Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τσέζαρε Μπάρο Ενας Βενετσιάνος... ζωγραφίζει την ελληνική αλφάβητο


Ο καλλιτέχνης Τσέζαρε Μπάρο θα εκθέσει στην Αθήνα έργα του εμπνευσμένα από το φως της Ελλάδας


«Επιστρέφω στον Ομηρο σε διάφορες περιόδους στη ζωή μου- κάθε φορά που νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να διαβάσω. Αλλωστε είναι μία από τις αιτίες που βρίσκομαι εδώ. Η εικόνα του εαυτού μου έφηβου ή ακόμη πιο πριν, με ένα βιβλίο ελληνικής μυθολογίας ή ιστορίας στο χέρι να με μεταφέρει νοητά στην Ελλάδα, είναι ανεξίτηλη. Στην γκρίζα και υγρή Βενετία όπου γεννήθηκα, εγώ έκανα χρυσομπλέ φωτεινά ταξίδια» λέει ο καλλιτέχνης Τσέζαρε Μπάρο , ο οποίος από τις 10 Οκτωβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου θα παρουσιάζει τα εμπνευσμένα από το φως της Ελλάδας έργα του στο «Σχολείον» της οδού Πειραιώς.

Πρόκειται για έναν φιλέλληνα δημιουργό ο οποίος από πολύ νωρίς κατάλαβε ότι δεν τον χωρούσε ο κόσμος των επιχειρήσεων και των τραπεζών για τους οποίους τον προόριζαν οι δικοί του. Η αγάπη του για την Ελλάδα τον έφερε νωρίς κοντά της, αρχικά μέσα από την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Ξόδεψε χρόνια ταξιδεύοντας σε όλον τον πλανήτη, αναζητώντας φιλοσοφίες και ιδέες που θα μπορούσαν να τον εμπνεύσουν. Μέρος αυτής της αναζήτησης ήταν και τα δεκατρία χρόνια στην Τήνο.

Η δεύτερη «ελληνική» περίοδός του άρχισε πριν από δυόμισι χρόνια, οπότε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Η επιρροή της Ελλάδας χαρακτηρίζει όχι μόνο τη δουλειά του αλλά και ολόκληρη την κοσμοθεωρία του, τον τρόπο ζωής του Μπάρο. Μελετά τα κείμενα και τους συγγραφείς, εμπνέεται από τον Ομηρο και τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας.

Στα έργα που θα παρουσιάσει στην επικείμενη έκθεση κυριαρχεί ως θέμα η μεταφυσική διάσταση της ελληνικής αλφαβήτου. Κάθε γράμμα, κάθε λέξη που σχηματίζεται από τα στοιχεία της γίνονται στα χέρια του Τσέζαρε Μπάρο έργα, πίνακες, γλυπτά.

Πηγή:http://www.tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου