Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Omni(progra)chromatic στο Μπενάκη


Ενα εξαιρετικά πρωτότυπο σεμινάριο Αρχιτεκτονικής διοργανώνεται από τους βραβευμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες Erick Carcamo και Νεφέλη Χατζημηνά, τμήμα τρέχουσας ακαδημαϊκής έρευνας, που εισάγει τους συμμετέχοντες σε επίκαιρες συζητήσεις επεξεργασίας της 'Μορφής' στην Αρχιτεκτονική και στην Τέχνη γενικότερα, μέσω ειδικευμένης τεχνικής σχεδιασμού και παραγωγής।
Το Omni(progra)chromatic by X|Atelier τελεί υπό την αιγίδα του Mουσείου Μπενάκη, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και της Ανωτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Είναι μια ευκαιρία για νέους αρχιτέκτονες, φοιτητές Αρχιτεκτονικής και Τέχνης, designers και καλλιτέχνες.

Οι δύο αρχιτέκτονες αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να επεξεργαστούμε εν δυνάμει αρχιτεκτονικές εκφράσεις γύρω από την έννοια της Μορφής μέσω υπολογιστή (Autodesk MAYA). Θα επικεντρωθούμε σε τεχνικές επεξεργασίας σχεδιασμού, λογικές μορφολογικής απόδοσης και συναρμολόγηση κατά ακρίβεια ως ύστατη συνθήκη σχεδιασμού. Θα αναπτυχθούν και ερευνηθούν η αντίληψη ειδικών γεωμετρικών παραλλαγών σε σύνθετο επίπεδο, ώστε να τεθούν σύγχρονα ερωτήματα που αφορούν γεωμετρική συμπεριφορά, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια. Πρόκειται για ένα διάλογο βασισμένο στη χρήση πολυεπίπεδων τεχνικών και διαδικασιών παραγωγής που επιτρέπουν τον έλεγχο πάνω σε έξυπνες γεωμετρίες, στη διακρίβωση των μερών ενός 'συστήματος' και στην ταξονομία της συμπεριφορά του.Με στόχο την κατανόηση της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής ατζέντας θα μας απασχολήσουν θέματα συμπεριφοράς επιφανειών, μη συγκεκριμένα συστήματα, κλίμακες μέσα σε κλίμακες, μηχανικά τμήματα και παράλογες γεωμετρικές ακρίβειες ώστε να επεκτείνουμε την υπάρχουσα συζήτηση. Θα επικεντρωθούμε ταυτόχρονα στη διαπραγμάτευση της έννοιας Τοπολογίας έναντι Τυπολογίας, σε ασυνήθιστα αρχιτεκτονικά γένη και είδη μέσα σε χωρικές συνθήκες και επιφάνειες που αναδεικνύονται μέσα από εν δυνάμει συναρμολόγηση μερών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκέψης, η δουλειά θα μεταφραστεί σε σχεδιασμό και παραγωγή εικόνων, video και φυσικών μακετών. Κάθε συμμετέχων θα λειτουργήσει με βάση την ειδικότητα και τα ενδιαφέροντά του.»


Το ::X|Atelier:: ιδρύθηκε το 2007 από τον Erick Cárcamo και τη Νεφέλη Χατζημηνά. Είναι μια αρχιτεκτονική πλατφόρμα που βασίζεται στη χρήση πειραματικών τεχνικών σχεδιασμού και τεχνολογιών κατασκευής με δράση στην Ευρώπη, την Βόρεια και Λατινική Αμερική. Κατέχουν και οι δύο το Master's of Science in Advanced Architectural Design από το Columbia University και έχουν αποφοιτήσει από το SCI_Arc και το Ε.Μ.Πολυτεχνείο αντιστοίχως. Η διδασκαλία τους περιλαμβάνει το Columbia University, Yale SOA, UPenn, Pratt Institute, University of Kentucky, Die Angewandte, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και LTH στη Σουηδία. Η δουλειά του X|A έχει δημοσιευτεί διεθνώς και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στη Νεα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στο Λέξινγκτον, στο Λονδίνο, και στη Βαρκελώνη. Οι ιδρυτές έχουν εργαστεί στα γραφεία των Bernard Tschumi Architects στη Νέα Υόρκη, Asymptote NYC, CoopHimmelb(l)au στη Βιέννη, και Xefirotarch LΑ.


Info:
Omni(progra)chromatic by X|Atelier
Από τις 17 εώς τις 31 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2012 στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ της οδού Πειραιώς 138

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με email στο workshop@xatelier.com

Για περισσότερες πληροφορίες www.xatelier.com/workshop
Κόστος παρακολούθησης για το κάθε σεμιναριο 550 ευρώ.
Πηγή:http://www.e-go.gr

1 σχόλιο: