Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Αναβίωση του αρχαίου θεάτρου Ηφαιστείας


Το αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας στη Λήμνο φιλοξενεί μετά από 2.300 χρόνια μια θεατρική παράσταση. Το αναστηλωμένο μνημείο εγκαινιάζεται στις 11 Αυγούστου, με την παρουσίαση της τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Κτισμένο σε καίρια θέση της αρχαίας πόλης, το θέατρο της Ηφαιστείας θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Χρονολογείται από το τέλος του 5ου –αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. ενώ κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο δέχτηκε κάποιες προσθήκες.

Συνυφασμένος με την ιστορία του Θεάτρου της Ηφαιστείας είναι ο «Λημνιακός κύκλος τραγουδιών» κατά την κλασική περίοδο. Η κατάκτηση της Λήμνου το 510 π.Χ. από τον αθηναίο στρατηγό Μιλτιάδη, συνέδεσε το νησί με την Αθήνα.

Η αναστήλωση του θεάτρου της Ηφαιστείας πραγματοποιήθηκε την τετραετία 200-2004 με χρηματοδότηση του υπουργείου Αιγαίου. Τη μελέτη της αναστήλωσης και στερέωσης εκπόνησαν η αρχιτέκτων Ελένη-Άννα Χλέπα και η τοπογράφος μηχανικός Σοφία Σοϊλέ.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου