Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Πλοία αραγμένα, με πεσμένα τα πανιά


Τα πλοία έχουν την τιμητική τους στην κοινή έκθεση των Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη και Διονύση Ματαράγκα, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο στις 28 Αυγούστου.
Οι δύο καλλιτέχνες προσεγγίζουν διαφορετικά το ίδιο θέμα, τα πλοία που στέκουν αραγμένα σε αραξοβόλια ή είναι δεμένα σε λιμάνια και έχουν πάνω τους κάτι από το πέρασμα του χρόνου.

Εντονοι χρωματισμοί, λιτές αδρές γραμμές, πλοία εν σειρά, που αναμένουν να σηκώσουν τις άγκυρές τους και να αρχίσουν και πάλι τα ταξίδια τους στις ανοιχτές θάλασσες. Στα έργα του Μπαλαμπανίδη οι μεγάλοι όγκοι των πλοίων μοιάζουν να συνομιλούν μεταξύ τους αραγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Ο χρόνος έχει περάσει από πάνω τους και έχει αφήσει τα σημάδια του. Τα σχοινιά που τα κρατούν δεμένα στο λιμάνι είναι οι δεσμοφύλακές τους. Στα πλοία του Διονύση Ματαράγκα η διάθεση είναι πιο παιχνιδιάρικη. Ο καλλιτέχνης αφήνει μέσα στα έργα του τα πινέλα και τις μπογιές και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι αυτά που χρησιμοποίησε για να τα ζωγραφίσει ή αυτά που χρειάστηκαν για να βαφούν τα πλοία. Τα πλοία του κι αυτά αραγμένα, αλλά πιο νέα από εκείνα του Μπαλαμπανίδη, μοιάζουν να δημιουργούν μια πολιτεία μέσα στο νερό.

* Διάρκεια ώς τις 5 Σεπτεμβρίου. Kapopoulos Fine Arts: Φλ. Ζουγανέλη 13, Μύκονος, τηλ.: 22890-27005, www.kapopoulosart.gr.

Πηγή:http://www.enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου