φράνσις Μπέικον, με τίτλο «Ανατομία ενός αινίγματος» σε μετάφραση Σπύρου Τσούγκου, κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο, καλύπτοντας έτσι, ένα βιβλιογραφικό κενό στη μελέτη του έργου και της ζωής του διάσημου ζωγράφου।

Ο Peppiatt χρησιμοποιεί καινούριο υλικό που του εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Μπέικον, αλλά δεν περιλήφθηκε στην πρώτη έκδοση, και προέρχεται από τις μακρές συζητήσεις τους στη διάρκεια πολλών ετών, ειδικά όταν ο καλλιτέχνης εργαζόταν στο Παρίσι. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε σε βάθος τόσο τις στενές, προσωπικές σχέσεις του Μπέικον, τις πεποιθήσεις του περί τέχνης και τις απόψεις του για τη ζωή όσο και τα, συχνά, καυστικά του σχόλια για συγχρόνους του.

Ο Φράνσις Μπέικον συγκαταλέγεται στους πιο χαρισματικούς και αινιγματικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Οι πίνακές του, άμεσα αναγνωρίσιμοι, εξακολουθούν να αψηφούν ερμηνείες και να τροφοδοτούν διαμάχες. Ο Μπέικον υπήρξε επίσης μια σπάνια προσωπικότητα. Γενναιόδωρος αλλά σκληρός, ευθύς χαρακτήρας μα και επιδέξιος χειριστής των άλλων, ευδιάθετος και απεγνωσμένος, έζησε μια ζωή ακραίων αντιφάσεων, γεμάτη επιτεύγματα και θριάμβους, κακοτυχίες και προσωπικές τραγωδίες.

Michael Peppiatt : Ο Michael Peppiatt είναι συγγραφέας, κριτικός και ιστορικός τέχνης. Απο-φοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1964, και εργάστηκε αρχικά στο περιοδικό The Observer ως κριτικός τέχνης. Στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι ως συντάκτης στο περιοδικό Réalités. Παρέμεινε στη γαλλική πρωτεύουσα μέχρι το 1969, και συνεργάστηκε σ' αυτό το διάστημα ως καλλιτεχνικός συντάκτης στην εφημερίδα Le Monde. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, κάλυπτε το ρεπορτάζ για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη για τα New York Times και The Financial Times ενώ εργαζόταν και ως ανταποκριτής στο Παρίσι για διάφορα περιοδικά τέχνης (Art News και Art International). Το 1985, o Peppiatt γίνεται εκδότης του Art International, το οποίο επανεκδίδεται στο Παρίσι.

Η Ανατομία του αινίγματος του Φράνσις Μπέικον

Το 1994 επιστρέφει στο Λονδίνο και γράφει την βιογραφία του Φράνσις Μπέικον (1909-1992), με τον οποίο υπήρξαν στενοί φίλοι για τριάντα χρόνια. Η Βιογραφία του Μπέικον επιλέχθηκε ως «Βιβλίο της Χρονιάς» από το New York Times και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, ενώ εξακολουθεί να θεωρείται ως η πιο πλήρης και οριστική καταγραφή της ζωής και του έργου του μεγάλου ζωγράφου.

Ο Peppiatt έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις, κυρίως αναδρομικές, ανά τον κόσμο: της Σχολής του Λονδίνου, του Francis Bacon, του Alberto Giacometti, των Christian Schad και Antoni Tapies. Το 2005 του απονεμήθηκε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge για τις δημοσιεύσεις του σχετικά με την τέχνη του 20ου αιώνα.

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Royal Society of Literature।

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου