Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Εκθεσιακός απόηχος της Σμύρνης των Ελλήνων


Ο λαμπρός πολιτισμός της ελληνικής Σμύρνης αναδύεται μέσα από την έκθεση με τίτλο «Η Σμύρνη των Ελλήνων», που εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου.

Ο σκοπός

Η Ένωσις Σμυρναίων, με τη συνεργασία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, φιλοδοξεί να προβάλλει τον πολιτιστικό πλούτο της Σμύρνης, της Μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Παρουσιάζοντας τις πτυχές του, κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, έως το 1922, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μελέτη του ιστορικού καμβά, αλλά και για γνωριμία με τις νεότερες γενιές.

Τα εκθέματα

Αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες, γενικά, τις δραστηριότητες που καταδεικνύουν μια φωτισμένη και πνευματικά εξελιγμένη κοινωνία, η έκθεση περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτραίτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, που προέρχονται, κατά μεγάλο μέρος, από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων.

Επίσης, εκτίθενται τα αρχιερατικά άμφια του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, αναμνηστικά του Αρχιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ελληνικές σημαίες της στρατιωτικής διοίκησης Σμύρνης, καθώς και το γραφείο του Αδαμάντιου Κοραή, από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Πληροφορίες

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής), Σταδίου 13, πλατεία Κολοκοτρώνη, Αθήνα, τηλ।: 210 3226370, 210 3237315, 210 3237617. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 9:00 – 14:00.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου