Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Το MoBΑ είναι το Μουσείο Κακής Τέχνης!


Εμείς ξέρουμε το MoMΑ (το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης) της Νέας Υόρκης. Eλα, όμως, που κοντά του υπάρχει και το MoBA. Το Museum of Bad Art (Το Μουσείο Κακής Τέχνης) είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αφιερωμένο στη συλλογή, στη συντήρηση, στην έκθεση και στον εορτασμό της κακής τέχνης.
Κι ενώ όλος ο κόσμος, τα μίντια και ειδικοί της τέχνης αναζητούν τα νέα αριστουργήματα, το MoBA, χωρίς καμία ενοχή, ψάχνει το ακριβώς αντίθετο.

Τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένα έργο στη συλλογή του ιδρύματος αναλύει ο επιμελητής, μουσικός και περφόρμερ Μάικλ Φρανκ: «Υπάρχουν έργα που δημιουργήθηκαν με κάθε σοβαρότητα αλλά προφανώς κάτι πήγε τρομακτικά στραβά είτε στην εκτέλεση είτε στη σύλληψη. Μερικές φορές, όμως, η κακή τεχνική έχει ως αποτέλεσμα μια συγκλονιστική εικόνα. Αλλά ο πίνακας που έχει κακή τεχνική δεν είναι απαραίτητα κακή τέχνη».

Eνας από τους μανιακούς συλλέκτες κακής τέχνης, που παρουσιάζει έργα της συλλογής του στο MoBA είναι ο ηθοποιός Τζούντα Φριντλάντερ («American Splendor»). Τα αγαπημένα του έργα είναι κυρίως νατουραλιστικά και μοιάζουν με αυτά που είναι ξεχασμένα στους τοίχους των σπιτιών των γιαγιάδων μας.

Από τα μάτια του Eλβις στάζει ένα δάκρυ. Μια γυμνή χορεύτρια φλαμένκο και ένας ταύρος που κάνει σκέιτμπορντ. Μια πορσελάνινη κούκλα με βγαλμένο μάτι. Eνα δέντρο - γυναίκα με μάτια στα κλαδιά που δακρύζουν. Oλο το ζωικό βασίλειο -γάτες, τίγρεις, σκυλιά, λιοντάρια- και σε ζωγραφική και σε γλυπτική. Πώς διαλέγει τα έργα ο Φριντλάντερ; «Αν ένας πίνακας με κάνει να αντιδράσω συναισθηματικά και διανοητικά, τότε μου αρέσει».

Πάντως πρόκειται για ένα μουσείο που θριαμβεύει στην επιτυχία του σκοπού του. «Κάποιοι πίνακες ήταν στ’ αλήθεια πολύ κακοί. Ουάου» σχολιάζουν οι επισκέπτες στο βιβλίο εντυπώσεων.

Σοφία Στυλιανού

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου