Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Το ΕΜΣΤ (ή αλλιώς γεφύρι της Άρτας) έτοιμο το 2013


Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φαίνεται ότι στα τέλη του 2013 θα βρίσκεται επιτέλους στη μόνιμη στέγη του: στο ανακατασκευασμένο διατηρητέο κτίριο της ζυθοποιίας ΦΙΞ, από τα σημαντικότερα μεταπολεμικά κτίρια της Αθήνας, έργο του Τάκη Ζενέτου।

«Ενα μινιμαλιστικό, λιτό και φιλικό μουσείο, με απλά υλικά και διαφάνεια», σύμφωνα με τη διευθύντριά του, Άννα Καφέτση, η οποία δεν έκρυβε χθες το μεσημέρι τη χαρά της όταν υποδεχόταν στον χώρο του εργοταξίου την πολιτική ηγεσία ΥΠΠΟΤ.

Η παρουσία του υπουργού Παύλου Γερουλάνου και της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη, αλλά και ειδικών στελεχών του υπουργείου, στο εργοτάξιο, πέρα από την ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη των εργασιών, που έχουν ξεκινήσει εντατικά μετά την υπογραφή στις 15 Νοεμβρίου 2011 της σύμβασης με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ Α.Τ.Ε., έδειξε ότι οι σκόπελοι έχουν ξεπεραστεί και η πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του έργου είναι δεδομένη.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 26,3 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα 3,5 εκ. ευρώ από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και 9 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους), θα είναι έτοιμο σε 23 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.


Τα βασικά υλικά του μουσείου θα είναι μάρμαρο, βιομηχανικά δάπεδα, γυαλί, μέταλλο, ξύλο, κόριαν, αλλά και νερό στην πρόσοψη επί της οδού Καλλιρρόης, όπου θα είναι και η κεντρική είσοδος, για να θυμίζει τον Ιλισσό που περνά από κάτω και την αρχαία πηγή της νύμφης Καλλιρρόης.

Το ΕΜΣΤ (ή αλλιώς γεφύρι της Άρτας) έτοιμο το 2013

Στην πρόσοψη επί της Συγγρού θα διατηρηθούν τα υαλοστάσια του Ζενέτου, χαρίζοντας διαφάνεια στο κτίριο. Οι περαστικοί θα βλέπουν τις κυλιόμενες σκάλες και το εσωτερικό, όπως άλλοτε έβλεπαν τους εργάτες του ζυθοποιείου.

Το κτίριο, με υπόγεια σύνδεση κατευθείαν με το μετρό, έχει έκταση 18.200 τ.μ. - 8.000 μ. για τους εκθεσιακούς χώρους, εκ των οποίων περίπου 3.000 μ. για περιοδικές εκθέσεις στο υπόγειο. Ο σχεδιασμός προβλέπει καφέ, πωλητήριο και αμφιθέατρο στο ισόγειο, διοικητικά γραφεία και ψηφιακά έργα στον πρώτο όροφο, μόνιμες συλλογές (περίπου 700 έργα) στους δεύτερο και τρίτο.

Ο τέταρτος όροφος θα είναι ξεχωριστός: εστιατόριο με μοναδική θέα και πολύ μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, όπως το «Καράβι της ζωής» του Καμπακόφ, το «Fix it» της Μόνα Χατούμ, με υλικά από το πρώην ζυθοποιείο και το έργο του Γιάννη Κουνέλλη που υπάρχει στη συλλογή του ΕΜΣΤ। Το δώμα, ανοιχτός χώρος, θα φιλοξενεί τη γλυπτοθήκη και εκδηλώσεις.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου