Ο Γιάννης Μόραλης (1916-2009), από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, άρθρωσε τον εικαστικό του λόγο σε μια απειρία ζωγραφικών έργων, αλλά παράλληλα δοκιμάστηκε δημιουργικά πάνω σε ποικίλους προβληματισμούς της εικαστικής έκφρασης στη χαρακτική, στη σκηνογραφία, τη μικρογλυπτική, σε διάφορες εφαρμογές και την αρχιτεκτονική.
Η παρουσία του, η οποία διέτρεξε με συνέπεια την εικαστική σκηνή παραπάνω από μισό αιώνα καταξιώθηκε ομόφωνα από τους ομοτέχνους του, τους θεωρητικούς, τους μαθητές του (δίδαξε στην ΑΣΚΤ επί 35 χρόνια 1948-1983) και το ευρύ κοινό. Η ευρύτερη πνευματική του καλλιέργεια το ήθος και η ευγένειά του που τον διέκριναν στην προσωπική του ζωή τού προσέδωσαν τον τίτλο: "Ο ευπατρίδης της ελληνικής ζωγραφικής".
Τον Φεβρουάριο 2009 ο καλλιτέχνης παραχώρησε στο Μουσείο Μπενάκη τα προσχέδια των αρχιτεκτονικών συνθέσεων που φύλασσε στο εργαστήριό του (περίπου 120 έργα). Η εικαστική παρέμβαση του Γιάννη Μόραλη στην αισθητική δημοσίων κτηρίων είναι γνωστή και καταξιωμένη και εγκαινιάζεται το 1959 με τη συνεργασία του στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών που άφησε εποχή και διεύρυνε τους ορίζοντες συνεργασίας αρχιτέκτονα-καλλιτέχνη.
Επί μία τεσσαρακονταετία ο Μόραλης δημιούργησε συνθέσεις για διαμορφώσεις ξενοδοχείων, τραπεζών, δημόσιων κτηρίων και ιδιωτικών κατοικιών. Δεδομένου ότι αρκετές από τις κατασκευές καταστράφηκαν, η συγκεκριμένη δωρεά προς το Μουσείο Μπενάκη συγκροτεί ένα αρχείο μαρτυριών εξαιρετικής σημασίας για τους μελετητές του έργου του. Πολύ περισσότερο για τον λόγο ότι συμπεριλαμβάνονται εδώ και ιδέες για αρχιτεκτονικές συνθέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν.
Ο Μόραλης προσέγγισε την αρχιτεκτονική με την ίδια σοβαρότητα που προσέγγισε κάθε τι με το οποίο ασχολήθηκε. Οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις παραπέμπουν στον άξονα της ζωγραφικής του, δηλαδή στις επιμελημένες επιφάνειες με τους άρτια οργανωμένους όγκους και την κομψότητα των γραμμών. Οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις αποκαλύπτουν τις αξιοθαύμαστες δημιουργικές ικανότητες μιας ολοκληρωμένης καλλιτεχνικής προσωπικότητας.
Η έκθεση μπορεί να θεωρηθεί ως η πρώτη πλήρης παρουσίαση των αρχιτεκτονικών δημιουργιών του καλλιτέχνη. Οργάνωση έκθεσης: Φανή-Μαρία Τσιγκάκου Επιμέλεια και σχεδιασμός έκθεσης : Λίλη Πεζανού.
Διάρκεια: 10/02/2011 - 30/04/2011
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο
Πηγή:http://www.e-go.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου