Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

«Όχι άλλος ένας θάνατος» στο ΕΜΣΤ από τις 3 Φεβρουαρίου


Έργο της Άντρεα Μπάουερς
«Ni Una Muerte Mas» (Όχι άλλος ένας θάνατος) ονόμασε η Αμερικανίδα δημιουργός και ακτιβίστρια Άντρεα Μπάουερς, το έργο της, το οποίο κατασκεύασε ύστερα από παραγγελία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και θα εκτεθεί από τις 3 Φεβρουαρίου, στο ΕΜΣΤ (κτίριο Ωδείου Αθηνών).

Το έργο της Άντρεα Μπάουερς εστιάζει στο θέμα των μεξικανοαμερικανικών συνόρων, στην τραγωδία των ανθρώπων που τα διασχίζουν και την «κατάχρηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας», όπως λέει η ίδια, επιχειρώντας να δώσει τη δική της οπτική «στη μακρά ιστορία της καταγραφής της αμερικανικής Δύσης».

Το έργο Όχι άλλος ένας θάνατος αποτελείται από ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο, καθώς και ένα μονοκάναλο βίντεο, με τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ενρίκε Μορόνες.

Είναι συνέχεια της σειράς σχεδίων της Μπάουερς, σε χαρτί, με τίτλο No Olvidado (Όχι ξεχασμένοι) - 2010, το οποίο εκτίθεται στην τρέχουσα έκθεση του ΕΜΣΤ «Τέχνης Πολιτική».

«Η Άντρεα Μπάουερς, μνημειώνει σχεδιαστικές τοπιογραφίες ονομάτων, καταγράφοντας τον κατάλογο των θυμάτων που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ.Το αυστηρό αυτό Μνημείο, ιχνηλατεί και σωματοποιεί την απουσία και την απώλεια, διεκδικεί μέσα στην ευθραυστότητά του το δικαίωμα στη μνήμη» αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο No Olvidado, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Άννα Καφέτση.

Η δημιουργός θα συζητήσει με το κοινό το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν τα εγκαίνια του νέου της έργου.

«Εστιάζω σε αμφισβητούμενες τοποθεσίες, στις οποίες διάφορες χώρες και εταιρείες προτίθενται να προκαλέσουν περιβαλλοντική υποβάθμιση ή να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον σκοπό της απόκτησης ή της διατήρησης της εξουσίας» λέει η Μπάουερς.

«Μία από τις πρώιμες λειτουργίες των τοπιογραφιών ήταν το ότι συνιστούσε απόδειξη του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Στόχος του έργου μου είναι να αποκαλύψει την κατάχρηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας» τονίζει.
Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου