Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Έκθεση γελοιογραφίας στο Γκάζι


«Ο πληθωρισμός καλπάζει, το χρέος καλπάζει, η ανεργία καλπάζει, η εγκληματικότητα καλπάζει... και εγώ νιώθω πολύ ανήσυχος τον τελευταίο καιρό», γράφει ο εικαστικός Κώστας Βουτσάς, ένας από τους εβδομήντα τρεις καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στην έκθεση Γελοιογραφίας που άνοιξε της πόρτες της το Σάββατο στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, και θα διαρκέσει ως τη μεταπροσεχή Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Με πολύ χιούμορ και εύστοχα σχόλια η έκθεση έχει θέμα την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, τις εξελίξεις στην οικονομία αλλά και τα σαρωτικά μέτρα που αναιρούν εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Στόχος των 235 έργων που εκτίθενται; Να δώσουν οι καλλιτέχνες μέσα από την πρόσωπική τους ματιά, το δικό τους λόγο και την άποψή τους για τις πολιτικές εξελίξεις, πάντα με όπλο το χιούμορ.

«Οι φούρνοι που βρίσκονται στο χώρο που εκθέτουμε τα έργα μας και είχαν άλλη χρήση όταν λειτουργούσε το εργοστάσιο του γκαζιού με παρέπεμψαν σε στόμια. Γι' αυτό έκανα κάποια χείλη με δόντια στο μέγεθος των στομίων το οποίο σημαίνει το γνωστό «Μαζί τα φάγαμε»...» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εικαστικός Πέτρος Ζουμπουλάκης.

Στον ενδιάμεσο χώρο από αυτό που βρίσκονται τα στόματα ο κ. Ζουμπουλάκης έχει στήσει ένα μεγάλο φαγοπότι που όμως έχουν μείνει μόνο τα αποφάγια, καθώς οι «καλεσμένοι» του γεύματος μόλις έχουν αποχωρήσει…

Για τους επισκέπτες της έκθεσης πάντως, οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει προσφέροντας κρασί -λευκό και κόκκινο- και μερικούς ξηρούς καρπούς. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, εξάλλου η έκθεση σχολιάζει την λιτότητα της εποχής.

«Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις για την ανάπτυξη της χώρας δημιούργησε παραγωγικές επιχειρήσεις: ενεχυροδανειστήρια, καταστήματα με λουκέτα, μαζαγιά με ρολά, μαγαζιά με υλικά κατεδαφίσεων», σχεδιάζει και γράφει στο έργο της «Ο Ψαλιδοχέρης», η εικαστικός Ελένη Φράγκου Νιδριώτη.

«Σκάνδαλο τα σκάνδαλα να μένουν ατιμώρητα» αναφέρει ο γνωστός σκιτσογράφος Σπύρος Ορνεράκης, στην γελοιογραφία του, που απεικονίζει την Ελλάδα σαν ένα γουρούνι που θηλάζει τα πολιτικά κόμματα.

«Η έκθεση έγινε με το αίμα της καρδιάς μας και όλοι οι άνθρωποι δούλεψαν εθελοντικά», ανέφερε η Εύα Μελά, μια από τους διοργανωτές της έκθεσης।
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου