Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Kαλλιτεχνικό βίντεο αφιερωμένο στον Ελύτη


Ο Οδυσσέας Ελύτης και η ποίησή του αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για το νέο καλλιτεχνικό βίντεο της Βουβούλας Σκούρα «Hommage στον Οδυσσέα Ελύτη» που θα προβληθεί στις 9 Αυγούστου στη Λέσβο (Σκάλα Ερεσσού-Δημοτικό Σχολείο, ώρα: 20:30). Ένα χρόνο πριν συμπληρωθούν εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ελύτη, η καλλιτέχνης επιχειρεί να «μεταφράσει» σε συγκινησιακά φορτισμένες εικόνες τις αναμνήσεις και τους συνειρμούς της από το έργο του νομπελίστα ποιητή.

Όπως υποστηρίζει η ίδια: «Θυμήθηκα….στο εργαστήριο του Τάσσου, στη Σχολή Δοξιάδη, ένα εξώφυλλο δίσκου για το ‘Άξιον Εστί’. Και τώρα σ’ ένα βίντεο να κλείσω τι; Τα ‘Πρώτα ποιήματα’, τις ‘Κλεψύδρες του αγνώστου’, το ‘Φωτόδεντρο’, ‘Τα ρω του έρωτα’, τον ‘Μικρό ναυτίλο’; Τα ακούμπησα λοιπόν σαν κειμήλια στο τραπέζι…’Ημερολόγια ενός αθέατου Απριλίου’.

Και αφέθηκα στις μνήμες μου, που ίσως είναι και δικές σας, που ίσως με τα χρόνια γίνουν και των νεότερων. Τις έκανα εικόνες, και οι εικόνες ονειρεύονται και κάνουν άλλες εικόνες, κλεισμένες στο σπίτι, στο βιβλίο, στο δρόμο, στο καλοκαίρι, την ώρα που ο ‘Κήπος έμπαινε στη θάλασσα’. Και σας τις προσφέρω όπως το ‘Νερό στο τραπέζι’».

Η καλλιτέχνις από τη Θεσσαλονίκη, είναι γνωστή για τις εικαστικές της συνθέσεις, τα βίντεο και τις βραβευμένες ταινίες της («Εσωτερική μετανάστευση», «Σκωρία φωτός», «Μαύρο φεγγάρι», «Ετέλς Αντνάν-Εξόριστες λέξεις») που έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερα από πενήντα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Βουβούλα Σκούρα, φωτογραφία: Γιάννης Σαρηγιάννης, μοντάζ: Γιάννης Νταρίδης, μουσική: Νίκος Παπαδογούλας. Στο ρόλο των γυναικών της Μεσογείου η Κωνσταντίνα Τάκαλου. Αφηγητής: Χρόνης Παυλίδης.

Πληροφορίες: «Hommage στον Οδυσσέα Ελύτη», 9 Αυγούστου, Λέσβος, Σκάλα Ερεσού, Δημοτικό Σχολείο, ώρα έναρξης: 20:30.

Πηγή:http://downloads.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου