Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Πικάσο και Μοντριάν έκαναν «φτερά» από την Εθνική Πινακοθήκη


Από χθες το βράδυ δούλευαν το σχέδιό τους για την κλοπή των πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη οι δράστες। Όπως έγινε γνωστό έκαναν μάλιστα ...πρόβες και πέτυχαν να οδηγήσουν τον ίδιο τον φύλακα στο να απενεργοποιήσει τον συναγερμό και σήμερα το πρωί να κάνουν ...περίπατο.

Ενεργοποιούσαν συνεχώς τον συναγερμό και ο υπάλληλος της φύλαξης, ο οποίος κατά τους ελέγχους που έκανε δεν διαπίστωνε τίποτα, για να έχει το ...κεφάλι του ήσυχο, τον απενεργοποίησε!!!

Η κίνηση αυτή έστρωσε «κόκκινο χαλί» στους διαρρήκτες, οι οποίοι άρπαξαν έναν πίνακα του Pablo Picassο, έναν του Piet Mondrian και ένα έργο σε χαρτί, του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo).

Το χρονικό της διάρρηξης
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το θέμα, η διάρρηξη έγινε γύρω στις 04.30, αφού οι δράστες απενεργοποίησαν τον συναγερμό και παραβίασαν πόρτα αλουμινίου εξωτερικού χώρου.

Οι διαρρήκτες άρπαξαν:

Έναν πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι.

Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τους Έλληνες, για την προσφορά τους και για την γενναία αντίσταση τους κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Έναν πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού.

Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική πινακοθήκη.

Ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 Χ 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον 'γιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους.

Το έργο απετέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική πινακοθήκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρρηξη ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, στον οποίο πήγε αμέσως ο φύλακας, ο οποίος είδε έναν από τους διαρρήκτες και τον καταδίωξε.

Κατά τη διαφυγή του ο κλέφτης εγκατέλειψε στον χώρο ένα επίσης σημαντικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, που απεικονίζει ένα τυπικό αγρόκτημα.

Όπως προέκυψε κατά την έρευνα, οι δράστες, στις 19.58 χθες απενεργοποίησαν δέσμη συναγερμού και παραβίασαν μπαλκονόπορτα, χωρίς όμως να την ανοίξουν, με αποτέλεσμα όταν ήχησε ο συναγερμός και ο φύλακας ήλεγξε εσωτερικά τον χώρο, να μην διαπιστώσει παρουσία ατόμων ή ίχνη διάρρηξης και να απενεργοποιήσει τον συναγερμό.

Στη συνέχεια οι δράστες ενεργοποίησαν διαφορετικές δέσμες συναγερμού, χωρίς όμως να εισέρχονται στον χώρο. Σε όλες τις περιπτώσεις ο φύλακας δεν διαπίστωνε παρουσία προσώπων.

Σήμερα το πρωί οι δράστες, αφού άνοιξαν την πόρτα που ήδη είχαν παραβιάσει, μπήκαν στο εσωτερικό και άρπαξαν από τον χώρο της έκθεσης τα έργα τέχνης (βγάζοντας τα από τις κορνίζες τους)।

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου