Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Βρέθηκε άγνωστος πίνακας του Μπρέγκελ


Στο έργο εικονίζεται η δοκιμή του νέου κρασιού στη γιορτή του Αγίου Μαρτίνου, στην οποία συμμετέχουν περίπου 100 άτομα


Ισπανοί συντηρητές έργων τέχνης ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα αριστούργημα του Φλαμανδού ζωγράφου του 16ου αιώνα Πέτερ Μπρέγκελ του πρεσβύτερου.

Μετά από πολλούς μήνες αποκατάστασης του πίνακα, οι ειδικοί αποκάλυψαν την υπογραφή του καλλιτέχνη. Στο έργο εικονίζεται η δοκιμή του νέου κρασιού στη γιορτή του Αγίου Μαρτίνου, στην οποία συμμετέχουν περίπου 100 άτομα.

"Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο γεγονός, είναι απίθανο να βρεθεί ξανά ένα άλλο έργο του Μπρέγκελ με τόσο αναπάντεχο τρόπο. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόλις 40 έργα του", δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Πολιτισμού, Άνχελες Γκονζάλεθ-Σίντε.

Ο πίνακας ανήκει σε ιδιωτική συλλογή. Οι Ισπανοί ιδιοκτήτες του ήθελαν να τον πουλήσουν και τον έδωσαν στο μουσείο για να τον αποκαταστήσουν οι συντηρητές. Δεν γνώριζαν ότι ήταν έργο του Μπρέγκελ, του πατριάρχη μιας φλαμανδικής οικογένειας ζωγράφων που έγινε γνωστός για τα τοπία του και τις απεικονίσεις της ζωής των χωρικών.

Το Πράδο διαπραγματεύεται επί του παρόντος με τους ιδιοκτήτες την αγορά του έργου αλλά η υπουργός απέφυγε να διευκρινίσει πόσα χρήματα είναι διατεθειμένο να δώσει το κράτος για τον σπάνιο πίνακα.

Η εφημερίδα El Pais έκανε λόγο για επτά εκατομμύρια ευρώ αλλά είναι βέβαιο ότι στην ελεύθερη αγορά το έργο θα μπορούσε να πουληθεί για πάνω από 25 εκατομμύρια.

Πηγή:http://www.skai.gr

1 σχόλιο: