Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Τρεις γλύπτες συναντιούνται στο Μέτσοβο


21 Αυγούστου – 7 Δεκεμβρίου * 10:00-18:30 (καλοκαιρινό ωράριο, 15/7 - 14/9) 10:00-16:00 (χειμερινό ωράριο, από 15/9 - 14/7) Καθημερινά εκτός Τρίτης

Οι γλύπτες Θόδωρος Παπαγιάννης, Κυριάκος Ρόκος και ο Γιώργος Χουλιαράς με κοινή καταγωγή από την Ήπειρο συμμετέχουν φέτος στις "Δημιουργικές Συναντήσεις" της Πινακοθήκης Αβέρωφ και παρουσιάζουν τα έργα τους.

Ο θεσμός των «Δημιουργικών Συναντήσεων» ξεκίνησε το 1995 κι έκτοτε επαναλαμβάνεται ανά διετία περίπου. Φέτος για πρώτη φορά, οι «Συναντήσεις» είναι αφιερωμένες στη γλυπτική εισάγοντας έτσι μια καινούρια διάσταση στις δραστηριότητες του μουσείου και προσφέροντας στο κοινό ένα πρωτότυπο ταξίδι στον κόσμο της δημιουργίας και της γλυπτικής.

Συγκεκριμένα:

Ι. ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ (21 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου)

Οι τρεις προσκεκλημένοι γλύπτες φιλοξενούνται για τρεις εβδομάδες στο Μέτσοβο και στο διάστημα αυτό δημιουργούν ο καθένας ένα πρωτότυπο έργο γλυπτικής. Ως κοινό υλικό επεξεργασίας έχει επιλεγεί το ξύλο – κυρίαρχη πρώτη ύλη στην περιοχή του Μετσόβου όπου η παραδοσιακή τέχνη της ξυλογλυπτικής παραμένει πάντα ζωντανή. Οι καλλιτέχνες θα εργάζονται καθημερινά στον ανοιχτό χώρο της αυλής της Πινακοθήκης, σημείο περίοπτο και κεντρικό, επιτρέποντας έτσι στους περαστικούς και στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και να αναπτύξουν έναν ανοιχτό διάλογο με τους τρεις δημιουργούς.

ΙΙ. ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ (21 Αυγούστου - 7 Δεκεμβρίου)

Εκδήλωση Εγκαινίων: 25 Σεπτεμβρίου 2010

Θα πραγματοποιηθούν τρεις παράλληλες αναδρομικές εκθέσεις στους χώρους της Πινακοθήκης με επιλεγμένα έργα από το σύνολο της δουλειάς των τριών καταξιωμένων γλυπτών Θ. Παπαγιάννη, Κ. Ρόκου και Γ. Χουλιαρά. Στην έκθεση θα ενσωματωθούν, μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, και τα νέα έργα που θα έχουν φιλοτεχνήσει οι τρεις γλύπτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μέτσοβο.

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Σταθοπούλου, Ιστορικός της Τέχνης

ΙII. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (21 Αυγούστου - 7 Δεκεμβρίου )

Καθημερινά, από 21 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες θα μπορούν ελεύθερα να παρατηρούν και να συζητούν με τους γλύπτες καθώς δουλεύουν επί τόπου τα έργα τους στο προαύλιο της Πινακοθήκης. Στο ίδιο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν προβολές, ομιλίες και ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, ενώ μέχρι το τέλος της έκθεσης θα πραγματοποιούνται δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες από το εκπαιδευτικό προσωπικό της Πινακοθήκης (πληροφορίες: τηλέφωνο 26560-41210)

ΙV. ΗΜΕΡΙΔΑ (25 Σεπτεμβρίου)

Με θέμα «Γλυπτική στο χώρο» θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και προβολή στο Συνεδριακό Κέντρο «Διάσελο» του Μετσόβου, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010, στις 10 π.μ. Συμμετέχουν οι: Κατερίνα Σταθοπούλου, Ιστορικός της Τέχνης, Θόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης, ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ, Κυριάκος Ρόκος, γλύπτης, τακτικός καθηγητής στη σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΤΕΙ Αθηνών, και Γιώργος Χουλιαράς, τακτικός καθηγητής ΑΣΚΤ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ στη συνέχεια, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ θα παρουσιαστούν τα νέα έργα που θα έχουν φιλοτεχνήσει οι τρεις καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μέτσοβο.

Πηγή:http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου