Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Σφυράκι για Γουόρχολ από τη συλλογή Ιόλα


H διασκορπισμένη συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα ήρθε ξανά στο προσκήνιο με τη δημοπρασία ακόμη ενός από τα χιλιάδες έργα της, ενός τετράπτυχου του Άντι Γουόρχολ, από τον οίκο Σόθμπις, χθες το βράδυ, στο Λονδίνο. Η δημοπρασία Σύγχρονης Τέχνης περιελάμβανε πέντε έργα Γουόρχολ, αλλά ένα εξ αυτών, τετράπτυχο με θέμα το δολάριο (lot 47) και τιμή προεκτίμησης 600.000 - 800.000 λίρες, είχε προέλευση τη Συλλογή Ιόλα।

Οπως αναφέρεται στον κατάλογο της δημοπρασίας, ο Ιόλας είχε αγοράσει το έργο από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και φίλο του, ενώ ο τωρινός κάτοχός του το αγόρασε από τον Ιόλα στη δεκαετία του 1980.

Ωστόσο, μια ανώνυμη επιστολή που έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο, εξαφανισμένο μαζί με άλλα από το σπίτι του Ιόλα, μετά τον θάνατό του το 1987, ανήκει στον Ελληνα συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη. Κάτι τέτοιο διαψεύδεται από το Λονδίνο. Ο οίκος Σόθμπις συγκεκριμένα επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του ότι «ο τωρινός ιδιοκτήτης του έργου το απέκτησε από τον Ιόλα όσο ο τελευταίος βρισκόταν εν ζωή -πριν από το 1987- και το έργο έχει παραμείνει στην ίδια συλλογή μέχρι σήμερα».

Και συνεχίζει: «Το έργο προέρχεται από Ευρωπαίο ιδιώτη συλλέκτη και όχι από τη συλλογή του κ. Πορταλάκη, όπως έχει λανθασμένα υπονοηθεί. Ο υπαινιγμός ότι το έργο αυτό εξαφανίστηκε από το σπίτι του Ιόλα μετά τον θάνατό του είναι αβάσιμος».

Ο ίδιος ο Ζ. Πορταλάκης δήλωσε στο «Εθνος» ότι θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του με κάθε νόμιμο μέσο. Το μοναδικό έργο Γουόρχολ, που διαθέτει στη συλλογή του, είναι από την ενότητα του «Μυστικού Δείπνου», κύκνειου άσματος του καλλιτέχνη. Το αγόρασε νόμιμα το 1990 από νόμιμο με δικαστική απόφαση κληρονόμο του Ιόλα, το κατέχει ακόμη και έχει πολύ υψηλότερη τιμή από αυτή του έργου της δημοπρασίας. Το εξέθεσε το 2003, σε έκθεση με δεκατέσσερις ξένους καλλιτέχνες της συλλογής του και το δημοσίευσε σε κατάλογο. Ας σημειωθεί ότι ο Ζ. Πορταλάκης επιθυμεί να χαρίσει τη συλλογή του στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

Ο Ιόλας υπήρξε στενός φίλος με τον Γουόρχολ και διέθετε πολλά έργα του διάσημου καλλιτέχνη. Κάποια τα είχε πωλήσει κι άλλα τα διατηρούσε στη συλλογή του και σε περίοπτη θέση στο σπίτι-μουσείο της Αγίας Παρασκευής. Μετά τον θάνατό του, το περίφημο σπίτι λεηλατήθηκε και η συλλογή σκορπίστηκε. Χρόνια αργότερα, διάφορα έργα αλλάζουν χέρια ανεπισήμως, όπως λένε, και επισήμως σε δημοπρασίες. Προ ετών ο γλύπτης Τάκις σημάδεψε με μαρκαδόρο κάποια έργα του, που είχε χαρίσει στον Ιόλα, και τα είδε σε έκθεση πριν από τη δημοπράτησή τους, από τον οίκο Μπόναμς.

Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση φαίνεται να μην αφήνει περιθώρια για την αντιμετώπιση από το κράτος του σπιτιού Ιόλα, με επτά στρέμματα, στην Αγία Παρασκευή। Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τωρινός ιδιοκτήτης έχει μειώσει την τιμή, κάνοντας την πώληση πιο εφικτή.

Πηγή:http://www.e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου