Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Νομίζεις ότι ξέρεις την ιστορία; Δες την υποβρύχια!


Υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας θα απλωθεί στον αμμουδερό πυθμένα στο Ποσείδι Χαλκιδικής। Σαράντα φωτογραφίες του Βασίλη Καρκατσέλη ύστερα από ειδική επεξεργασία, ώστε να αντέχουν στη μακροχρόνια παραμονή τους στο νερό, θα ποντιστούν περίπου 2,5 μέτρα στη θάλασσα, έτσι ώστε να είναι εύκολα ορατές από τους κολυμβητές, χωρίς ωστόσο να τους ενοχλούν, ενώ ένας ειδικός μηχανισμός θα τις κρατά σε απόσταση από την άμμο, για να μη βυθίζονται.

Η έκθεση με τίτλο «Νομίζεις ότι ξέρεις την ιστορία», περιλαμβάνει αθέατες λεπτομέρειες από τη ζωή στην πόλη και θα παρουσιαστεί στις 4 και 5 Αυγούστου στην ακτή Αιγαιοπελαγίτικα, μετά το κάμπινγκ του ΕΟΤ.

Διαύγεια
Η καθαρότητα των νερών στη συγκεκριμένη περιοχή, σε συνδυασμό με την ποιότητα και τη σύσταση της άμμου που προσφέρουν διαύγεια, θα επιτρέπουν στον κολυμβητή να τις βλέπει ακόμη και έξω από το νερό χωρίς εξοπλισμό. Ο δημιουργός τους όμως προτείνει μάσκα θαλάσσης και αναπνευστήρα.

«Τι μεταφέρουμε μαζί μας από την πόλη στις διακοπές μας στη φύση; Η αθωότητα πού σταματά; Με ποιο δικαίωμα ο πολίτης ξέχασε κιόλας το τι ψήφισε στις πρόσφατες εκλογές; Τι αξίζει να τον κινητοποιεί και τι όχι; Η φόρμα (και των έργων και της έκθεσης) είναι αντίστοιχη του περιεχομένου. Σαν ο απόλυτος φορμαλισμός ενός μη φορμαλιστή. Το ρεαλιστικό της έγχρωμης φωτογραφίας οπισθοχωρεί υπέρ της ποιητικής του εξωπραγματικού χρώματος. Οι καθρέφτες στον πυθμένα αντανακλούν τη σιλουέτα του θεατή τους αιωρούμενη στον πιο διάφανο πλακούντα, στο φως της αυτογνωσίας. Θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αλλαγή τρόπου ζωής, σε επαναπροσδιορισμό αξιών και του κοινωνικού συστήματος εντός του οποίου διαβιούμε; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;», αναρωτιέται ο Β। Καρκατσέλης.

Πηγή:http://www.e-go.gr

"Αρχαϊκά Χρώματα" στο Μουσείο Ακρόπολης

Για τους επόμενους δώδεκα μήνες, το Μουσείο Ακρόπολης επιθυμεί να κάνει μία έρευνα για την μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του που σώζουν λίγο ή πολύ τα χρώματά τους και να ανοίξει μία ευρύτατη συζήτηση με κοινό και ειδικούς για θέματα τεχνικής των χρωμάτων, την ανίχνευσή τους με νέες τεχνολογίες, την πειραματική χρήση τους σε μαρμάρινες επιφάνειες, την ψηφιακή αποκατάστασή τους, τη σημασία τους αλλά και την αισθητική αντίληψη της αρχαϊκής εποχής για τα χρώματα।

Το χρώμα αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε όχι στοιχείο απλής διακόσμησης αλλά προστιθέμενη αισθητική ποιότητα του γλυπτού.

Τα χρώματα για τους αρχαίους Έλληνες και την κοινωνία τους αποτελούσαν ένα μέσο χαρακτηρισμού. Οι θεοί είχαν ξανθή κόμη που ακτινοβολούσε τη δύναμή τους, οι πολεμιστές και αθλητές φαιόχρωμη επιδερμίδα ως ένδειξη αρετής και ανδρείας, οι κόρες λευκό δέρμα που δήλωνε τη χάρη και λάμψη της νεότητας.

Η νέα μουσειακή δράση για τα Αρχαϊκά Χρώματα βασίζεται σε πολύ προσεκτική παρατήρηση, σε φασματοσκοπικές αναλύσεις, σε ειδική φωτογράφιση, σε προσπάθειες αναπαραγωγής των αρχαίων χρωμάτων και εφαρμογή τους σε παριανό μάρμαρο και φυσικά στην αναζήτηση πολύτιμων πληροφοριών από τις γραπτές πηγές για τα χρώματα.

Τα ξεκάθαρα, κορεσμένα χρώματα των αγαλμάτων πάνω στα φωτεινά ενδύματα και τα τρυφερά σώματα, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοσμήματα, συχνά από μέταλλο, και τους περίτεχνους βοστρύχους της κόμης δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη αισθητική χαρά κάνοντας τα αρχαϊκά αγάλματα να είναι για τους ανθρώπους της εποχής «θαύμα ιδέσθαι».

 Αρχαϊκά Χρώματα  στο Μουσείο Ακρόπολης

Στο πλαίσιο της δράσης για τα Αρχαϊκά Χρώματα, το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες με τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από διάφορα παιχνίδια και χρωματίζοντας την Πεπλοφόρο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συνεχίζουν τα παιχνίδια στο σπίτι τους μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή www.theacropolismuseum.gr/peploforos.

 Αρχαϊκά Χρώματα  στο Μουσείο Ακρόπολης

Στο Μουσείο θα πραγματοποιούνται, επίσης, θεματικές παρουσιάσεις με τίτλο «Αρχαϊκά Χρώματα» από τους αρχαιολόγους-φροντιστές, με πλούσιο οπτικό υλικό, οι οποίες θα διεξάγονται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

INFO:
Την 31η Ιουλίου 2012, ημέρα έναρξης της δράσης, θα πραγματοποιηθούν 6 παρουσιάσεις από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ.

Από την 1η Αυγούστου 2012, οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 12 το μεσημέρι στα αγγλικά και στη 1 μ.μ. στα ελληνικά.

Η δράση για τα Αρχαϊκά Χρώματα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης»।

Πηγή:http://www.e-go.gr

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

«Δρώμενα Τέχνης» και στην όμορφη Μύκονο


Το Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας, που επιμελείται ο γνωστός εικαστικός Μιχαήλ Ρωμανός, παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι και για πρώτη φορά στη Μύκονο, την περίφημη έκθεση "ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΗΣ" η οποία διοργανώνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα।

Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας (Athens Fine Arts Festival), που φέτος διανύει τον πέμπτο χρόνο επιτυχημένης παρουσίας του, προσφέροντας μια σύγχρονη πλατφόρμα επικοινωνίας της τέχνης με το φιλότεχνο κοινό, oλοκληρώνει τις φετινές καλλιτεχνικές δράσεις του, παρουσιάζοντας στη Μύκονο μία εξαιρετική ομάδα δέκα ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών, από το Σάββατο 28 Ιουλίου, στις 8μμ, στην αίθουσα τέχνης της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Kαλλιτέχνες: Ειρήνη Ανδρούτσου, Ελένη Γραφάκου, Ειρήνη Ευθυμάκη, Mimika (Δήμητρα Παπαδημητρίου), Μαρία Οικονομίδου, Μιχαήλ Ρωμανός, Βασιλική Σαργολόγου, Διονύσης Στεργίου, Χρήστος Ταβιτίδης, Άννα Τσιβδάρη.

Στα "Δρώμενα Τέχνης" συμμετέχουν νέοι κυρίως καλλιτέχνες απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών καθώς και άλλων αναγνωρισμένων εργαστηρίων τέχνης, που έχουν να παρουσιάσουν μια αξιόλογη εικαστική πρόταση που αφορά τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την καλλιτεχνική φωτογραφία, το ψηφιδωτό, το κολλάζ και τις εικαστικές εγκαταστάσεις.

Τα εικαστικά "Δρώμενα Τέχνης" λαμβάνουν χώρα σε επιλεγμένες γκαλερί και αίθουσες τέχνης των Αθηνών ενώ οι διαδοχικές εκθέσεις που αποτελούν τον κορμό της μεγάλης σπονδυλωτής έκθεσης, χαράσσουν μία ενδιαφέρουσα εικαστική διαδρομή στο φιλότεχνο κοινό, ενώ σε κάθε χώρο τέχνης παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα των καλλιτεχνών και ταυτόχρονα προβάλλονται ψηφιακά, για ένα χρόνο, από το δημοφιλή ιστότοπο προώθησης πολιτιστικών γεγονότων του Φεστιβάλ "Δρώμενα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού"

H σπονδυλωτή αυτή έκθεση είναι η εξέλιξη της εικαστικής έκθεσης "Αντιπαραθέσεις στην σύγχρονη Ελληνική τέχνη", που διοργανώθηκε το 2008 και το 2009 με μεγάλη επιτυχία, σε έντεκα γκαλερί και αίθουσες τέχνης του Ιστορικού Κέντρου των Αθηνών, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας ενώ σημαντική θεωρείται η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και το αμείωτο ενδιαφέρον για την πρωτοποριακή σπονδυλωτή έκθεση "Δρώμενα Τέχνης" από τους καλλιτέχνες, κυρίως της νέας γενιάς.

Eπιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου - Ματογιάννια
Διάρκεια: 28 Ιουλίου - 2 Αυγούστου
Ώρες: καθημερινά 20.00 - 24.00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πηγή:http://www.e-go.gr

Aρχαία ναυάγια στη θαλάσσια περιοχή Μακρονήσου - Λαυρεωτικής


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της έρευνας στη θαλάσσια περιοχή Μακρονήσου – Λαυρεωτικής, στο πλαίσιο της υποβρύχιας αναγνωριστικής έρευνας του Νότιου Ευβοϊκού που διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουτσουφλάκη, καταδυόμενου αρχαιολόγου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (Ε.Ε.Α.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ).

Εντοπισμός και τεκμηρίωση

Κατά τις δύο τελευταίες ερευνητικές περιόδους, έχουν εντοπιστεί και τεκμηριωθεί έξι αρχαία ναυάγια, σωζόμενα ως επί το πλείστον σε καλή κατάσταση. Τέσσερα από τα ναυάγια αυτά βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Μακρονήσου, σε βάθη που κυμαίνονται από 37 έως και 47 μέτρα. Εξαιρετικά σημαντικό για την σπανιότητα του φορτίου του είναι ένα ναυάγιο ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, που χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ., με φορτίο αμφορέων που προέρχονται από τη βόρεια Αφρική και τη Σικελία. Εξίσου σημαντικό για το μέγεθος και την αρτιότητα του φορτίου του, είναι ένα δεύτερο ναυάγιο με ροδιακούς αμφορείς, που εντοπίστηκε στην ανατολική πλευρά της Μακρονήσου, και χρονολογείται στα τέλη 3ου ή τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.. Σε όμορη περιοχή, εντοπίστηκε το τρίτο ναυάγιο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, με μικτό φορτίο από αμφορείς της Ιταλίας και της Ρόδου, χρονολογούμενο στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.. Το τέταρτο ναυάγιο της Μακρονήσου ανήκει σε μικρό πλοίο του 1ου αιώνα μ.Χ. που, επίσης, μετέφερε αμφορείς. Στις ακτές βόρεια του Θορικού (Λαυρεωτική), εντοπίστηκαν δύο ακόμα ναυάγια, το πρώτο χρονολογούμενο στο 1ο - 2ο αιώνα μ.Χ., έμφορτο με οικοδομικό υλικό (κεράμους και πλίνθους) και το δεύτερο, με αμφορείς της ελληνιστικής περιόδου.

Σε 24 ανέρχονται τα εντοπισμένα ναυάγια

Πέραν όμως του εντοπισμού τους, ολοκληρώθηκε και η αποτύπωση όλων των επιφανειακών ευρημάτων των ναυαγίων της Μακρονήσου. Με χρήση φωτογραμμετρικής μεθόδου, εκπονήθηκαν ορθοφωτομωσαϊκά υψηλής ευκρίνειας και ανελκύστηκαν δειγματοληπτικά αμφορείς και χρηστική κεραμική. Ο εντοπισμός και η καταγραφή των έξι ναυαγίων της Μακρονήσου - Λαυρεωτικής έρχεται να προστεθεί στα ήδη δεκαοκτώ εντοπισμένα ναυάγια του Νότιου Ευβοϊκού, είκοσι τέσσερα στο σύνολο.

Θαλάσσιος δρόμος μεταξύ Βορείου και Νοτίου Αιγαίο

Η παρουσία των ναυαγίων αυτών φαίνεται να υποδηλώνει ένα σημαντικό θαλάσσιο δρόμο υπερτοπικής σημασίας, με τον οποίο ενώνονταν το Βόρειο με το Νότιο Αιγαίο। Η μελέτη των ναυαγίων και της διασποράς τους αναμένεται να ρίξει νέο φως στη ανασύνθεση των θαλασσίων δρόμων και την εμπορική διακίνηση προϊόντων κατά την αρχαιότητα.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Έκλεψαν φορτηγό με έργα τέχνης του εικαστικού Γιώργου Μήλιου


Λόγω κλοπής των έργων τέχνης, αναβάλλονται τα προγραμματισμένα για το Σάββατο 28 Ιουλίου εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού Γιώργου Μήλιου με τίτλο «Αρχέτυπα», στην γκαλερί Citronne, στον Πόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, που επικοινώνησε με την Ιστορικό Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη η οποία επιμελείται της έκθεσης, λίγο πριν από τα εγκαίνια και κατά την διάρκεια της μεταφοράς των έργων προς την γκαλερί, ο οδηγός της μεταφορικής εταιρείας - η οποία ειδικεύεται στην μεταφορά έργων τέχνης- έκανε μια στάση στο σπίτι του στην περιοχή Ίλιον. Εκεί, οι δράστες βρήκαν την ευκαιρία και άρπαξαν το όχημα με το πολύτιμο φορτίο του.

«Ο αλλόκοτος και πρωτόγονος κόσμος των πρόσφατων έργων του εικαστικού Γιώργου Μήλιου δεν θα υφανθεί προς το παρόν - λόγω της κλοπής- στην γκαλερί Citronne του Πόρου, όπου θα συνεχιστεί η έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη, με τίτλο «Έργα σε δύο και τρεις διαστάσεις» μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα που προέκυψε», μας είπε η κ। Σπινάρη.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Αναδρομική του Αλέξη Βερούκα στη Σύρο


Αληθινό πανόραμα της ζωγραφικής δημιουργίας του Αλέξη Βερούκα αποτελεί η μεγάλη αναδρομική έκθεση που, με τίτλο «Αλέξης Βερούκας–Ζωγραφική 1992-2012», εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στις 4 Αυγούστου στο πλαίσιο των Ερμουπολείων 2012.
Στην έκθεση παρουσιάζονται πενήντα έργα που καλύπτουν όλη την εικαστική πορεία του καλλιτέχνη και αναδεικνύουν τις διαφορετικές πλευρές της και την εξέλιξή της στο πέρασμα του χρόνου. Ειδικότερα η έκθεση καλύπτει τη διαδρομή του ζωγράφου από την «εξωτερική στην εσωτερική όραση». Από την εποχή που κυριαρχούν στη δουλειά του οι όψεις πόλεων, σπιτιών, δρόμων, ή ακόμα και αρχαίων θεάτρων, ως την πρόσφατη δουλειά του, όπου ο Αλέξης Βερούκας στρέφεται από τα εξωτερικά αντικείμενα στον εσώτερο εαυτό του. Μια απογύμνωση που χρειάζεται τόλμη να την ομολογήσει κανείς και εκφράζει μέσα από τις στάσεις του σώματος ενδότερες καταστάσεις της ψυχής.

«Προσπαθώντας να πιάσω την άκρη του νήματος στην αφήγηση του Αλέξη Βερούκα. Και αφηγούμαι στη ζωγραφική, για μένα την πεζογράφο, δεν θα μπορούσε να σημαίνει παρά την αβεβαιότητα του χρώματος που καλείται να υποστηρίξει τη γραμμή και την αγωνία της γραμμής που καλείται να επιβάλει τους όρους της στο χρώμα», γράφει η Μάρω Δούκα στο κείμενό της για τη ζωγραφική του Αλέξη Βερούκα, στον κατάλογο της έκθεσης. «Γραμμή και χρώμα στην υπηρεσία ενός αεικίνητου φιλάνθρωπου βλέμματος ακατάπαυστα τροφοδοτούμενου από το συναίσθημα που καλείται κι αυτό με τη σειρά του να συνομιλήσει εριστικά με την ταξιθέτρια λογική. Η νηφαλιότητα του τοπίου που ακυρώνει τη φθορά, ο οξύς πόνος του σώματος που αποστρέφεται την ωραιοπάθεια, η αδιαλλαξία της ανάγκης που ματαιώνει τον συμβιβασμό, η επιμονή του χώρου που αντιστέκεται στη μακαριότητα. Από τη μια περίοδο στην άλλη, εδώ και είκοσι χρόνια, με τις αισθήσεις του στον τροχό, από το ένα ταξίδι στο επόμενο, από το έξω και από το ψηλά προς το πλησίον και το ένδον, αμφίδρομα, πάντα με τις ίδιες πολυμήχανες εμμονές του ο Αλέξης Βερούκας αλλά και πάντα πολιορκητής– εκπορθητής ανικανοποίητος– των ορίων του», επισημαίνει η Ίρις Κρητικού.

«Η ζωγραφική», λέει ο δάσκαλος του Βερούκα, Λεονάρντο Κρεμονίνι, «έχει κάτι από την ερωτική πράξη, γιατί κάνω έρωτα σημαίνει αισθάνομαι με τη μέγιστη ένταση τον εαυτό μου και τον άλλον. Ο έρωτας όμως έχει επίσης αυστηρή δομή όταν είναι κάτι παραπάνω από παιχνίδι. Η καθαρή, η αμιγής ευχαρίστηση, χωρίς το αντίθετό της, την αυστηρότητα, την αμφισβήτηση και αμφιβολία είναι κατά τη γνώμη μου μοναχική ουτοπία. Ο έρωτας αρχίζει μέσα στη δύσκολη και αμοιβαία συνέργεια ευχαρίστησης και αυστηρότητας, συνέργεια του εγώ με τον άλλον». Ο Αλέξης Βερούκας μοιράζεται το έργο του με τον άλλον, καταφέρνοντας κυρίως να αποπνέει μια πλαστική ηθική απορία της γνώσης και των αρετών της καθαρής ζωγραφικής», γράφει σε παλιότερο σημείωμά του ο Τάκης Μαυρωτάς.
Αναδρομική του Αλέξη Βερούκα στη Σύρο

Να σημειώσουμε ότι η έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων Σύρου πραγματοποιείται μετά την ατομική έκθεση του ζωγράφου στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο, με τίτλο «Vincti sumus», η οποία διήρκεσε ως τις 11 Ιουλίου και παρουσίασε έργα της τελευταίας δουλειάς του καλλιτέχνη, από τη συλλογή του Θανάση Μιχαηλίδη.

Ο Αλέξης Βερούκας φοίτησε στο εργαστήριο γραφικών τεχνών CERULEUM στη Λωζάννη και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο “Institut d'Art et Archéologie”, Σορβόννη, Paris IV. Από το 1988 έως το 1995 σπούδασε ζωγραφική (εργαστήριο Leonardo Cremonini) και λιθογραφία (εργαστήριο Abraham Hadad) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ENSBA) του Παρισιού.
Ατομικές εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί στην Galerie Flak (Παρίσι), στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στην Γκαλερί Έψιλον (Θεσσαλονίκη), στην Art Athina 2011 (Thanassis Frissiras Gallery), ενώ το 2004 στην Exposition PIAC κέρδισε το Βραβείο του Εθνικού Συμβουλίου του Μονακό.

ΙΝFO:
Διάρκεια έκθεσης στην Πινακοθήκη Κυκλάδων: 4 Αυγούστου (8.00 μ.μ.) ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2012.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-13.30 και 19.00-22.00 (εκτός Δευτέρας πρωί).
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο.

Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού Σύρου με την επιμέλεια του Γιώργου Αλτουβά.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ομαδική έκθεση των Δασκαλάκη, Ηλιοπούλου και Χαδούλη


Η γκαλερί art s.a. το Σάββατο 11 Αυγούστου εγκαινιάζει στις 9.00 το βράδυ την ομαδική έκθεση ζωγραφικής των Στέφανου Δασκαλάκη, Ειρήνης Ηλιοπούλου και Γιώργου Χαδούλη.

Τοπία, νεκρές φύσεις και φιγούρες, λάδια, ακρυλικά, σχέδια και κεραμικά, είναι τα έργα των τριών καλλιτεχνών που θα εκτεθούν, σε θεματική συνομιλία μεταξύ τους, προβάλλοντας παράλληλα την διαφορετικότητά τους, μέσα από την ιδιαίτερη προσωπική ματιά και γραφή του καθενός।
Λίγα λόγια για την γκαλερί art s.a.:
Στο μικρό νησί των Κυκλάδων, την Κέα, με τη πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα που εκτείνεται σε βάθος χρόνου, η Σωτηρία Αντωνοπούλου δημιούργησε το 2008 την αίθουσα τέχνης art s.a., σ' ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, το Βουρκάρι. Η αγάπη της για το νησί και την τέχνη, ήταν η αφορμή για τη δημιουργία ενός καλαίσθητου χώρου, με θέα τη θάλασσα, απολύτως ενταγμένου στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που φιλοξενεί έργα, νέων κυρίως, καλλιτεχνών συνεχίζοντας έτσι την παράδοση στο «νησί των ζωγράφων». Ήταν εξάλλου, ο πιο γόνιμος τρόπος να αξιοποιηθεί η δεκάχρονη εμπειρία της στη «Βουρκαριανή», τη γκαλερί που από το 1972 έως το 2007 διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, όταν εκείνη ολοκλήρωσε τον κύκλο της.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΔΟΥΛΗΣ
Από το Σάββατο 11 Αυγούστου έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 11 Αυγούστου
Διάρκεια έκθεσης: έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου

Ημέρες και ώρες έκθεσης:
Δευτέρα- Κυριακή 11.00-14.00 & 18.00-12.00


Αίθουσα Τέχνης art s.a. gallery
Βουρκάρι 84002 Κέα
Τηλ- Φαξ: + 30 22880 214558
Email: info@art-sa.gr
Πηγή:http://www.e-go.gr

Γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στη γκαλερί Ζουμπουλάκη


Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη παρουσιάζει στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη γλυπτά μεγάλων και μικρών διαστάσεων από μέταλλο και ξύλο। Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης έκθεσής της στη Γκαλερί Jean-Jacques Dutco στο Παρίσι.

Χρησιμοποιώντας ξύλα που συγκεντρώνει από την παραλία ή αλλού και συχνά σκουριασμένα μέταλλα, δημιουργεί αναγνωρίσιμες φόρμες. Ένα είδος κολλάζ που μετατρέπει ένα τυχαίο και συχνά διαβρωμένο κομμάτι ξύλου ή μετάλλου σε γλυπτούς θώρακες και σιλουέτες αλόγων.

Όπως συχνά σημειώνει και η ίδια, εκτός από την επιρροή της φύσης και της κλασικής γλυπτικής και ζωγραφικής στο έργο της, την απασχολεί πάντα η θραυσματική και προσωρινή-εύτρωτη φύση της ύλης που με τη μορφοποίησή της δημιουργεί μορφές αιώνιες και ηρωικές. Η γλυπτική φόρμα παρουσιάζεται στην αρτιότερη μορφή της.

Εγκαίνια Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012, 8.00 μ.μ.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

Πλ. Κολωνακίου 20, 10673, Αθήνα /
Τηλ. 2103608278 / Fax. 2103631364 /
www.zoumboulakis.gr


Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται। Ξεκίνησε τις σπουδές της το 1978 στο Franklin College του Λουγκάνο και το 1979 έγινε δεκτή στο Ruskin School of Drawing and Fine Art του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου αποφοίτησε το 1982 με διάκριση και πτυχίο Bachelor of Fine Arts στη γλυπτική και τη χαρακτική. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Columbia University της Νέας Υόρκης και το 1984 έλαβε από εκεί πτυχίο Master of Fine Arts στη γλυπτική. Έχει ασχοληθεί με τη σκηνογραφία ενώ από το 1984 έχει εκθέσει γλυπτά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και αλλού (Μουσείο Μπενάκη, Πινακοθήκη Πιερίδη, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Γκαλερί Kouros, Γκαλερί Jean-Jacques Dutko, Musée de la Monnaie, 112 Greene Street Gallery κλπ.). Έργα της βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές ανά τον κόσμο. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση δουλειάς της στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Πηγή:http://www.e-go.gr


Δελτίο Τύπου

«Ο μισοκοκοράκος»

πάει στις Κυκλάδες

παράσταση κουκλοθέτρου

Το "Εργαστήρι Μαιρηβή", με την παράσταση κουκλοθέατρου "ο μισοκοκοράκος" θα βρίσκεται την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012, στις 8:30 μ.μ. στο "Σινεμά ΜΑΝΤΩ" στη Μύκονο.

Η ίδια παράσταση θα παρουσιαστεί και στον "Πύργο Μπαζαίου" στη Νάξο, το Σάββατο 11 & τη Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012, στις 8 μ.μ.


Κουκλοθεατρική Ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Φίλιππος Φέρτης

Διάρκεια παράστασης: 60’

Φωτογραφία της παράστασης σε link προς εκτύπωση

images.contacthall.gr/assets/mymedia/i_305_1342608718.jpg


Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 2105222181

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΙΡΗΒΗ» Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ.: 210.52.22.181

info@mairivi.gr

www.mairivi.gr

Το "Εργαστήρι Μαιρηβή" ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999, ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και διεύρυνση της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται οι παράστση «ο μισοκοκοράκος» βασισμένη σε λαϊκό παραμύθι.

«ο μισοκοκοράκος» λαϊκό παραμύθι

Το παραμύθι «ο μισοκοκοράκος» αναφέρεται στην ιστορία ενός κόκορα που από τη φύση του είναι μικροκαμωμένος και καχεκτικός.

Ζει σ’ ένα φτωχικό σπιτικό μαζί με έναν καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά. Παρέα του μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά, έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας.

Αντίθετα ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και βάρος για τη γριά και παρά τη διαφωνία του γέρου, εκείνη επιμένει να τον διώξουν.

Έτσι ο μισοκοκοράκος βρίσκεται μόνος στο δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του. Καθώς περπατά αποδιωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί! Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Από εδώ αρχίζει και η περιπέτεια του…

Η ιστορία ανήκει στην κατηγορία των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών. Το θέμα σ’ αυτά τα παραμύθια δεν είναι η ηθική, αλλά να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση, ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός, μπορεί να πετύχει στη ζωή.

____________________________________

Οι κούκλες της παραστάσης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Η κάθε κούκλα είναι μοναδική, έχει πρόσωπο γλυπτό από ξυλοπολτό και τα άκρα είναι ξυλόγλυπτα. Οι κουκλοπαίχτες χειρίζονται την κούκλα με μηχανισμό, που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματό της και τα άκρα με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων του κάθε χαρακτήρα.


_______________________________________

_________________________________


Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Omni(progra)chromatic στο Μπενάκη


Ενα εξαιρετικά πρωτότυπο σεμινάριο Αρχιτεκτονικής διοργανώνεται από τους βραβευμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες Erick Carcamo και Νεφέλη Χατζημηνά, τμήμα τρέχουσας ακαδημαϊκής έρευνας, που εισάγει τους συμμετέχοντες σε επίκαιρες συζητήσεις επεξεργασίας της 'Μορφής' στην Αρχιτεκτονική και στην Τέχνη γενικότερα, μέσω ειδικευμένης τεχνικής σχεδιασμού και παραγωγής।
Το Omni(progra)chromatic by X|Atelier τελεί υπό την αιγίδα του Mουσείου Μπενάκη, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και της Ανωτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Είναι μια ευκαιρία για νέους αρχιτέκτονες, φοιτητές Αρχιτεκτονικής και Τέχνης, designers και καλλιτέχνες.

Οι δύο αρχιτέκτονες αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να επεξεργαστούμε εν δυνάμει αρχιτεκτονικές εκφράσεις γύρω από την έννοια της Μορφής μέσω υπολογιστή (Autodesk MAYA). Θα επικεντρωθούμε σε τεχνικές επεξεργασίας σχεδιασμού, λογικές μορφολογικής απόδοσης και συναρμολόγηση κατά ακρίβεια ως ύστατη συνθήκη σχεδιασμού. Θα αναπτυχθούν και ερευνηθούν η αντίληψη ειδικών γεωμετρικών παραλλαγών σε σύνθετο επίπεδο, ώστε να τεθούν σύγχρονα ερωτήματα που αφορούν γεωμετρική συμπεριφορά, αποτελεσματικότητα και ακρίβεια. Πρόκειται για ένα διάλογο βασισμένο στη χρήση πολυεπίπεδων τεχνικών και διαδικασιών παραγωγής που επιτρέπουν τον έλεγχο πάνω σε έξυπνες γεωμετρίες, στη διακρίβωση των μερών ενός 'συστήματος' και στην ταξονομία της συμπεριφορά του.Με στόχο την κατανόηση της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής ατζέντας θα μας απασχολήσουν θέματα συμπεριφοράς επιφανειών, μη συγκεκριμένα συστήματα, κλίμακες μέσα σε κλίμακες, μηχανικά τμήματα και παράλογες γεωμετρικές ακρίβειες ώστε να επεκτείνουμε την υπάρχουσα συζήτηση. Θα επικεντρωθούμε ταυτόχρονα στη διαπραγμάτευση της έννοιας Τοπολογίας έναντι Τυπολογίας, σε ασυνήθιστα αρχιτεκτονικά γένη και είδη μέσα σε χωρικές συνθήκες και επιφάνειες που αναδεικνύονται μέσα από εν δυνάμει συναρμολόγηση μερών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκέψης, η δουλειά θα μεταφραστεί σε σχεδιασμό και παραγωγή εικόνων, video και φυσικών μακετών. Κάθε συμμετέχων θα λειτουργήσει με βάση την ειδικότητα και τα ενδιαφέροντά του.»


Το ::X|Atelier:: ιδρύθηκε το 2007 από τον Erick Cárcamo και τη Νεφέλη Χατζημηνά. Είναι μια αρχιτεκτονική πλατφόρμα που βασίζεται στη χρήση πειραματικών τεχνικών σχεδιασμού και τεχνολογιών κατασκευής με δράση στην Ευρώπη, την Βόρεια και Λατινική Αμερική. Κατέχουν και οι δύο το Master's of Science in Advanced Architectural Design από το Columbia University και έχουν αποφοιτήσει από το SCI_Arc και το Ε.Μ.Πολυτεχνείο αντιστοίχως. Η διδασκαλία τους περιλαμβάνει το Columbia University, Yale SOA, UPenn, Pratt Institute, University of Kentucky, Die Angewandte, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και LTH στη Σουηδία. Η δουλειά του X|A έχει δημοσιευτεί διεθνώς και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στη Νεα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στο Λέξινγκτον, στο Λονδίνο, και στη Βαρκελώνη. Οι ιδρυτές έχουν εργαστεί στα γραφεία των Bernard Tschumi Architects στη Νέα Υόρκη, Asymptote NYC, CoopHimmelb(l)au στη Βιέννη, και Xefirotarch LΑ.


Info:
Omni(progra)chromatic by X|Atelier
Από τις 17 εώς τις 31 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2012 στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ της οδού Πειραιώς 138

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ με email στο workshop@xatelier.com

Για περισσότερες πληροφορίες www.xatelier.com/workshop
Κόστος παρακολούθησης για το κάθε σεμιναριο 550 ευρώ.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Μετά το κολύμπι... δες και μια έκθεση!


Ποιος είναι ο εικαστικός χάρτης του φετινού καλοκαιριού; Ποιες εκθέσεις περιμένουν τους επισκέπτες στα νησιά και ποιες αυτούς που δεν έφυγαν ακόμη ή θα παραμείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα; Οι επιλογές είναι αρκετές και αξιοπρόσεκτες, ικανές να δώσουν τον τόνο στις διακοπές ή στη δύσκολη καθημερινότητά μας।

Κάποτε η εκθεσιακή δραστηριότητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σχεδόν περιοριζόταν από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιούνιο στην καλύτερη περίπτωση.

Εδώ και μερικά χρόνια το καλοκαίρι δεν εξαιρείται από τον εκθεσιακό προγραμματισμό των μουσείων κυρίως, καθώς οι γκαλερί κατά κανόνα κλείνουν. Αρκετές σημαντικές εκθέσεις παραμένουν σε λειτουργία έως τα μέσα ή το τέλος του καλοκαιριού, ενώ εμφανίζονται και νέες διοργανώσεις, διατηρώντας έτσι τα μουσεία και άλλους εκθεσιακούς χώρους ανοιχτούς.

Στην υπόλοιπη χώρα, και ειδικά στα νησιά, είτε στο πλαίσιο κάποιων φεστιβάλ είτε σε περιφερειακά μουσεία και χώρους, οι διοργανωτές πασχίζουν να παρουσιάσουν στους θερινούς επισκέπτες τους ό,τι καλύτερο επιτρέπουν οι οικονομικές συγκυρίες.

«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΜΕ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ 4ου ΑΙ. π.Χ. (ΑΘΗΝΑ). Με το τείχος της πόλης των Αθηνών του 4ου αι. π. Χ. έχει ανοίξει «διάλογο» η εικαστικός Αθηνά Ιωάννου στο υπόγειο του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22), όπου διατηρείται ένα τμήμα του τείχους με το έργο της «Who is afraid of the Walls?» (έως 16 Σεπτ.)

Ασυνήθιστους συνδυασμούς έργων που προκαλούν τους θεατές «να αναθεωρήσουν τις προκαταλήψεις τους γύρω από την τέχνη» προτείνει μια νέα έκθεση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ (Εμμ. Παππά & Φιλελλήνων 11, Ν. Ιωνία, έως 31 Οκτωβρίου). Τα τοτεμικά γλυπτά, ένα κατακερματισμένο αστικό τοπίο κι άλλα γλυπτά του Πολωνού Πάβελ Αλτχάμερ απέναντι στα κάτοπτρα του Ελβετού Ουρς Φίσερ, στο εφιαλτικό σύμπαν του Γιάκουμπ Τζούλιαν Ζιολκόφσκι (Πολωνία) και στους ασημένιους καμβάδες του Αμερικανού Τζέικομπ Κάσεϊ. Μεγάλες «Δωρεές καλλιτεχνών», Γκίκα, Μόραλη, Στάμου, Τέτση, Μυταρά κ.ά., θα παρουσιάσει η Εθνική Πινακοθήκη από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου έως το φθινόπωρο. Για όσους δεν είδαν τις εκθέσεις του Γιάννη Κουνέλλη και του Ούγκο Ροντινόνε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφ. Δούκα 4), αυτές θα λειτουργούν μέχρι τις 30 και 19 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

(ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ). Αντιπροσωπευτικά έργα της Συλλογής Κωστάκη στέλνει, σε πιστά αντίγραφα, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο Φεστιβάλ Ολύμπου καθώς και ψηφιακές εκτυπώσεις του φωτογραφικού υλικού του Αρχείου Κωστάκη (φωτό) (Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, Δίον, έως 14 Οκτωβρίου). Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει έως τις 16 Σεπτεμβρίου δύο εκθέσεις με τις δωρεές της εκδότριας Μάγδας Κοτζιά και του τεχνοκριτικού Αλέξανδρου Ξύδη και την αναδρομική του Γιώργου Τσακίρη.

(ΥΔΡΑ). Ενα ανακάτεμα τέχνης και αντικειμένων τέχνης, σχόλιο για τους κανόνες του καθημερινού μας περιβάλλοντος, επιχειρεί η έκθεση «(Ο) ΙΚΕΑ», που επιμελείται ο εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης, στο παλιό Γυμνάσιο Υδρας. Στα παλιά Σφαγεία της Υδρας, το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ αντιπαραβάλλει τη φετινή του έκθεση, «Animal spirits» (φωτό), με την τρέχουσα συγκυρία. Τα έργα (Huma Bhabha, Adam Helms, William Scott, Kelly Walker, Πέτρου Κουτρουμπούση κ.ά.) ανακαλούν «ζωώδη ένστικτα» ή «ζωικά πνεύματα». Εως τις 23 Σεπτεμβρίου.

(ΣΑΜΟΣ). Η πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του διεθνώς αναγνωρισμένου βιντεο-καλλιτέχνη Χαρούν Φαρόκι φιλοξενείται στη Σάμο (Πυθαγόρειο, 20 Ιουλίου - 20 Σεπτεμβρίου), στο πλαίσιο του Samos Young Artistes Festival. Με τίτλο «Ανάμεσα στο μάτι και στο χέρι» θα παρουσιαστούν στο πρώην ξενοδοχείο «Πυθαγόρας» βιντεοεγκαταστάσεις με πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Ανάμεσά τους, τα «Σοβαρά παιχνίδια», με υλικό από στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, από ασκήσεις στρατιωτών για επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

(ΝΑΞΟΣ - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ). «Δη-Μήτηρ-Γη» τιτλοφορείται η έκθεση των Μίλτου Παντελιά και Ειρήνης Γκόνου στη Νάξο. Μια εικαστική αναζήτηση των αρχετυπικών εικόνων της θεάς Δήμητρας, σε διάλογο με τον φυσικό χώρο του ιερού, κοντά στον Πύργο Μπαζαίου, όπου η έκθεση (28 Ιουλίου - 2 Σεπτεμβρίου). Πλούσια η θεματογραφία των «Αναμνήσεων» στο Μέγαρο Γκύζη, στα Φηρά Σαντορίνης, από την 1η έως τις 23 Αυγούστου, με ζωγραφική και γλυπτική οκτώ καλλιτεχνών [Χρύσα Βέργη, Α. Κοντέλλης, Χρ. Παλλαντζάς (φωτό), Αγγ. Παναγιωτίδης κ.ά.].

(ΡΕΘΥΜΝΟ). Εκθέσεις δύο Ρεθύμνιων καλλιτεχνών, του Νίκου Αλεξίου, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή στα 51 του χρόνια, και του Γιώργου Γυπαράκη, παρουσιάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο (Χιμάρας 5), έως 31 Αυγούστου. Η «Πύλη Α'» του Αλεξίου επικεντρώνεται στη μνημειακή «Μελέτη» για το πλακόστρωτο της Μονής Ιβήρων, που παρουσιάστηκε το 2007 στην Μπιενάλε Βενετίας. «Η άγονη γραμμή - Non profit line» του Γυπαράκη (φωτό) περιλαμβάνει γλυπτά σαν καθίσματα από βράχο, σωμάτινες θήκες διαλογισμού κ.ά.

(ΑΝΔΡΟΣ). Η Ανδρος μάς περιμένει με δύο εκθέσεις: «Προσεγγίζοντας τον σουρεαλισμό», με έργα ονομάτων του επαναστατικού κινήματος (Μαν Ρέι, Ντε Κίρικο, Μαγκρίτ, Μιρό, Νταλί κ.ά.), αλλά και εκπροσώπων του ελληνικού υπερρεαλισμού (Εμπειρίκος, Εγγονόπουλος - φωτό, Στέρης, κ.ά.), (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Ιδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή, έως 30 Σεπτ.). «Salus Patriae», με έργα δεκαπέντε καλλιτεχνών που θέτουν ζητήματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας «πατρίδας» αξιών (Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, 28 Ιουλίου - 30 Σεπτ.).

Πηγή ΕΘΝΟΣ

Πηγή;http://www.e-go.gr

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Έκθεση Tutti Fruitti | Stefanie Mann στο Snehta Residency


Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Εγκαίνια: 19 Ιουλίου 2012 | 19:30
Διάρκεια: Σάββατο, Κυριακή, 21, 22 Ιουλίου 2012

Το Snehta Residency, το μοναδικό κέντρο φιλοξενίας καλλιτεχνών στην Αθήνα που καλεί δημιουργούς από όλο τον κόσμο, πραγματοποιεί τη δεύτερη δράση του με τη συμμετοχή της εικαστικού Stefanie Mann και την έκθεση Tutti Fruitti.

Σαν ένα μεγάλο μπολ με φρούτα είναι το πως κοιτάζει και εν μέρη βιώνει η Stephanie Mann την Αθήνα.
Η Stephanie επικεντρώνεται στα «κουκούτσια των μανταρινιών» έναντι της συνολικής αναπαράστασης αυτών που έρχεται αντιμέτωπη, εξερευνώντας τις λεπτομέρειες συναντήσεων και τοπικών συμβάντων, κοιτώντας συζητήσεις καταστάσεις, αντικείμενα και φυσικά υλικά. Η Mann ενδιαφέρετε για τις ποιότητες και ιδιαιτερότητές τους και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει και να ανακατατάξει τα χαρακτηριστικά τους με μια ανάλαφρη γλώσσα και αισθητική. Μέσα από το βίντεο, τη γλυπτική και τη performance καθώς και της ίδιας της ενεργής παρουσίας της, το έργο της εμπεριέχει ένα ημερολογιακό ενθουσιασμό βασισμένο στις ιδιοτροπίες της καθημερινότητας μας. Παρουσιάζοντας τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Κυψέλης, τα γλιστερά πατώματα του Βυζαντινού μουσείου μέχρι και την συνήθη αισθητική των Αθηναϊκών γειτονιών, η έκθεση Tuttu Frutti, αποσκοπεί στην παρουσίαση μιας ενότητας που γιορτάζει το ‘ανακάτεμα’ ιστορικών και τρεχόντων συστατικών που συγκροτούν την αστική γειτονιά της πόλης.
Το Snehta residency έχει την έδρα του σε ένα αστικό διαμέρισμα στη Κυψέλη που είναι ο τόπος διαμονής, εργαστήριο και εκθεσιακός χώρος των καλλιτεχνών που φιλοξενεί. Το residency ανάγει και καλλιεργεί σε συνεργασία με τους επιλεγμένους καλλιτέχνες πειραματικές και τολμηρές πρακτικές μέσα απο συγκεκριμένες προτάσεις . Παράλληλα οι καλλιτέχνες καλούνται να ευαισθυτοποιηθούν με την υφιστάμενη κατάσταση της Αθήνας. για την παραγωγή έργου που ιωθετεί ενεργά μια εκ των έσω αναγνωση της και κάνοντας την εργαλείο της πρακτικής τους.

Snehta Residency – Athens in Reverse

Εγκαίνια: 19 Ιουλίου 2012 | 19:30
Διάρκεια: Σάββατο – Κυριακή, 21 - 22 Ιουλίου 2012
Ώρες προσέλευσης: 14:00-20:00
Διεύθυνση: Αγίας Ζώνης 1, Κυψέλη, 11361
Τηλ. Επικοινωνίας: 6945559124, 6945064551
Email: info@snehtaresidency.com

Snehta Residency – Athens in Reverse
www।snehtaresidency.org
Πηγή:http://www.zougla.gr

Κορυφαίοι θαλασσογράφοι στην Κεφαλλονιά


Το υγρό στοιχείο, τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα του θαλασσινού τοπίου που περιβάλλει τη χώρα μας κυριαρχούν στην έκθεση θαλασσογραφίας που πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Τέχνης στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς εντός του ξενοδοχείου Apollonion Resort & Spa।

Η έκθεση που ανοίγει στις 14 Ιουλίου, περιλαμβάνει έργα κορυφαίων Ελλήνων θαλλασογράφων, από την εποχή του πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας Κωνσταντίνου Βολανάκη ως τους σύγχρονους εκπροσώπους του είδους.

Συγκεκριμένα η έκθεση περιλαμβάνει έργα των Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ιωάννη Αλταμούρα, Βασιλείου Χατζή, Ivan Aivazovskii, Αιμίλιου Προσαλέντη, Σπύρου Σκαρβέλη, Άγγελου Γιαλλινά, Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη, Διονύση Ματαράγκα, κ.α.

Τα έργα της έκθεσης απαθανατίζουν τη θάλασσα στις διάφορες μορφές της, άλλοτε γεμάτη ένταση, αγριεμένη και απρόβλεπτη και άλλοτε γαλήνια και μυστηριώδη, αλλά πάντα απέραντη και γοητευτική. Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από το παραδοσιακό θέμα της θαλασσογραφίας προσφέροντας ο καθένας τη δική του διάσταση. Η παλέτα του μπλε κυριαρχεί, ενώ τα έργα συμπληρώνουν χαρακτηριστικά τοπία που περικλείουν μέσα τους τη θάλασσα, αλλά και καράβια, ιστιοφόρα, βάρκες, ψαρόβαρκες που άλλοτε ταξιδεύουν σε ήρεμα νερά κι άλλοτε προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε μια θάλασσα εχθρική.

Η Πινακοθήκη Τέχνης του Apollonion Resort & Spa Hotel, λειτουργεί καθημερινά από τις 20.00 ως τις 22.00 και είναι προσβάσιμη τόσο στο κοινό του ξενοδοχείου όσο και στους επισκέπτες του.

ΙΝFO:

Διάρκεια έκθεσης: ως τις 31 Αυγούστου 2012
Πινακοθήκη Τέχνης εντός του Apollonion Resort & Spa Hotel:

Ξι, Ληξούρι Κεφαλονιάς, τηλ. 26710-94400
www.apollonion-hotel.gr
Πηγή:http://www.e-go.gr

«Salus Patriae» στο Ίδρυμα Κυδωνιέως της Άνδρου


Έργα των Θ। Παπαγιάννη, Ν. Χουλιάρα, Α. Παπαδημητρίου και άλλων 12 παλαιότερων και νεότερων καλλιτεχνών που στιγματίζουν συμπεριφορές του νεοελληνικού μας βίου, στην έκθεση «Salus Patriae» στην Άνδρο.

«Salus Patriae». Οι δύο λατινικές λέξεις που σημαίνουν «υγεία» αλλά και «σωτηρία» της πατρίδας ήταν γραμμένες κατάστηθα στους στρατιώτες που πολεμούσαν κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Ηταν ο άλλος τύπος του σπαρτιατικού «΄Η ταν ή επί τας». Αυτός ο αμφίσημος τίτλος, «Salus Patriae», με ευνόητους παραλληλισμούς με το σήμερα, την πατρίδα της κρίσης, επελέγη για τη φετινή εικαστική διοργάνωση «Πλόες» του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, στην Άνδρο, από τις 28 Ιουλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεκαπέντε καλλιτέχνες, παλαιότεροι και νεότεροι, καλούνται να «εξυγιάνουν» ή να «σώσουν» την πατρίδα, μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική και τις εγκαταστάσεις τους. Η πατρίδα στην έκθεση δεν αντιμετωπίζεται ως γεωγραφικός χώρος, αλλά ως «ο ίδιος ο εαυτός μας, με τις μνήμες, τους τρόπους με τους οποίους γαλουχηθήκαμε, το σύστημα των αξιών στις οποίες στηριζόμαστε, τα λάθη και τα πάθη», λέει στο «Εθνος» η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης, Αθηνά Σχινά. Τα έργα επελέγησαν με βάση τα παραπάνω αλλά και τον χώρο του Ιδρύματος στη Χώρα της Ανδρου ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται σε ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ τους. Αλλα στέκονται απέναντι στο θέμα με ανατρεπτικότητα, χιούμορ, αυτοσαρκασμό, σπαρακτικότητα, αναθεωρητική ή κριτική διάθεση, ποιητικά ή αλληγορικά. Αλλα μεταφέρουν την πίκρα της ματαίωσης, την οργή και τη διεκδίκηση.

Από τους παλαιότερους, ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης παρουσιάζει για πρώτη φορά ολόκληρη και συμπληρωμένη τη σειρά των τοτεμικών του μορφών, σε έγχρωμο πολυεστέρα, που λειτουργούν σαν τον χορό της αρχαίας τραγωδίας, που ήταν το ενδιάμεσο στοιχείο ανάμεσα στον μύθο και την καθημερινότητα των θεατών. Ο Νίκος Χουλιαράς συμμετέχει με έργα που δεν έχουμε ξαναδεί και φωτίζουν την ατομική περιπέτεια του ανθρώπου, που θέτουν το ερώτημα ανάμεσα στο πάθος και το λάθος, εκφράζουν την υπαρξιακή αγωνία. Ο Αγγελος Παπαδημητρίου, με επίτοιχα έργα και ένα περιβάλλον - εγκατάσταση που περιλαμβάνει σελίδες από τον Ομηρο, εμφανίζεται με σκωπτική ανατρεπτικότητα και «μνημειακή» υπονόμευση.

«Salus Patriae» στο Ίδρυμα Κυδωνιέως της Άνδρου

Δώδεκα ακόμη καλλιτέχνες από τις νεότερες γενιές, με δείγματα γραφής στις πρώτες τους ατομικές και στις συμμετοχές τους σε ομαδικές εκθέσεις, καταθέτουν τη δική τους πρόταση στο «Salus Patriae», στιγματίζοντας συμπεριφορές του νεοελληνικού μας βίου, χρωματίζοντας αυτόν τον άλλο μας εαυτό, σχολιάζοντας την πολύμορφη κρίση που διανύουμε. Είναι οι Μανώλης Αναστασάκος, Δημήτρης Αναστασίου, Μιχάλης Κοντούρης, με την ιδιότητα του ζωγράφου κι όχι του γελοιογράφου, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Μιλτιάδης Πεταλάς, Αχιλλέας Πιστώνης, Δημήτρης Ρόκος, Βασίλης Σελιμάς, Νίκος Σίσκος, Αντώνης Σμυρνιός, Δημήτρης Τάταρης και Κώστας Τσιρώνης.

Η έκπληξη της έκθεσης «Salus Patriae» θα περιμένει τον επισκέπτη στο εξωτερικό μέρος του αρχοντικού όπου στεγάζεται το Ιδρυμα Κυδωνιέως. Εκεί θα στηθεί μια αλληγορική ζωγραφική σύνθεση, 3,60Χ3 μ., την οποία ο ζωγράφος Δημήτρης Κρέτσης (έκτακτη συμμετοχή) θα φτιάξει επιτόπου. Θα απεικονίζει ένα τεράστιο ενυδρείο όπου ένα κοριτσάκι προσπαθεί να ψαρέψει με μια απόχη καλά και κακά ψάρια (καρχαρίες). Η εξήγηση της αλληγορίας είναι περιττή. Στο εσωτερικό του κτιρίου, ο 40χρονος καλλιτέχνης θα δημιουργήσει μια άλλη σύνθεση, με παιδιά να σηκώνουν το ?γκρίζο της πατρίδας που ζούμε. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 28 Ιουλίου (8 μ.μ.). Ωρες λειτουργίας: καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-13.30, 18.30-21.30. ?ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ «Η σωτηρία της πατρίδας, της πατρίδας που έχουμε μέσα μας, εμπεριέχεται στην ανάγκη της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας για την επιβίωση, την πνευματική και την πολιτιστική» (Αθηνά Σχινά)

Δ.Ρ.

ΠΗΓΗ:http://www.e-go.gr

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Εκθεσιακός απόηχος της Σμύρνης των Ελλήνων


Ο λαμπρός πολιτισμός της ελληνικής Σμύρνης αναδύεται μέσα από την έκθεση με τίτλο «Η Σμύρνη των Ελλήνων», που εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 26 Αυγούστου.

Ο σκοπός

Η Ένωσις Σμυρναίων, με τη συνεργασία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, φιλοδοξεί να προβάλλει τον πολιτιστικό πλούτο της Σμύρνης, της Μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Παρουσιάζοντας τις πτυχές του, κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, έως το 1922, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μελέτη του ιστορικού καμβά, αλλά και για γνωριμία με τις νεότερες γενιές.

Τα εκθέματα

Αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες, γενικά, τις δραστηριότητες που καταδεικνύουν μια φωτισμένη και πνευματικά εξελιγμένη κοινωνία, η έκθεση περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτραίτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, που προέρχονται, κατά μεγάλο μέρος, από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων.

Επίσης, εκτίθενται τα αρχιερατικά άμφια του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, αναμνηστικά του Αρχιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ελληνικές σημαίες της στρατιωτικής διοίκησης Σμύρνης, καθώς και το γραφείο του Αδαμάντιου Κοραή, από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Πληροφορίες

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής), Σταδίου 13, πλατεία Κολοκοτρώνη, Αθήνα, τηλ।: 210 3226370, 210 3237315, 210 3237617. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 9:00 – 14:00.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Μουσειακή παράσταση με «ζωντανά εκθέματα»


Απομακρυσμένο από την αρχική του σημασία, το μουσείο Μπενάκη ανατρέπει τα δεδομένα του και γίνεται ο τόπος, όπου το θέατρο Σημείο και ο Νίκος Διαμαντής παρουσιάζουν τη θεατρική εγκατάσταση «Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς», από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου.

Ενεργοί θεατές

Ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής χρησιμοποιεί τους χώρους του μουσείου, για να παρουσιάσει ένα μεταδραματικό μωσαϊκό από ανθρώπινες δράσεις, ήχους, εικόνες και αντικείμενα, με τους ηθοποιούς να αποτελούν τα ζωντανά εκθέματα, τα κτερίσματα του πολιτισμού μας.

Το μουσείο γίνεται τόπος οριακός και διαδραστικός, καθώς οι θεατές αναλαμβάνουν να εξερευνήσουν την παράξενη παράσταση, χρησιμοποιώντας, κατά βούληση, χάρτες και ενδείξεις, ανατρέποντας έτσι, τόσο την ακολουθία των γεγονότων, όσο και τη χωροταξία της εγκατάστασης.

Ταυτότητα παράστασης: σύλληψη - σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής. Εμφανίζονται: Ειρήνη Αγαπητού, Έλενα Αρβανίτη, Αντώνης Γαλέος, Σταύρος Γιαννακόπουλος, Γεράσιμος Δεστούνης, Ελένη Δεστούνη, Ελένη Ζαραφίδου, Ιωάννα Μακρή, Ερμής Μαλκότσης, Τατιάνα Μύρκου, Νίκος Παντελίδης, Γιάννης Πάρτογλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Κλειώ Σοφιανοπούλου, Ευαγγελία Σχοινά, Χρυσοβαλάντης Φράγκος, Αντιγόνη Φρυδά, Στέλιος Χατζηαδαμίδης. Συνεργάζονται: Θόδωρος Γεωργίου, Σάββας Μιχαήλ, Πέπη Ρηγοπούλου. Συμμετέχουν: Βασίλης Αρβανιτόπουλος, Αλέξανδρος Διαμαντής, Aννα - Μαρία Καλαμάτα, Φαίδρα Μπέη, Κατερίνα Παπαδάκου, Αγγελική Πουλή, Ηλιάννα Σωτηροπούλου.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου - Αθήνα, τηλ।: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: 5 Ιουλίου: 12:00 - 15:00, 6 & 7 Ιουλίου: 18:00 - 21:00. Είσοδος ελεύθερη.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Animacall στην Καλαμάτα


Στην Καλαμάτα, στο Video Art Festival Μηδέν και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας θα φιλοξενηθεί το “Animacall, the animation project 2011” του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, από τις 5 έως 7 Ιουλίου 2012।

Το φετινό 8ο κατά σειρά Video Art Festival Μηδέν έχει ως γενικό τίτλο «Και πάλι στο μηδέν», και το πρόγραμμα, το οποίο παρατίθεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.festivalmiden.gr, θα λάβει χώρα σε όλο το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, φιλοξενώντας συνολικά 216 έργα από 45 χώρες.

Το “Animacall, the animation project 2011” είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2011 στη Θεσσαλονίκη.

Το κεντρικό πρόγραμμα του πρότζεκτ προέκυψε έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής η οποία απευθύνθηκε από το ΚΣΤΘ σε Έλληνες και ξένους animator παγκοσμίως με αφορμή τη διοργάνωση του αφιερώματος στην τέχνη του animation (30 Μαρτίου – 5 Ιουνίου 2011) και είχε σαν στόχο να αναδειχθούν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις, τα πεδία εφαρμογής και ο εκφραστικός πλούτος της τέχνης του animation σε διεθνές επίπεδο (συμμετοχές από: Αλβανία, Αυστραλία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κορέα, Κύπρος, Λετονία, Ν. Αφρική, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Σαουδική Αραβία, Σκωτία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Σρι Λάνκα, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία). Επιμελητές του “Animacall, the animation project 2011” ήταν η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του ΚΣΤΘ και η Δόμνα Γούναρη, επιμελήτρια του ΚΣΤΘ.

Animacall στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα, το “Animacall, the animation project 2011” θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, 5-7 Ιουλίου (αλφαβητική προβολή 80 βίντεο animation/ διάρκεια προγράμματος: 4 ώρες).

http://www.blogger.com/img/blank.gifΜέρες και ώρες προβολών:
Πέμπτη 5 Ιουλίου (14.00-18.00), Παρασκευή 6 Ιουλίου και Σάββατο 7 Ιουλίου 2012 (12.00-16.00).
Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (κτήριο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, Μπενάκη & Αγίου Ιωάννου, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας).
Φορέας συνδιοργανωτής: Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

INFO:
Video Art Festival Μηδέν
5- 7 Ιουλίου 2012
Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
Πηγή:http://www.e-go.gr

O Μιχάλης Κατζουράκης «ανοίγει» ψηφιακά παράθυρα στον Πόρο


Κλειστά παράθυρα από ερειπωμένα σπίτια, σαν ίχνη μιας περασμένης ζωής ή σαν στοιχεία της νεοελληνικής παράδοσης, που διεγείρουν το βλέμμα και την αισθητική। Είναι έργα από την ενότητα «Windows» του Μιχάλη Κατζουράκη, που μαζί με γεωμετρικά γλυπτά του της δεκαετίας του '60, εκτίθενται στη γκαλερί «Citron-ne» στον Πόρο έως τις 25 του μήνα, κάτω από τον τίτλο «Εργα σε δύο και τρεις διαστάσεις».

Ο γνωστός καλλιτέχνης, ο οποίος το 1997 παρουσίασε το μεγάλων διαστάσεων γλυπτό του «Inciontri» σε πλωτή εξέδρα στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας και το 2001 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξένησε μια αναδρομή του συνολικού του έργου από το 1965, δημιουργεί παράθυρα και ανοίγματα στη δουλειά του από τη δεκαετία του '70.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τίτλος «Windows» είναι ένα λογοπαίγνιο, καθώς το θέμα είναι τα παράθυρα, αλλά το συνδέει με τα windows του ψηφιακού, διαδικτυακού κόσμου μας. Πάντως, «το ερέθισμα έρχεται από το περιβάλλον, το δομημένο περιβάλλον, εκείνο όμως που έχει αποτυπώσει ίχνη μιας περασμένης ζωής, ερειπωμένοι τοίχοι, κατεστραμμένες μεσοτοιχίες, σφραγισμένες πόρτες ή παράθυρα από εγκαταλειμμένα κτίρια».

Η έκθεση του Πόρου συμπληρώνεται με παλιά γλυπτά, που διακρίνονται για τη δυναμική τους, τις γεωμετρικές φόρμες ?ορθογώνια, τετράγωνα, κύκλοι? και τα έντονα χρώματα. Το γεωμετρικό λεξιλόγιο και η αφαίρεση αποτελούν τον άξονα τόσο για τη ζωγραφική όσο και για τη γλυπτική του Μ. Κατζουράκη.

Οταν πρωτοπαρουσιάστηκαν, το 1969, τα γλυπτά αυτής της ενότητας, ο Γ. Ζογγολόπουλος είχε πει ότι «οι γλυπτικές και ζωγραφικές κατασκευές του Κατζουράκη, με τον συγκρατημένο λυρισμό τους, προβάλλονται σαν δυναμικά απρόσωπα στοιχεία απέναντι στη γεμάτη ερωτήματα και φόβους εποχή μας, με το νόημα μιας πλαστικής ισορροπίας».

Το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε για τη «Citronne» με έκθεση της Αφροδίτης Λίτη και θα κλείσει με την έκθεση «Αρχέτυπα» του Γιώργου Μήλιου, που θα διαδεχτεί τον Μ. Κατζουράκη, πάντα σε επιμέλεια της διευθύντριας της γκαλερί Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη, ιστορικού Τέχνης.

Δ. P.

Πηγή:http://www.e-go.gr