Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

«Αποσπάσματα και Απογραφές» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Τη σχέση της φωτογραφίας με τις πλαστικές τέχνες και τη χρήση του φωτογραφικού μέσου στην καταγραφή πτυχών της καθημερινής ή εσωτερικής ζωής με ιδιαίτερο ρεαλιστικό τρόπο, αποτυπώνουν τα έργα του Άρι Γεωργίου, υπό τον τίτλο «Αποσπάσματα και Απογραφές». Η έκθεση με τα έργα του φωτογράφου, επιλεγμένα από τη φωτογραφική συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010.

Τα έργα χωρίζονται σε διακριτές ενότητες όπως «Arboretum», «The Blue Τelephone Βook», «Δεσμώτες του Λούβρου» και «A Possible Self Portrait». Μέσα από τις ενότητες αυτές, ο Γεωργίου διαπραγματεύεται θέματα όπως η σχέση του ιδιωτικού με το δημόσιο, η ανάδειξη υποστρωμάτων μνήμης μέσα από το περιβάλλον, ο διακεκομμένος διάλογος της τέχνης με το κοινό και άλλα.


Πιο συγκεκριμένα, τα έργα της σειράς Arboretum αποτελούνται από χρωματισμένους και αριθμημένους κορμούς δέντρων, υποδηλώνοντας τη συνέχεια της φύσης, ενώ στη σειρά Δεσμώτες του Λούβρου, τμήματα αγαλμάτων σχηματίζουν εικόνες που τονίζουν τον διάλογο της τέχνης με το κοινό στο περιβάλλον ενός μητροπολιτικού μουσείου. Στο A Possible Self-portrait, ο Γεωργίου μας αποκαλύπτει προσωπικά του είδη που έρχονται στην αντίθετη πλευρά των εντυπωσιακών διαφημίσεων και του ατσαλάκωτου κόσμου. Τέλος, στην ενότητα Blue Telephone Book, ο Γεωργίου παρουσιάζει τις πολυκαιρισμένες σελίδες της τηλεφωνικής του ατζέντας που στιγματίζεται από προσθήκες και διαγραφές τηλεφώνων και προσωπικών στοιχείων.

Όπως αναφέρει ο μελετητής φωτογραφίας και επιμελητής της έκθεσης, Ηρακλής Παπαϊωάννου για την φωτογραφική ικανότητα του καλλιτέχνη: «Στη διάρκεια μιας καλλιτεχνικής πορείας που υπερβαίνει τις τρεις δεκαετίες, διάστημα στο οποίο οι πλαστικές τέχνες ξεκίνησαν να συνάπτουν στενότερες σχέσεις με τη φωτογραφία, ο Άρις Γεωργίου έδειχνε διαρκώς εξοικειωμένος με την πολυσημία του φωτογραφικού μέσου: την ικανότητα να δημιουργεί πρωτότυπα έργα με εικαστική γραφή, τη μοναδική του δύναμη στην καταγραφή, λιγότερο ή περισσότερο έντεχνη, της πραγματικότητας, τη σχέση της φωτογραφικής εικόνας με διακριτές επιστρώσεις μνήμης.»

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για μαθητές και άλλες ομάδες του κοινού.

Πληροφορίες: Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα, 210 3215717, http://mouseioalexmylona.blogspot.com/ , www.mmca-mam.gr , www.hcp.gr , μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Στη μόνιμη στέγη του μεταφέρεται το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

Δόθηκε, τελικά, λύση στο χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης στο κτήριο στα Εξάρχεια (Βαλτετσίου 42) και έτσι, έπειτα από 27 χρόνια, θα υλοποιηθεί η σχετική απόφαση.

Η μεταφορά του Επιμελητηρίου στη νέα, μόνιμη, στέγη του αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΤ, με τη μεταφορά του στο νέο κτήριο εξοικονομούνται περί τις 90.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή οι δαπάνες για ενοίκια.

Η στέγαση του Επιμελητηρίου στο συγκεκριμένο κτήριο είχε ρυθμιστεί το 1983 με νομαρχιακή απόφαση. Οι εργασίες αναστήλωσης άρχισαν το 2001, όμως μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατή η μεταφορά του εκεί.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού κίνησε τις απαιτούμενες διαδικασίες και, μέσω της εκταμίευσης 162.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατόρθωσε να ολοκληρωθούν τα έργα αναστήλωσης και να επιτευχθεί η στέγασή του στο κτήριο επί της Βαλτετσίου.
Πηγή:http://www.tovima.gr

Μαριάννα Στραπατσάκη - Παύλος Φυσάκης


Το έργο της Μαριάννας Στραπατσάκη «Άδηλοι Τόποι - Απέραντο Λευκό» είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας «Γέννηση, Ζωή, Θάνατος» έργο σε εξέλιξη που ξεκίνησε το 1989 και ολοκληρώθηκε το 2008.
Το πρώτο μέρος της τριλογίας το οποίο επίσης παρουσιάζεται σε μικρότερη κλίμακα είναι τα «Φαντάσματα της Μεσογείου» παραγωγή του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Video του Μοντπελιέ (1989) και έχει ως κυρίαρχο στοιχείο το νερό αναφορά στη δημιουργία – γέννηση. Τα σχέδια, τα ζωγραφικά έργα, τα γλυπτά και οι λείψεις των βίντεο έχουν γίνει στο ναό της Αφαίας στην Αίγινα.

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας είναι η video-εγκατάσταση «Υπόγειες διαδρομές – Λαύριο» (1997). Το κυρίαρχο στοιχείο είναι η γη και ένας από τους αρχαιότερους τόπους εκμετάλλευσής της το Λαύριο. Μέσα σ’ αυτό το στέρεο χώρο ο άνθρωπος από αιώνες άρχισε να χτίζει τις διαδρομές ενός τεχνητού κόσμου εδραιώνοντας τους μελλοντικούς δρόμους και τις δομές μίας βιομηχανικής εποχής.

Το τρίτο μέρος «Άδηλοι Τόποι – Απέραντο Λευκό» (2008) είναι μία βίντεο -εγκατάσταση τριών προβολών. Εδώ τα κυρίαρχα στοιχεία είναι ο αέρας και το φως ενώ ο θάνατος δεν αποτελεί εξαφάνιση αλλά μετατροπή του επιπέδου της ύπαρξης. Το φαινόμενο του βιολογικού θανάτου δεν είναι παρά η μεταμόρφωση της συνείδησης της πνευματικής υπόστασης του ανθρώπου. Άρα ο θάνατος ισοδυναμεί με την επιστροφή στην αρχική πηγή που είναι το φως.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι συμπαραγωγή με το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ευρωπαίων Καλλιτεχνών του Στρασβούργου Apollonia. Την ιδέα της Μαριάννας Στραπατσάκη για το Απέραντο Λευκό ερμηνεύει η σημαντική Γερμανίδα ηθοποιός του Θεάτρου, Katharina Thalbach. Η μουσική γράφτηκε από τον Αντρέα Μνιέστρη, Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η φωνή είναι της Εύας Δημοκωστούλα. Εικονολήπτης είναι ο Λευτέρης Παυλόπουλος και μοντάζ – ειδικά εφέ της Τάνιας Τσιρίδου, Διδάσκουσα του τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Μαρία Μαραγκού.

Η Μαριάννα Στραπατσάκη είναι από τους σημαντικούς ευρωπαίους καλλιτέχνες της video – art με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές στα σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπης ενώ είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

H έκθεση συνοδεύεται από τρίγλωσσο κατάλογο και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιανουαρίου 2011.

Η έκθεση του φωτογράφου Παύλου Φυσάκη είναι μία περιήγηση στα τέσσερα άκρα της Ευρώπης. Στο Νότο η Γαύδος και το τραχύ ανάγλυφό της, στο Βορρά το Νόρτντκαπ και η λευκή σιωπή της τούντρας, στη Δύση η τουριστική Σίντρα και η αίγλη των παλαιών θερινών της ανακτόρων, στην Ανατολή τα Ουράλια και η βαριά κληρονομιά των γκούλαγκ, των πυρηνικών εργοστασίων και της πιο μολυσμένης ραδιενεργούς περιοχής στον κόσμο.
Κοινός παρονομαστής οι άνθρωποι. Ο πιο σημαντικός αλλά και ο πιο αστάθμητος παράγοντας. Είτε Έλληνες είτε Νορβηγοί είτε Πορτογάλοι είτε Ρώσοι «των άκρων», μοιάζουν να έχουν μπει βαθιά μέσα στον εαυτό τους. Τοποτηρητές του ευρωπαϊκού τέλους, που μπορεί τελικά να είναι και η αρχή...
Με τις έκθεση κυκλοφορεί δίγλωσσος κατάλογος. Χορηγός του καταλόγου είναι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη.
Η έκθεση του Παύλου Φυσάκη παρουσιάστηκε στο Μύλο Θεσσαλονίκης από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. H υλοποίηση του έργου του καλλιτέχνη έγινε με την υποστήριξη των: Γκαλερί Light room, Νορβηγική Πρεσβεία, Περιφέρεια Κρήτης.

Ο Παύλος Φυσάκης συνεργάζεται με εφημερίδες, περιοδικά και θέατρα, συμμετέχει σε σημαντικές θεσμικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η δουλειά του “Land Ends” έχει ήδη βραβευτεί από 24 επιμελητές από όλον τον κόσμο στη Photo Biennale της Θεσσαλονίκης, ως μία από τις τρεις καλύτερες παρουσιάσεις στα portfolio review.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 20 Δεκεμβρίου 2010.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα γίνουν όπως πάντα ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες ενώ θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Χειμάρας 5 - Ρέθυμνο
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινά: 9:00-13:00 & 19:00-22:00
Σαββατοκύριακο: 10:00-15:00
Δευτέρα: κλειστά
Πηγή:http://entertainment.in.gr/

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Πνοές Τέχνης


Για πρώτη φορά, το Άλσος Νέας Σμύρνης υποδέχεται στο χώρο του τις εικαστικές δημιουργίες εννέα καλλιτεχνών. Πρόκειται για τους Κώστα Βαρώτσο, Μάρκο Γεωργιλάκη, Βένια Δημητρακοπούλου, Γιώργο Ευσταθουλίδη, Γιώργο Λαζόγκα, Αφροδίτη Λίτη, Δήμητρα Σιατερλή, Γιούλα Χατζηγεωργίου και την ομάδα τέχνης 242 (Κώστας Μάντζαλος και Κωνσταντίνος Κουννής). Την έκθεση έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.

Στην εικαστική διαδρομή που δημιουργείται μέσα στο πράσινο τοπίο, οι επισκέπτες θα συναντήσουν γλυπτά που αντλούν ιδέες από «καθημερινές» εικόνες της φύσης, όπως το «νωχελικό» αλλά επιβλητικό σαλιγκάρι του Γιώργου Ευσταθουλίδη, το λιτό ξύλινο δέντρο του Μάρκου Γεωργιλάκη ή τον ορειχάλκινο κόκορα της Αφροδίτης Λίτη, σύμβολο επαγρύπνησης και αναγέννησης από το σκοτάδι της νύχτας στο φως της ημέρας. Κάποια έργα συνομιλούν με τα φυσικά στοιχεία, μέσα από τις αδιάκοπες εναλλαγές του φωτός, του ήχου ή του ανέμου, όπως η γυάλινη εγκατάσταση του Κώστα Βαρώτσου και ο ιστός της Δήμητρας Σιατερλή που πλέκεται περίτεχνα στους κορμούς των δέντρων. Με αφορμή τη λειτουργία του πάρκου ως χώρου δραστηριότητας για τα παιδιά, ο Γιώργος Λαζόγκας επιλέγει μια ακατέργαστη πέτρα για να στήσει έναν ιδιότυπο «βωμό» αφιερωμένο στο παιχνίδι και την παιδική ευρηματικότητα. Μία εμβληματική ορειχάλκινη μορφή –έργο της Βένιας Δημητρακοπούλου– βυθισμένη στις σκέψεις της, μοιάζει να απολαμβάνει και να στοχάζεται με αφορμή την ηρεμία και την ομορφιά του φυσικού τοπίου. Τέλος, οι «ανατρεπτικές» πινακίδες που στήνει η Γιούλα Χατζηγεωργίου στο Άλσος και οι φωτεινοί κύβοι με σχέδια από οικοδομικές εστίες από την ομάδα τέχνης 242 σχολιάζουν με οξυδέρκεια εικόνες του αστικού τοπίου που «επιβάλλονται» στη φύση και μας καλούν να αναλογιστούμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε όσα το περιβάλλον απλόχερα μας προσφέρει.

Η έκθεση «Πνοές Τέχνης» οργανώνεται παράλληλα με τις Ιωνικές Γιορτές, τον ετήσιο σημαντικό πολιτιστικό θεσμό του Δήμου Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται στο Άλσος Νέας Σμύρνης συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χοροδράματος και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Άλσος την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010.
Διάρκεια έκθεσης: 1 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου 2010
Πηγή:http://entertainment.in.gr/museum/

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010 Η μοντέρνα τέχνη στα έργα της Βάσως Σαρρή-Ενα Ελληνικό βοριαδάκι τέχνης στην Πινακοθήκη των Κυκλάδων στη Σύρο


Δεν είμαι τεχνοκριτικός ούτε βέβαια και εκτιμητής έργων τέχνης.
Ειμαι απλά ένας άνθρωπος που έχοντας τόσα χρόνια περάσει μέσα από δρόμους μουσικούς λάτρεψα τελικά την τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις.
Και λίγο παραπάνω ίσως λάτρεψα την ποίηση που βλέπω να ξεχειλίζει από τους καμβάδες της μοντέρνας ζωγραφικής και για αυτό θα μιλήσω.

Η τέχνη της Βάσως Σαρρή δεν επιδιώκει να ενταχθεί στους γνωστούς και καθιερωμένους δρόμους έκφρασης και ευτυχώς.Γιατί αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να κάνει κάθε καλλιτέχνης.Να ψάχνει την δική του φωνή.

Η αναζήτηση νέων τρόπων και διαστάσεων πάνω στον καμβά μιλά γι αυτό από μόνη της.
Είναι η κραυγή μιας τέχνης που προσπαθεί να διασπάσει καθιερωμένες γραμμές και όρια και να διεισδύσει στο άγνωστο.
Eίναι ο από μηχανής Θεός που πάνω στη θολούρα στέλνει ένα βοριαδάκι από εκείνα τα ανέλπιστα να καθαρίσει το μυαλό με ένα τρόπο απλά μαγικό.
Πως αλλιώς να μπορέσεις να γυρίσεις σαν σελίδα ένα νυχτερινό ουρανό και να δεις και την πίσω του όψη, εκείνη την γεμάτη όνειρα και πραγματικότητες άλλες...
Πως αλλιώς απ'το πορτάκι του ήχου ενός φλοίσβου να εισχωρήσεις σε ένα καλοκαίρι ελληνικό, με τον χρόνο ένα σεντόνι απλωμένο από τον ύλη σου μέχρι την ψυχή σου και τις μορφές μπερδεμένες γλυκά μες τους αιώνες να διηγούνται περιπέτειες και μύθους.
Πως αλλιώς να δεις τα έγκατα των ηφαιστείων αγκαλιά με ένα χλωρό φυλλαράκι ν' ακούν το παραμύθι ενός άστρου!
Οι κλίμακες της μελαγχολίας κάποτε αχνοβατώντας πάνω στον ορίζοντα της τέχνης αναστρέφονται.Κι εκείνος που τολμά να βαδίσει σε μετέωρα βήματα αγγίζει και μια στάλα Παράδεισο, που μόνο η Τέχνη -ή ίσως και η τρέλα- χαρίζει με γενναιοδωρία και αφιλοκέρδεια.

Το σημείο εκείνο όπου η ακρίβεια -και άρα η δικαιοσύνη - της Ελληνικής Αρχαιότητας, τέμνει το φυσικό στοιχείο πέτρινων όγκων αγκαλιασμένων απ' το Αιγαίο η το Ιόνιο, είναι η στιγμή όπου η ουσία "αποχρονίζεται" αναζητώντας μια υπόσταση αιωνιότητας κι ένα ρούχο παντοτινό.
Όπως κάθε σώμα αφήνει ξυπνώντας κάποια μόριά του μέσα στο όνειρο έτσι και τα συστατικά υλικά ενός έργου τέχνης μετέχουν σε ενα ευρύτερο σύστημα διαστάσεων που τα υπερβαίνει και μ' έναν άγνωστο ακόμα τρόπο τα ορίζει.
Αν υπήρχε τρόπος η Ζωγραφική να μιλήσει χωρίς να χρησιμοποιήσει την Ύλη σαν γλώσσα και σαν δομικό λίθο, σίγουρα θα το έιχε κάνει.
Όμως κι η αγάπη κι ο έρωτας, θέλει το σώμα του για να εκφραστεί, αλλιώς παραμένει δώρον άδωρον.Το ζητούμενο λοιπόν είναι πάντα ο τρόπος και η χρυσή αναλογία.

Πόσος έρωτας άραγε περιέχεται μέσα σε αυτά τα έργα; πόσος ουρανός; πόση θάλασσα;πόση πέτρα ; πόσος άνεμος; πόσο τώρα και πόσο πάντα;
Κι όμως είναι τόσο απλό...
Οσο ακριβώς χρειάζεται ο καθένας μας.
Η πηγή είναι μπροστά μας και ρέει.Σκύβεις και πίνεις.Αρκεί να ομολογήσεις ταπεινά την απέραντη δίψα.
Καμιά φορά το απίστευτο και η ουτοπία είναι ένας ίλιγγος που πρέπει κανείς να τον αντέξει για να βγεί στην απέναντι όχθη ως το θαύμα.
Κοιτάζοντας ένα έργο τέχνης ας μην ψάχνουμε για λογικές κι επιχειρήματα, για αλήθειες ή ψέματα.Ειναι μια στιγμή όπου το κουβάρι της άγνοιας ξετυλίγεται από μόνο του καθώς ένα μικρό παιδί αποξεχνιέται και πιάνει κουβέντα με μια Καρυάτιδα ...του Παρθενώνα η του μυαλού του.Ποιαν; Μα εκείνη που λείπει,την κλεμμένη ,την χαμένη σαν την έκτη αίσθηση.

Τι είναι η Ύπαρξη;Τι είναι η Ζωή;
Μια στιγμή ελάχιστη κι αν νοιώσεις...ένοιωσες, αν αγγίξεις άγγιξες.
Μια αστραπή ξαφνική μες το Χάος είναι, που χαρίζει λίγο ρεύμα ηλεκτρικό από "εκείνο το άλλο", στους τυχερούς που τολμούν να απλώσουν στο αβέβαιο τα βρεγμένα φτερά τους!

Ο 21ος αιώνας τρέχει με φόρα προς τον γκρεμό και δρόμος διαφυγής δεν φαίνεται πουθενά.
Κι όμως...Σ' ένα άσπρο ξωκκλήσι πάνω στους βράχους το μελτέμι συνομιλεί με το Πέλαγος. Η Παναγιά αναδύεται σαν Αφροδίτη απ' τα κύματα κι η Αθηνά ξεπλένει το δόρυ της με σηκωμένο το άσπρο της φόρεμα μέχρι το γόνατο κόντρα στο μπλε και το τυρκουάζ.
Κι ανάμεσα τους μορφές, άνθρωποι, πέτρες, άνεμοι, θειάφι, άμμος και μέταλλο, χορεύουν χορούς κυκλωτικούς με τον Χρόνο...
Ναι, το Χρόνο!Αυτόν τον Υπέροχο Μόνο, τον ένα και μοναδικό πλούτο που ο καθένας μας διαθέτει και τόσο απερίσκεπτα χαραμίζει πετώντας τον στον σκουπιδοντενεκέ της τηλεόρασης.
Η τέχνη δεν είναι η άσκοπη ενασχόληση κάποιων λίγων ταλαντούχων.
Μπορεί να γίνει και δρόμος.
Μπορεί να γίνει και όραμα, αν δεί κανείς την ουσία της σαν μια νέα προοπτική.
Μπορεί τέλος να γίνει και ταξίδι.Μα πως;
Ετσι απλά, καθώς μπαίνεις απ' το παράθυρο που ένας πίνακας σου χαρίζει, για να πηδήξεις απ'την άλλη μεριά σαν παιδάκι, σ' αυτό το υπέροχο θαυματουργό "εκεί έξω" και να τρέξεις.
..Γιώργος Σαρρής-μουσικος,τραγουδοποιός

Υ.Γ.Η Πινακοθήκη Κυκλάδων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου
Ερμούπολης εγκαινιάζει στις 28 Αυγούστου 2010 την έκτη ατο-
μικτή έκθεση ζωγραφικής της Βάσως Σαρρή. Η έκθεση έχει τον
τίτλο «Περιπέτεια της ύλης - Ελλάδα, σύμβολα και μορφές»

και θα παρουσιαστούν έργα από τη δουλειά των 4 τελευταίων
ετών της καλλιτέχνιδας.Διάρκεια της έκθεσης έως 16/9
Πηγή:http://giorgossarris.blogspot.com/

"Μικρογραφίες της πανσελήνου" στην Κεφαλονιά


Παρουσιάζεται η έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο "Μικρογραφίες της πανσελήνου".

Πρόκειται γιά επιζωγραφισμένες χρωματοθήκες και γεωμετρικά αντικείμενα που δημιούργησε πρόσφατα ο καλλιτέχνης. Η έκθεση θα λειτουργεί παράλληλα με την επετειακή έκθεση γιά τα δέκα χρόνια λειτουργίας της σύγχρονης πινακοθήκης.

Φέτος στην ετήσια εκδήλωση συμμετέχουν η συγγραφέας Βίκυ Γεωργοπούλου,η οποία θα αναφέρει μυθολογικά περί Ροδόπης και των φάσεων του φεγγαριού και ο συνθέτης σύγχρονης μουσικής Νίκος Γαρμπής-Νicofilimon,ο οποίος θα παρουσιάσει γιά πρώτη φορά την σύνθεση του "Ροπές ψυχών", βασισμένη σε τέσσερα ποιήματα του Κώστα Ευαγγελάτου από την συλλογή η "Ελεγεία των Εκβατάνων",ο οποίος θα συμπράξει με τον Νίκο Γαρμπή απαγγέλοντας τα.
Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Μεσολωρά 7 & Βύρωνος, Αργοστόλι Κεφαλονιάς
24 Αυγούστου - 15 Σεπτεμβρίου * Ωρες λειτουργίας:Τετάρτη-Κυριακή 20:00 - 22:00
Πηγή:http://www.enet.gr

“Η Ιστορία της Unesco μέσα από τις αφίσες της”


O Δήμος Αθηναίων και ο Πολιτισμικός Οργανισμός σε συνεργασία με τον Όμιλο Unesco για τον Πολιτισμό της Ειρήνης, παρουσιάζουν την έκθεση "Η ιστορία της UNESCO μέσα από τις αφίσες της", για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ολοκληρωμένη μορφή. Πρόκειται για την έκθεση που πραγματοποιήθηκε από την Unesco το 2005 στο Παρίσι, στα πλαίσια του εορτασμού των 60 χρόνων του Διεθνούς Οργανισμού.

60 αφίσες που διηγούνται την ιστορία της Unesco, την αποστολή και τους βασικούς σταθμούς του έργου της. 60 αφίσες που αναφέρονται σε θέματα όπως η σημασία του αλφαβητισμού, της ισότητας των δύο φύλλων, της αξίας της ανάγνωσης και του βιβλίου, το σοβαρό πρόβλημα των διακρίσεων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - κυρίως του παιδιού - της ειρήνης και της δικαιοσύνης, της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, της διατήρησης και διάσωσης των μητρικών γλωσσών ως φορέα πολιτισμού και παραδόσεων κλπ.

Εγκαίνια: Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 20:00

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-20:00 και Κυριακή 10:00-14:00

Θα προηγηθεί των εγκαινίων, στις 19:30 στο αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Πνευματικού Κέντρου, ομιλία - με θέμα την έκθεση - της κ. Ευφροσύνης Μπαλασσά-Φλέγκα PhD Διεθνών Ευρωπαϊκών και πολιτικών σπουδών, καθηγήτρια-expert Διαπολιτισμικής πολιτικής Unesco, ιδρύτρια της έδρας Unesco του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία της Unesco μέσα από τις αφίσες της", του πρώτου Ελληνικού βιβλίου που ασχολείται με την Unesco που κυκλοφόρησε πριν ένα περίπου χρόνο από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Χαλκιδικής.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων, Κέντρων Unesco και Πρόεδρος του Ομίλου Unesco για τον Πολιτισμό της Ειρήνης κ. Κατερίνα Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Σωτήριος Σαπουντζής.

Στη φωτογραφία 6 αφίσες της Unesco:

  • Αφίσα του 1971 με αφορμή τα 25 χρόνια της
  • Αφίσα του 1981 με αφορμή το Παγκόσμιο έτος για τα άτομα με αναπηρία
  • Αφίσα του 1988 για την Παγκόσμια δεκαετία για την Πολιτιστική ανάπτυξη
  • Αφίσα του 1978 με αφορμή την 30η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου
  • Αφίσα του 2005 που σηματοδοτεί την 60η επέτειο του Οργανισμού
  • Αφίσα του 2005 με αφορμή την ανακήρυξη της δεκαετίας 2005-2014 ως δεκαετία της αειφόρου ανάπτυξης για την παιδεία

Επικοινωνία:
210 3621601
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα "Κόντογλου"
Διεύθυνση: Ακαδημίας 50
Πηγή:http://www.cityofathens.gr

“Αγωνίες” του Ιωάννη Παπαδήμου


O Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Ιωάννη Παπαδήμου με τίτλο "Αγωνίες".

Στην έκθεση παρουσιάζονται 35 περίπου έργα, τα οποία ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει αξιοποιώντας υλικά όπως λάδι και ακρυλικό σε καμβά. Πηγή έμπνευσης για εκείνον αποτελούν η σύγχρονη κοινωνική κατάσταση και οι αλλαγές στις οποίες υποβάλλεται, στέλνοντας ωστόσο μέσα από τις δημιουργίες του ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Εγκαίνια: Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 19:30
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-20:00 και Κυριακή 10:00-14:00

Ο τίτλος αγωνίες, όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης, αντιπροσωπεύει όλα εκείνα τα οποία δε φοβόμαστε να σκεφτούμε στην ολότητά τους με τον εαυτό μας, αλλά συζητάμε, ενδεχομένως, επιφυλακτικά με τον περίγυρό μας. Δεν πρόκειται για άγχη, αλλά για προσωπικές επιδιώξεις και προδιαγραφές στόχων, που μας χαρακτηρίζουν και μας καθορίζουν ως άτομα, ενώ ταυτόχρονα εμπίπτουν σε μια συλλογικότητα και αποτυπώνουν το στίγμα της εποχής.

Ο Ιωάννης Παπαδήμος μέσα από την έκθεσή του, πραγματοποιεί μία κατάθεση των προσωπικών του αγωνιών, επιδιώκει να μιλήσει, όπως λέει ο ίδιος, για πράγματα που μας προβληματίζουν, μας φθείρουν, μας τραυματίζουν, αλλά κατ' ουσία μας κρατούν όρθιους σε δύσκολους καιρούς. Είναι "Αγωνίες" που εκφράζονται δημιουργικά και μετουσιώνονται αισιόδοξα. Άλλωστε, για τον Γιάννη Παπαδήμο, και μόνο το γεγονός ότι ο καμβάς γίνεται ο χώρος κατάθεσης "Αγωνιών", αποτελεί για εκείνον κάποιου είδους ελπίδα.

Λίγα λόγια για το δημιουργό
Ο Γιάννης Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις. Έχει επίσης προγραμματιστεί η επόμενη ατομική του έκθεση στο Museo Dali Real Circulo Artistico de Barcelona. Για τον καλλιτέχνη η ζωγραφική και η Τέχνη είναι ανάγκη, μπορούν να ενώσουν, να διασώσουν μνήμες και υπολήψεις, αποτυπώνοντας, ορίζοντας, επανορίζοντας, επανακαθορίζοντας και τελικά διασώζοντας την σύγχρονη κοινωνία, την τεχνολογία και τον άνθρωπο, που είναι υπό αίρεση, με την παρατήρηση να αποτελεί την πρώτη πινελιά. Επιλέγει να ζωγραφίσει όσα δε μπορεί να πει με λόγια. Όπως εκφράζει ο ίδιος ο μεγάλος καμβάς της Τέχνης χωρά όλες τις τεχνοτροπίες, όπως μια καλή συζήτηση χωρά όλες τις γνώμες. Η έμπνευση δεν περιχαρακώνεται, δεν περιορίζεται, αντίθετα ακμάζει όσο διαχέεται. Για το λόγο αυτό για εκείνον αξία έχει ο διάλογος της Τέχνης με την κοινωνία. Η έμπνευση, άλλωστε, δεν έρχεται μόνο από τη ζωή και δεν δίνει μόνο ζωή.

Επικοινωνία:
210 3621601
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα "Γύζης"
Διεύθυνση: Ακαδημίας 50
Πηγή:http://www.cityofathens.gr

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Έκθεση ψηφιδωτού στο Δίον


Από τις 18 Αυγούστου φιλοξενείται στο κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, η 6η έκθεση ψηφιδωτού που φέρνει την αρχαία αυτή τέχνη και πάλι στο προσκήνιο.

Στη φετινή έκθεση πολλοί είναι οι επώνυμοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με σημαντικές δημιουργίες τους ενώ παράλληλα, στους χώρους του κέντρου φιλοξενούνται και έργα μαθητών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια διδασκαλίας της τέχνης του ψηφιδωτού στο εργαστήρι εκμάθησης του Δίου.

Κατά την φετινή χρονιά οι μαθητές μέσω της ψηφιδογραφίας εξέφρασαν τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους με το δικό τους προσωπικό τρόπο. Τα χρώματα, οι ιδέες, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι μοναδικά.


Οι μαθητές της σχολής του Δίου μαζί με τη δασκάλα τους Αθανασία Καραγκούνη – Τασίκα δημιούργησαν έργα με τεχνική αρτιότητα και πρωτοτυπία αντλώντας τη θεματολογία τους από την αρχαία και βυζαντινή εποχή.

Ο μέσος χρόνος κατασκευής ενός ψηφιδωτού έργου κυμάνθηκε από μια εβδομάδα μέχρι ένα μήνα ανάλογα με τη δυσκολία αλλά και τη διάθεση του δημιουργού. Άλλωστε, ο χρόνος κατασκευής των ψηφιδωτών ποικίλει.

Το Εργαστήρι εκμάθησης Ψηφιδωτού του Δήμου Δίου, αποτελεί πλέον, ένα σημαντικό πυρήνα ανάδειξης και προώθησης για το ψηφιδωτό. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2005 και μέχρι σήμερα έχουν περάσει από τις τάξεις του περίπου τριακόσιοι μαθητές, οι οποίοι γνώρισαν την εικαστική αυτή τεχνική ζωντανεύοντας με αυτόν τον τρόπο, την πανάρχαια ελληνική τέχνη.

H 6η έκθεση ψηφιδωτού πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες: Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, 2351 351000, 2351 351001, ώρες λειτουργίας 9 π.μ.- 2 μ.μ. και 6 μ.μ. – 9 μ.μ.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Η Τήνος μεταμορφώνεται σε πλωτή πινακοθήκη


Σαράντα επτά ζωγράφοι, αφού πρώτα «όργωσαν» την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνουν το παρών στην Τήνο, σε ένα ταξίδι αποκαλυπτικού διαλόγου με το κοινό, υπό αμιγώς ελληνικές συνθήκες: το γαλάζιο του ουρανού, το βαθυγάλανο της θάλασσας και το γαλανόλευκο του νησιώτικου οικιστικού τοπίου.

Άγγελος, Απέργης, Γεωργίου, Γέρος, Δασκαλάκης, Donev, Δρούγκας, Ζακά, Ζουμπουλάκης, Ζούνη, Καράς, Κοκιννίδης, Κόττης, Κούκος, Κούτρικας, Λαζόγκας, Μακρουλάκης, Μανωλίδης, Μανουσάκης, Μηλιώνης, Μυταράς, Μπάικας, Νίκου, Πανιάρας, Πανταλέων, Παντελιάς, Παπανελόπουλος, Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, Πατρασκίδης, Pavlos, Πολυκράτης, Ρήνας, Ρόρρης, Σακαγιάν, Σάμιος, Σεκόφσκυ, Σόρογκας, Σπεράντζας, Σταθόπουλος, Σταύρος, Takis, Τέτσης, Τσόκλης, Φασιανός, Φιλοπούλου, Χάρος, Χωνιάς, με τουλάχιστον ένα έργο του ο καθένας, έφυγαν από τη γκαλερί Λεφάκη, όπου φιλοξενούνταν και «ταξίδεψαν» στην Τήνο.

«Για πρώτη φορά η Τήνος μεταμορφώνεται σε πλωτή πινακοθήκη, καλώντας όχι μόνο το φιλότεχνο κοινό της, αλλά και καθέναν από εμάς να ξεναγηθεί στον μαγικό χώρο της Τέχνης», σημειώνει ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός, και διευκρινίζει: «Η έκθεση οφείλεται αποκλειστικά στον συλλέκτη Μαρή Λεφάκη, ο οποίος όχι μόνον είχε την πρωτότυπη ιδέα, αλλά επιπροσθέτως φρόντισε για την άρτια υλοποίησή της».

Στο εισαγωγικό σημείωμα του λευκώματος, που συνοδεύει την έκθεση, ο συλλέκτης Μ. Λεφάκης υπογραμμίζει: «Ευελπιστούμε να αναπτυχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στο έργο και στον θεατή. Πρόθεσή μας, επίσης, σε μεγάλο βαθμό είναι να εκπληρώσουμε την όποια ανάγκη του καλλιτέχνη να επικοινωνήσει με τον θεατή, αλλά και την ανάγκη του ίδιου του θεατή να γίνει καλύτερος, ως άνθρωπος, γνωρίζοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται και μέσω της Τέχνης».

Τα έργα των 47 ζωγράφων θα εκτίθενται στο πολιτιστικό - εκθεσιακό κέντρο, δημοτικού σχολείου Αρνάδου, ως τις 22 Αυγούστου και οι επισκέπτες μπορούν να τους αξιοποιούν κάθε μέρα στις ώρες 10:00-15:00 και 18:00 - 22:00.
Πηγή:http://www.skai.gr/

Έκθεση με έργα του Μπομπ Ντίλαν προσεχώς στην Κοπεγχάγη


Με γενικό τίτλο της έκθεσής του "Βραζιλιάνικες σειρές", ο διάσημος μουσικός καλλιτέχνης, Μπομπ Ντίλαν θα εκθέσει προσεχώς στην Κοπεγχάγη πολλούς ζωγραφικούς του πίνακες που εμπνεύστηκε από τις πολλαπλές παραμονές του στη Βραζιλία.

Η έκθεση ζωγραφικής του 68χρονου Ντίλαν θα γίνει από τις 4 Σεπτεμβρίου 2010 ως τις 30 Ιανουαρίου 2011 στο κρατικό Μουσείο γιά τον Kunst στην Κοπεγχάγη, το μεγαλύτερο δανικό Μουσείο. Θα εκτεθούν περίπου 40 ακρυλικά έργα του καλλιτέχνη, αλλά και οκτώ σχέδιά του. Το ίδιο δανικό Μουσείο απέκτησε σταδιακά τα έργα του Ντίλαν, από την αρχή του 2009 και μετά, τα οποία τού παρήγγελε επίσης σταδιακά.

Σκηνές από την καθημερινότητα βραζιλιάνικων μεγαλουπόλεων, από τις φαβέλες, από την βραζιλιάνικη επαρχία, η αίσθηση του ζωγράφου από την μεγάλη εγκληματικότητα, αλλά και εικαστικές "αναμνήσεις" αποτυχημένων ερώτων του, αυτά είναι τα βασικά θέματα στους εκτιθέμενους πίνακες που ακολουθούν την τεχνοτροπία της αρχής του 20ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά το παρελθόν ο καλλιτέχνης εξέθεσε πίνακές του στη Γερμανία ('07) και στη Βρετανία ('08).

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Τρεις γλύπτες συναντιούνται στο Μέτσοβο


21 Αυγούστου – 7 Δεκεμβρίου * 10:00-18:30 (καλοκαιρινό ωράριο, 15/7 - 14/9) 10:00-16:00 (χειμερινό ωράριο, από 15/9 - 14/7) Καθημερινά εκτός Τρίτης

Οι γλύπτες Θόδωρος Παπαγιάννης, Κυριάκος Ρόκος και ο Γιώργος Χουλιαράς με κοινή καταγωγή από την Ήπειρο συμμετέχουν φέτος στις "Δημιουργικές Συναντήσεις" της Πινακοθήκης Αβέρωφ και παρουσιάζουν τα έργα τους.

Ο θεσμός των «Δημιουργικών Συναντήσεων» ξεκίνησε το 1995 κι έκτοτε επαναλαμβάνεται ανά διετία περίπου. Φέτος για πρώτη φορά, οι «Συναντήσεις» είναι αφιερωμένες στη γλυπτική εισάγοντας έτσι μια καινούρια διάσταση στις δραστηριότητες του μουσείου και προσφέροντας στο κοινό ένα πρωτότυπο ταξίδι στον κόσμο της δημιουργίας και της γλυπτικής.

Συγκεκριμένα:

Ι. ΑΝΟΙΧΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ (21 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου)

Οι τρεις προσκεκλημένοι γλύπτες φιλοξενούνται για τρεις εβδομάδες στο Μέτσοβο και στο διάστημα αυτό δημιουργούν ο καθένας ένα πρωτότυπο έργο γλυπτικής. Ως κοινό υλικό επεξεργασίας έχει επιλεγεί το ξύλο – κυρίαρχη πρώτη ύλη στην περιοχή του Μετσόβου όπου η παραδοσιακή τέχνη της ξυλογλυπτικής παραμένει πάντα ζωντανή. Οι καλλιτέχνες θα εργάζονται καθημερινά στον ανοιχτό χώρο της αυλής της Πινακοθήκης, σημείο περίοπτο και κεντρικό, επιτρέποντας έτσι στους περαστικούς και στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και να αναπτύξουν έναν ανοιχτό διάλογο με τους τρεις δημιουργούς.

ΙΙ. ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ (21 Αυγούστου - 7 Δεκεμβρίου)

Εκδήλωση Εγκαινίων: 25 Σεπτεμβρίου 2010

Θα πραγματοποιηθούν τρεις παράλληλες αναδρομικές εκθέσεις στους χώρους της Πινακοθήκης με επιλεγμένα έργα από το σύνολο της δουλειάς των τριών καταξιωμένων γλυπτών Θ. Παπαγιάννη, Κ. Ρόκου και Γ. Χουλιαρά. Στην έκθεση θα ενσωματωθούν, μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, και τα νέα έργα που θα έχουν φιλοτεχνήσει οι τρεις γλύπτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μέτσοβο.

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Σταθοπούλου, Ιστορικός της Τέχνης

ΙII. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (21 Αυγούστου - 7 Δεκεμβρίου )

Καθημερινά, από 21 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες θα μπορούν ελεύθερα να παρατηρούν και να συζητούν με τους γλύπτες καθώς δουλεύουν επί τόπου τα έργα τους στο προαύλιο της Πινακοθήκης. Στο ίδιο διάστημα, θα πραγματοποιηθούν προβολές, ομιλίες και ξεναγήσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, ενώ μέχρι το τέλος της έκθεσης θα πραγματοποιούνται δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες από το εκπαιδευτικό προσωπικό της Πινακοθήκης (πληροφορίες: τηλέφωνο 26560-41210)

ΙV. ΗΜΕΡΙΔΑ (25 Σεπτεμβρίου)

Με θέμα «Γλυπτική στο χώρο» θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και προβολή στο Συνεδριακό Κέντρο «Διάσελο» του Μετσόβου, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010, στις 10 π.μ. Συμμετέχουν οι: Κατερίνα Σταθοπούλου, Ιστορικός της Τέχνης, Θόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης, ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ, Κυριάκος Ρόκος, γλύπτης, τακτικός καθηγητής στη σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΤΕΙ Αθηνών, και Γιώργος Χουλιαράς, τακτικός καθηγητής ΑΣΚΤ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, ενώ στη συνέχεια, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ θα παρουσιαστούν τα νέα έργα που θα έχουν φιλοτεχνήσει οι τρεις καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μέτσοβο.

Πηγή:http://www.enet.gr

Casus Belli του Γιώργου Ζώη


Στο Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους Ταινίας του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας (1-11 Σεπτεμβρίου), συμμετέχει ο Γιώργος Ζώης, με την πρώτη του μικρού μήκους ταινία Casus Belli.

Το σενάριο της ταινίας είχε επιλεχθεί ως ένα από τα 15 καλύτερα σενάρια για να παρουσιαστεί στο Forum Ευρωπαίων Παραγωγών στο φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Σύνοψη


Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, τάξεων, ηλικιών, εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη γραμμή. Φτάνοντας, όμως, στο τέλος της ανθρώπινης ουράς, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.

Στο Casus Belli παίζουν 146 ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Τζένη Θεωνά, Ιρις Πόνκενα, Ηλίας Γκόγιαννος, Λάμπρος Φιλίππου, Γιώργος Μπινιάρης.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης
Παραγωγός: Μαρία Δρανδάκη
Executive Producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης
Παραγωγή: Pan Entertainment ΑΕ, ΕΡΤ ΑΕ, SQUARED SQUARE, 2:35, HOMEMADE FILMS
35mm, 11’

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου και στην UdK στο Βερολίνο με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή. Είναι πρωτοεμφανιζόμενος με την ταινία Casus Belli, το σενάριο της οποίας επιλέχθηκε στο Clermont Ferrand Film Festival το 2009.

Πηγή:http://www.zougla.gr

Έργα της Ελένης Τζιώρτζη στο Μουσείο Ελιάς Πηλίου


«Η κάθε μέρα της ζωής μας, είναι μοναδική. Ένα ταξίδι, που μας χαρίζεται μέσα στον χρόνο, γεμάτο εικόνες, μυρωδιές, χρώματα. Μια περιήγηση στον κόσμο των αισθήσεων. Προσπάθησα να αποτυπώσω αυτό το φευγαλέο της «στιγμής», καταγράφοντάς το σαν σημειώσεις, καρέ κάρε, σε βρεγμένο χαρτί με μελάνι και ακουαρέλες».

Για τη συγκεκριμένη δουλειά της ζωγράφου η Μαρία Μόσχου, δασκάλα της στην Καλών τεχνών γράφει: «Τα έργα της Ελένης Τζιώρτζη έχουν ζωγραφιστεί για το ημερολόγιο του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού της Άνω Γατζέας Πηλίου. Ανάμεσά τους αναγνωρίσιμες απόψεις τοποθεσιών με κέντρο θέασης τον χώρο του Μουσείου: η θάλασσα, οι ελιές, το αντικρινό γεφύρι, τα σπίτια, το τρενάκι και η ανθρώπινη παρουσία αδιόρατη…
Η Ελένη Τζιώρτζη αδιαφορεί για την περιστασιακή απεικόνιση και τις λεπτομέρειες. Στα έργα της εγγράφεται η μνημονική αναζήτηση. Αποποιείται τη στατικότητα και με εκφραστική απλότητα στρέφεται στον φακό της μνήμης, αποφεύγοντας σημεία εστίασης. Σε αυτή τη ζωγραφική της ρευστότητας ο ορίζοντας, οπτικό βίωμα της ζωγράφου, προβάλλει ως κύριο εκφραστικό της όριο. Έχοντας αφαιρετική διάθεση, νοτίζει το χαρτί με λεπτές στρώσεις υδροχρώματος και με ανεπαίσθητα αγγίγματα του πινέλου περιγράφει ρευστούς όγκους, υποβάλλοντας στον θεατή τη συναισθηματική θέαση των έργων. Τα μέσα της ζωγράφου ελάχιστα: λιγοστά χρώματα, μικρά κομμάτια χαρτί, η μόνη ύλη για μια ζωγραφική στις πιο διαυγείς της εκφάνσεις, σχεδόν φασματική.
Τα τοπία του ημερολογίου προσομοιάζουν με ρέουσες φιλμικές εικόνες και η διάφανη, άυλη φύση τους υποστασιοποιεί τον ψυχογραφικό τους χαρακτήρα. Ζωγραφική που αναθυμάται, μια μηχανή προβολής εικόνων-στιγμών, χωρίς διάκριση εποχών.»

Η Ελένη Τζιώρτζη γεννήθηκε στην Κυπαρισσία και είναι ερωτευμένη με το Πήλιο. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα πήρε το 2003 από τον καθηγητή Κώστα Αργύρη. Σπούδασε στο εργαστήριο του Ζ. Αρβανίτη, παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας από τον Π. Σάμιο και χαρακτικής από τον Γ. Γουρτζή. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ Αθηνών το 2009 από το εργαστήριο του Π. Χαραλάμπους. Έχει συμμετάσχει σε δέκα ομαδικές εκθέσεις. Και μία διαδική. Η παρούσα είναι η πρώτη της ατομική.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου και θα είναι ανοικτή τις ώρες του τρένου και τα βράδια.
Πηγή:http://entertainment.in.gr

Τρεις καλλιτέχνες στην έκθεση «Action Field Kodra 2010»


Το Πεδίο Δράσης Κόδρα στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, είναι ένα εικαστικό γεγονός που εδώ και αρκετά χρόνια έχει δώσει πολύ καλές στιγμές από Έλληνες και ξένους εικαστικούς, επιμελητές, ομάδες σπουδαστών των Σχολών Καλών Τεχνών της χώρας, καλλιτεχνικές ομάδες και συνέδρια.
Φέτος ο θεσμός συνεχίζεται, παρά τις αλλαγές στη διεύθυνση και τα οργανωτικά, τις δυσκολίες με τα οικονομικά και τις κάθε είδους ανατροπές. Τρεις καλλιτέχνες με αξιόλογη παρουσία συμμετέχουν στην έκθεση «Action Field Kodra 2010» (με την υποστήριξη της γκαλερί «Tint») και είναι οι: Ανδρέας Βούσουρας, Εφη Φουρίκη και Ελένη Ρήγα.

Ο Βούσουρας συμμετέχει με έργα που διαπραγματεύονται τη συλλογική μνήμη και τη σχέση χρόνου ύλης, μέσα από κατασκευές και εγκαταστάσεις. Η σχέση εικονικού-πραγματικού απασχολεί τη Ρήγα, ενώ οι αντανακλάσεις, το φως και οι καθρέπτες βρίσκονται στο κέντρο της δουλειάς της Φουρίκη.

Εγκαίνια: 3 Σεπτεμβρίου.

Πηγή:http://www.e-go.gr



Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τσέζαρε Μπάρο Ενας Βενετσιάνος... ζωγραφίζει την ελληνική αλφάβητο


Ο καλλιτέχνης Τσέζαρε Μπάρο θα εκθέσει στην Αθήνα έργα του εμπνευσμένα από το φως της Ελλάδας


«Επιστρέφω στον Ομηρο σε διάφορες περιόδους στη ζωή μου- κάθε φορά που νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να διαβάσω. Αλλωστε είναι μία από τις αιτίες που βρίσκομαι εδώ. Η εικόνα του εαυτού μου έφηβου ή ακόμη πιο πριν, με ένα βιβλίο ελληνικής μυθολογίας ή ιστορίας στο χέρι να με μεταφέρει νοητά στην Ελλάδα, είναι ανεξίτηλη. Στην γκρίζα και υγρή Βενετία όπου γεννήθηκα, εγώ έκανα χρυσομπλέ φωτεινά ταξίδια» λέει ο καλλιτέχνης Τσέζαρε Μπάρο , ο οποίος από τις 10 Οκτωβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου θα παρουσιάζει τα εμπνευσμένα από το φως της Ελλάδας έργα του στο «Σχολείον» της οδού Πειραιώς.

Πρόκειται για έναν φιλέλληνα δημιουργό ο οποίος από πολύ νωρίς κατάλαβε ότι δεν τον χωρούσε ο κόσμος των επιχειρήσεων και των τραπεζών για τους οποίους τον προόριζαν οι δικοί του. Η αγάπη του για την Ελλάδα τον έφερε νωρίς κοντά της, αρχικά μέσα από την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Ξόδεψε χρόνια ταξιδεύοντας σε όλον τον πλανήτη, αναζητώντας φιλοσοφίες και ιδέες που θα μπορούσαν να τον εμπνεύσουν. Μέρος αυτής της αναζήτησης ήταν και τα δεκατρία χρόνια στην Τήνο.

Η δεύτερη «ελληνική» περίοδός του άρχισε πριν από δυόμισι χρόνια, οπότε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Η επιρροή της Ελλάδας χαρακτηρίζει όχι μόνο τη δουλειά του αλλά και ολόκληρη την κοσμοθεωρία του, τον τρόπο ζωής του Μπάρο. Μελετά τα κείμενα και τους συγγραφείς, εμπνέεται από τον Ομηρο και τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας.

Στα έργα που θα παρουσιάσει στην επικείμενη έκθεση κυριαρχεί ως θέμα η μεταφυσική διάσταση της ελληνικής αλφαβήτου. Κάθε γράμμα, κάθε λέξη που σχηματίζεται από τα στοιχεία της γίνονται στα χέρια του Τσέζαρε Μπάρο έργα, πίνακες, γλυπτά.

Πηγή:http://www.tovima.gr


Πλοία αραγμένα, με πεσμένα τα πανιά


Τα πλοία έχουν την τιμητική τους στην κοινή έκθεση των Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη και Διονύση Ματαράγκα, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο στις 28 Αυγούστου.
Οι δύο καλλιτέχνες προσεγγίζουν διαφορετικά το ίδιο θέμα, τα πλοία που στέκουν αραγμένα σε αραξοβόλια ή είναι δεμένα σε λιμάνια και έχουν πάνω τους κάτι από το πέρασμα του χρόνου.

Εντονοι χρωματισμοί, λιτές αδρές γραμμές, πλοία εν σειρά, που αναμένουν να σηκώσουν τις άγκυρές τους και να αρχίσουν και πάλι τα ταξίδια τους στις ανοιχτές θάλασσες. Στα έργα του Μπαλαμπανίδη οι μεγάλοι όγκοι των πλοίων μοιάζουν να συνομιλούν μεταξύ τους αραγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Ο χρόνος έχει περάσει από πάνω τους και έχει αφήσει τα σημάδια του. Τα σχοινιά που τα κρατούν δεμένα στο λιμάνι είναι οι δεσμοφύλακές τους. Στα πλοία του Διονύση Ματαράγκα η διάθεση είναι πιο παιχνιδιάρικη. Ο καλλιτέχνης αφήνει μέσα στα έργα του τα πινέλα και τις μπογιές και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν είναι αυτά που χρησιμοποίησε για να τα ζωγραφίσει ή αυτά που χρειάστηκαν για να βαφούν τα πλοία. Τα πλοία του κι αυτά αραγμένα, αλλά πιο νέα από εκείνα του Μπαλαμπανίδη, μοιάζουν να δημιουργούν μια πολιτεία μέσα στο νερό.

* Διάρκεια ώς τις 5 Σεπτεμβρίου. Kapopoulos Fine Arts: Φλ. Ζουγανέλη 13, Μύκονος, τηλ.: 22890-27005, www.kapopoulosart.gr.

Πηγή:http://www.enet.gr


Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

"Recollection10" στη Γκαλερί Tint


3 Ιουνίου - 11 Σεπτεμβρίου

Η γκαλερί Tint παρουσιάζει τα Ηighlights των εκθέσεων όλης της σεζόν.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Recollection10 θα εκθέσουν σε κυλιόμενες παρουσιάσεις διαδοχικά έργα τους οι:

ΕΛΕΝΗ ΑΓΓΕΛΟΥ, ΧΑΡΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΕΝΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΛΗΔΗΜΟΣ, ΤΑΚΗΣ ΖΕΡΔΕΒΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ, ΘΑΝΟΣ ΚΛΩΝΑΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΤΡΕΤΣΟΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΞΗΜΕΡΗ, ΜΥΡΣΙΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΡΑΝΙΑ ΡΑΓΚΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΡΗΓΑ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ, ΧΡΥΣΗ ΤΣΙΩΤΑ και ULRICH VOGL .

Παράλληλα θα βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων το πλήρες υλικό των εκθέσεων όλης της σεζόν σε ηλεκτρονική μορφή.

Γκαλερί Tint, Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη

Επικοινωνία: 2310 235689
Πηγή:http://www.enet.gr

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Η Μήλος απέκτησε διεθνή χώρο τέχνης


Το νησί της Μήλου, με το φυσικό κάλλος, το πολιτιστικό παρελθόν και τον πλούτο των χρωμάτων, αποκτά μια ξεχωριστή σχέση με τη σύγχρονη τέχνη.
Από αυτό το καλοκαίρι λειτουργεί στην Πλάκα της Μήλου ο νέος, κομψός εκθεσιακός χώρος «arts space Ρ1». Η παρθενική έκθεση φιλοξενεί το έργο τριών καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας: Της Ελληνίδας ζωγράφου Λήδας Λους Λούικεν, που είναι δημιουργός της ModulArt, ενός τρόπου μετακίνησης της ζωγραφικής σε διαρκώς νέους οπτικούς κόσμους. Της Ιταλίδας αρχιτεκτόνισσας και φωτογράφου Μπάρμπαρα Μολτένι. Και του Γερμανού γλύπτη Ινγκμπέρτ Μπρουνκ, που διακρίνεται για τις δημιουργίες του από μάρμαρο της Νάξου. Ταυτόχρονα, οι τρεις καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους και στον υπαίθριο χώρο του Melian Hotel & Spa στην περιοχή Πολλώνια του κυκλαδίτικου νησιού.

Η θεματολογία των εκθέσεων, που διαρκούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, κινείται γύρω από τις έννοιες της εντοπιότητας και της παγκοσμιότητας με ζωγραφική, φωτογραφίες και γλυπτά, που βασίζονται σε αντικείμενα, εικόνες και υλικά που συνδέονται με το νησί, αλλά αποκτούν πολλαπλά νοήματα υπερβαίνοντας την καταγωγή τους. Ο κυκλαδικός πολιτισμός, που επηρέασε μοναδικά καλλιτέχνες όπως ο Μπρανκούζι, ο Πικάσο, ο Μοντιλιάνι και ο Μουρ, είναι κυρίαρχος και στα έργα των τριών νεότερων καλλιτεχνών, με αναφορές σε κυκλαδικά υλικά, υφές και χρώματα.

Ο δημιουργός του νέου εκθεσιακού χώρου στη Μήλο, Γκέοργκ Μάικλ Λούικεν, τονίζει, τέλος, ότι με το νέο χώρο θέλει να δημιουργήσει εκτός των άλλων στο νησί των Κυκλάδων «μια προοπτική για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά σ' αυτούς τους καιρούς, θέτοντας υψηλής ποιότητας πρότυπα».

Πηγή:http://www.enet.gr

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

"Γλυπτά στον Κήπο" στην Κεφαλονιά


31 Ιουλίου - 31 Αυγούστου * Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:30 – 21:30

Την έκθεση με τίτλο "Γλυπτά στον Κήπο" διοργανώνει η Λιάνα Σκουρλή, Art LS Studio, με την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται εικαστική έκθεση σε ελληνικό Βοτανικό Κήπο, προβάλλοντας ένα επίκαιρο οικολογικό σχόλιο μέσα από τον αρμονικό διάλογο σύγχρονης τέχνης και φύσης. Σε έναν τόπο εξαιρετικού φυσικού κάλλους γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες, ορισμένοι της διασποράς, παρεμβαίνουν με τα υπαίθρια έργα τους στο τοπίο που αναδεικνύει και διατηρεί την τοπική Επτανησιακή χλωρίδα.

Συμμετέχουν οι Κώστας Βαρώτσος, Έρση Βενετσάνου, Λυδία Βενιέρη, Εριέττα Βορδώνη, Κώστας Βρούβας, Κωστής Γεωργίου, Κρις Γιανάκος, Νάσσος Δάφνης, Στέλιος Διαμαντάκης, Κώστας Δικέφαλος, Τίνα Καραγεώργη, Χάρης Κοντοσφύρης, Αφροδίτη Λίτη, Μάριος Λοβέρδος, Θεόδωρος Στάμος, Στέργιος Στάμος, Νάκης Ταστσιόγλου, Philip Τσιάρας, Δημήτρης Φόρτσας, Έρση Χατζηαργυρού και Μαρκ Χατζηπατέρας.

Η εκδήλωση «Γλυπτά στον Κήπο» τονίζει την ποικιλομορφία της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης. Περιλαμβάνει γλυπτά, ηχητικές εγκαταστάσεις, διαδραστικά έργα, μια ζωγραφική επέμβαση στο περίπτερο του Bοτανικού Kήπου από την Τίνα Καραγεώργη και μια επιτόπου επέμβαση σε πέτρα τοπικού λατομείου του διεθνώς γνωστού Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς Κρις Γιανάκου, ο οποίος ήρθε ειδικά από την Αμερική στην Κεφαλονιά για να φιλοτεχνήσει το γλυπτό του.

Η έκθεση χαράζει πορείες γεμάτες εκπλήξεις για τους επισκέπτες. Στις δύσκολες και παρακμιακές εποχές που ζούμε, τους προτρέπει να αλλάξουν αιφνίδια παραστάσεις. Να ταυτιστούν με την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» για να βρεθούν στο επίκεντρο του μαγικού παραμυθιού της τέχνης. Να περιπλανηθούν σε πραγματικά αλλά και νοητικά μονοπάτια, να αυτοσυγκεντρωθούν και να διεισδύσουν στα διάσπαρτα εικαστικά έργα που αφηγούνται μικρές ιστορίες.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα ενός παλιού και φιλόδοξου οράματος να μετατραπεί με τον χρόνο ο Βοτανικός Κήπος και σε Κήπο Γλυπτικής, εγχείρημα πρωτότυπο και μοναδικό σε διεθνές επίπεδο. ΄Ηδη λειτουργεί ως πολυπολιτισμικός χώρος φιλοξενώντας τα τελευταία χρόνια τις «Επτανησιακές Συναντήσεις» και την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», εκδηλώσεις που θα συνυπάρξουν με την πρώτη υπαίθρια εικαστική έκθεση η οποία φιλοδοξεί να γίνει και αυτή, με τη σειρά της, θεσμός.

Η έκθεση «Γλυπτά στον Κήπο» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Πηγή:http://www.enet.gr

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Αναβίωση του αρχαίου θεάτρου Ηφαιστείας


Το αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας στη Λήμνο φιλοξενεί μετά από 2.300 χρόνια μια θεατρική παράσταση. Το αναστηλωμένο μνημείο εγκαινιάζεται στις 11 Αυγούστου, με την παρουσίαση της τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Κτισμένο σε καίρια θέση της αρχαίας πόλης, το θέατρο της Ηφαιστείας θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Χρονολογείται από το τέλος του 5ου –αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. ενώ κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο δέχτηκε κάποιες προσθήκες.

Συνυφασμένος με την ιστορία του Θεάτρου της Ηφαιστείας είναι ο «Λημνιακός κύκλος τραγουδιών» κατά την κλασική περίοδο. Η κατάκτηση της Λήμνου το 510 π.Χ. από τον αθηναίο στρατηγό Μιλτιάδη, συνέδεσε το νησί με την Αθήνα.

Η αναστήλωση του θεάτρου της Ηφαιστείας πραγματοποιήθηκε την τετραετία 200-2004 με χρηματοδότηση του υπουργείου Αιγαίου. Τη μελέτη της αναστήλωσης και στερέωσης εκπόνησαν η αρχιτέκτων Ελένη-Άννα Χλέπα και η τοπογράφος μηχανικός Σοφία Σοϊλέ.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Έκθεση- "Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη"

"Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη" είναι ο τίτλος της ομαδικής εικαστικής 101 έκθεσης Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι μέσα από τα πολυποίκιλα εκφραστικά μέσα τους, αποκαλύπτουν την ψυχή της "πόλης με τα χίλια πρόσωπα".

Η έκθεση φιλοξενείται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης από τις 28 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από τις 29 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά, ύστερα από τριάντα χρόνια, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, φυτώριο πνευματικών ανθρώπων, οικουμενικών πατριαρχών, κληρικών, επιστημόνων και διαπρεπών ιεραρχών, θα ανοίξει τις πύλες της για είκοσι μέρες, φιλοξενώντας την έμπνευση διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών. Την έκθεση θα εγκαινιάσει την Κυριακή 29 Αυγούστου στις 19.00, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την τέλεση Εσπερινού στον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη. Η εκθεσιακή ενότητα της Χάλκης τελεί και υπό την αιγίδα του δήμου Πριγκηποννήσων.

Η έκθεση, αναπτύσσεται παράλληλα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου εγκαινιάζεται το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 19.00 από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Βασίλη Μπορνόβα. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα κοντά στην πλατεία Ταξίμ, δωρεά της ομώνυμης οικογένειας μεγαλεμπόρων στο ελληνικό Δημόσιο πριν από 70 χρόνια, το οποίο έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόναι σε κέντρο πολιτισμού.

Στα διπλά εγκαίνια αναμένεται να παραστούν Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες και συλλέκτες, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πνευματικού αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Κωνσταντινούπολης.

Με πυξίδα την ιστορία, τους μύθους και τους θρύλους, με επίκεντρο τις εικόνες, τα χρώματα, τις μυρωδιές, τα ακούσματα, τα ίχνη και τα σύμβολα της Κωνσταντινούπολης, οι 101 καλλιτέχνες που συμμετέχουν προβάλλουν στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά αλλά και καθημερινά.

Τα έργα, που στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση, καλύπτουν ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής έκφρασης δημιουργών διαφορετικών γενεών και τεχνοτροπιών. Πρόκειται για 101 απόπειρες εικαστικής "αφήγησης" μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το video και την αγιογραφία. Διακριτή είναι η παρουσία νεότερων καλλιτεχνών, με έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που έχουν ως πηγή έμπνευσης τους τα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης.

Το κορυφαίο εικαστικό γεγονός που έχει ως αφετηρία της διαδρομής του την Κωνσταντινούπολη και που χρονικά συμπίπτει με την ανακήρυξή της σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2010, θα κάνει μία δεύτερη "στάση" στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου, όπου θα φιλοξενηθεί στην "Τεχνόπολη" του Δήμου Αθηναίων. Την έκθεση στην Αθήνα θα πλαισιώνουν εκθέματα παραχωρημένα από το Adalar Museum of the Princes Islands, τα οποία αφορούν τη γεωμορφολογία και την ιστορία της νήσου Χάλκης.

Η ιδέα της έκθεσης και η οργανωτική της ευθύνη ανήκει στην Αναστασία Μάνου, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας White Fox, με επιστημονικό σύμβουλο τον καθηγητή Δημήτρη Φωτιάδη. Την επιμέλεια της έκθεσης "υπογράφει" η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, η οποία σημειώνει χαρακτηριστικά:

"Η έκθεση ``Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη`` που πραγματοποιείται με την πολύτιμη φιλοξενία της Ιερής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων ``Τεχνόπολις``, προτείνει ως βασική αφετηρία της δημιουργικής έμπνευσης των καλλιτεχνών της, την ιστορία, τους μύθους και τους θρύλους, τις εικόνες, τα χρώματα, τις μυρωδιές, τα ακούσματα, τα ίχνη και τα σύμβολα μιας πόλης...Της Πόλης που αποτελεί ένα μοναδικό παλίμψηστο ιστορίας, θρησκειών και καθημερινής μνήμης, γεγονότων και αποτυπώσεων, περιηγήσεων και συναντήσεων διαφορετικών συναρπαστικών πολιτισμών που συνυπήρξαν για πολλούς αιώνες. Τα έργα, που δημιουργήθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους για τις ανάγκες της έκθεσης, ``ιχνηλατούν``, και αναγιγνώσκουν στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά και καθημερινά, ενθυμήσεις από την αρχαιότητα, βυζαντινές μνήμες, βίους αυτοκρατόρων και αγίων, χορούς δερβίσηδων, ρομαντικές περιπλανήσεις περιηγητών, χειρόγραφα σημειωματάρια και χάρτες, νεότερα ενθυμήματα και ιστορικές φωτογραφίες και κειμήλια, παράδοξα οικείες ζωγραφιές του Μελίν, παράδοξα οικείες φωτογραφίες του Αρά Γκιουλέρ, καθημερινές εικόνες από την Πόλη, τα σπίτια, τις εκκλησίες, τους δρόμους, τα καφενεία, τις αγορές και τα παράλια αλλά και έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που ως αφετηρία έμπνευσής τους έχουν τα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Πόλης: το χρυσό βάθος και τα ψηφιδωτά σπαράγματα, η βυζαντινή και η ισλαμική γραφή που συναντώνται και διασταυρώνονται όπως οι γλώσσες στην αρχαία αγορά, τα σύνθετα διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά μοτίβα που διαμορφώθηκαν μέσα από αιώνες αισθητικών ανταλλαγών και αναζητήσεων, ενώνονται σε 101 απόπειρες αφήγησης, σε ένα πρισματικό φάσμα εικόνων, σε έναν παλίμψηστο καμβά που γοητεύει την ψυχή και συμπαρασύρει το βλέμμα σε ένα διηνεκές ταξίδι. Σε όλους εμάς, που ταξιδέψαμε μαζί τους, το ταξίδι αυτό θα είναι για πάντα αξέχαστο".

Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Χάλκη, θα προβάλλεται για πρώτη φορά, το ντοκιμαντέρ "Ιχνηλατώντας την Πόλη", παραγωγής Αναστασίας Μάνου, με την επιμέλεια της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου. Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ "υπογράφει" η Κατερίνα Καραγιάννη και τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Αριστοτέλης Μεταξάς. Το ντοκιμαντέρ έχει παραχθεί σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά και ρωσικά) και είναι προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρίες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Νίκος Αλεξίου, Ιερομόναχος Αναστάσιος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Εριέττα Βορδώνη, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σάββας Γεωργιάδης, Κωστής Γεωργίου, Ευστάθιος Γιαννής, Κωνσταντίνος Γιωτάκης, Πέννυ Γκέκα, Ειρήνη Γκόνου, Χαράλαμπος Δερμάτης,Τάνια Δημητρακοπούλου, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Μάρκος Καμπάνης, Τίνα Καραγεώργη, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κώστας Κερεστετζής, Ανδρέας Κοντέλλης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Γιώργος Κόρδης, Δέσποινα Κουβάτσου, Σπύρος Κρητικός, Γρηγόρης Λαγός, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Αφροδίτη Λίτη, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Καλλιρρόη Μαρούδα, Αλίνα Μάτσα, Στέλλα Μελετοπούλου, Δημήτρης Μεράντζας, Ιωάννης Μητράκας, Κυριάκος Μορταράκος, Νίκος Μόσχος, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ξενοφών Μπήτσικας, Άννα Μπίλη, Μανώλης Μπιτσάκης, Γιάννης Μπουρνιάς, Βάνα Ξένου, Δημήτρη Ξόνογλου, Χρήστος Παλλαντζάς, Μίλτος Παντελιάς, Απόστολος Παπαγεωργίου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Έλενα Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Χρήστος Παπανικολάου, Κώστας Παππάς, Παναγιώτης Πασάντας, Βασίλης Πέρρος, Νατάσσα Πουλαντζά, Ελιάννα Προκοπίου, Παύλος Σάμιος, Δημήτρης Σαρασίτης, Χρίστος Σιμάτος, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Ευγένιος Σπαθάρης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Αντώνης Στάβερης, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στεφάνου, Άρις Στοΐδης, Νίκος Στρατάκης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Παναγιώτης Τέτσης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μαρία Τοξαβίδη, Παναγιώτης Τούντας, Μαρία Τσάγκαρη, Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης, Πάβλος Χαμπίδης, Απόστολος Χαντζαράς, Μάρκος Χατζηπατέρας, Αχιλλέας Χρηστίδης.
Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων «ταξιδεύει» στα Κύθηρα



Στα Κύθηρα μεταφέρεται η Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών και την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 11 Αυγούστου στον Ποταμό Κυθήρων. Στις 19 Αυγούστου η έκθεση θα μεταφερθεί στην Χώρα, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους μαθητές των σχολείων του νησιού να την επισκεφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πρόσφατα έγινε δυνατή η μελέτη του Μηχανισμού με την χρήση σύγχρονων μηχανημάτων που σχεδιάστηκαν ειδικά για την μελέτη των θραυσμάτων του και η οποία οδήγησε σε εντυπωσιακά ευρήματα.

«Χάρη σε αυτήν την έρευνα γνωρίζουμε τώρα με βεβαιότητα ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος», δήλωσε ο Ιωάννης Μπιτσάκης, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, και του Προγράμματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Χώρος και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

• Πνευματικό Κέντρο Ποταμού (11 - 16 Αυγούστου)
• Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Χώρα (19 Αυγούστου - 19 Σεπτεμβρίου)

• Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 14.00 & 18.00 - 20.30
• Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 15.00
Πηγή:http://www.skai.gr

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Kαλλιτεχνικό βίντεο αφιερωμένο στον Ελύτη


Ο Οδυσσέας Ελύτης και η ποίησή του αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για το νέο καλλιτεχνικό βίντεο της Βουβούλας Σκούρα «Hommage στον Οδυσσέα Ελύτη» που θα προβληθεί στις 9 Αυγούστου στη Λέσβο (Σκάλα Ερεσσού-Δημοτικό Σχολείο, ώρα: 20:30). Ένα χρόνο πριν συμπληρωθούν εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ελύτη, η καλλιτέχνης επιχειρεί να «μεταφράσει» σε συγκινησιακά φορτισμένες εικόνες τις αναμνήσεις και τους συνειρμούς της από το έργο του νομπελίστα ποιητή.

Όπως υποστηρίζει η ίδια: «Θυμήθηκα….στο εργαστήριο του Τάσσου, στη Σχολή Δοξιάδη, ένα εξώφυλλο δίσκου για το ‘Άξιον Εστί’. Και τώρα σ’ ένα βίντεο να κλείσω τι; Τα ‘Πρώτα ποιήματα’, τις ‘Κλεψύδρες του αγνώστου’, το ‘Φωτόδεντρο’, ‘Τα ρω του έρωτα’, τον ‘Μικρό ναυτίλο’; Τα ακούμπησα λοιπόν σαν κειμήλια στο τραπέζι…’Ημερολόγια ενός αθέατου Απριλίου’.

Και αφέθηκα στις μνήμες μου, που ίσως είναι και δικές σας, που ίσως με τα χρόνια γίνουν και των νεότερων. Τις έκανα εικόνες, και οι εικόνες ονειρεύονται και κάνουν άλλες εικόνες, κλεισμένες στο σπίτι, στο βιβλίο, στο δρόμο, στο καλοκαίρι, την ώρα που ο ‘Κήπος έμπαινε στη θάλασσα’. Και σας τις προσφέρω όπως το ‘Νερό στο τραπέζι’».

Η καλλιτέχνις από τη Θεσσαλονίκη, είναι γνωστή για τις εικαστικές της συνθέσεις, τα βίντεο και τις βραβευμένες ταινίες της («Εσωτερική μετανάστευση», «Σκωρία φωτός», «Μαύρο φεγγάρι», «Ετέλς Αντνάν-Εξόριστες λέξεις») που έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερα από πενήντα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Βουβούλα Σκούρα, φωτογραφία: Γιάννης Σαρηγιάννης, μοντάζ: Γιάννης Νταρίδης, μουσική: Νίκος Παπαδογούλας. Στο ρόλο των γυναικών της Μεσογείου η Κωνσταντίνα Τάκαλου. Αφηγητής: Χρόνης Παυλίδης.

Πληροφορίες: «Hommage στον Οδυσσέα Ελύτη», 9 Αυγούστου, Λέσβος, Σκάλα Ερεσού, Δημοτικό Σχολείο, ώρα έναρξης: 20:30.

Πηγή:http://downloads.naftemporiki.gr

Ο Αντώνης Ντόνεφ στη Σαγκάη


Οι Kalfayan Galleries θα παρουσιάσουν στη διεθνή έκθεση τέχνης ShContemporary 2010 (9-12 Σεπτεμβρίου 2010) ατομική έκθεση του Αντώνη Ντόνεφ, ο οποίος στο πλαίσιο της συμμετοχής της γκαλερί στην Art Fiera Bologna 2010 βραβεύτηκε με το The Art House Shanghai Award(*).

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί ένα έργο μνημειακών διαστάσεων (180 x 550 μ.) το οποίο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε αποκλειστικά για το ShContemporary, καθώς και έργα μικρότερων διαστάσεων. Ταυτόχρονα ο Ντόνεφ θα πραγματοποιήσει μια in situ εγκατάσταση στους τοίχους του περιπτέρου των Kalfayan Galleries.

Τα λεπτομερή σχέδια του Αντώνη Ντόνεφ ξεδιπλώνονται πάνω σε αποκόμματα εφημερίδων, σελίδες από βιβλία, λεξικά ή εγκυκλοπαίδειες, παρουσιάζοντας μια αυστηρά προσωπική θεώρηση της Γνώσης. Ο διαδαλώδης χαρακτήρας της εικονογραφίας και ο καλλιγραφικός τρόπος σχεδίου προσδίδουν στα έργα του εξαιρετικό δυναμισμό και πολυεπίπεδη δυνατότητα ερμηνίας.
Με χαρακτήρα αυτόματης γραφής, στα έργα του Ντόνεφ αποκαλύπτονται μεταξύ άλλων στοιχεία προσωπικών αναμνήσεων και συναισθημάτων, ατομικής και συλλογικής γνώσης. Τα στοιχεία αυτά προβάλλουν, συνειδητά ή ασυνείδητα μέσα από τα πολύπλοκα ζωγραφικά μοτίβα πάνω στην επιφάνεια των τυπωμένων σελίδων. Τα σχέδια του Ντόνεφ δημιουργούν παλίμψηστα που κρύβουν αλλεπάλληλα επίπεδα ιστοριών, ένα παράλληλο σύμπαν συμπυκνωμένης γνώσης και πληροφορίας, η ερμηνία των οποίων έγκειται κάθε φορά στην προσωπική ανάγνωση του θεατή.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Αντώνης Ντόνεφ γεννήθηκε το 1978. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Το 2010 έλαβε το βραβείο The Art House Shaghai Award στα πλαίσια της συμμετοχής των Kalfayan Galleries στην Arte Fiera Bologna. Τον ίδιο χρόνο προτάθηκε επίσης για το Βραβείο AUDI στα πλαίσια του διεθνούς project ‘New Positions’ στην Art Cologne.

Το έργο του Ντόνεφ, ο οποίος εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, παρουσιάστηκε το 2009 στις ατομικές εκθέσεις ‘The Yellow Wilderness’ (Kalfayan Galleries, Αθήνα) και ‘War, Fishing, Sex’ (Valentina Bonomo, Rome).

Έχει συμμετάσχει επίσης σε ομαδικές εκθέσεις όπως είναι μεταξύ άλλων το ‘Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙΙ’ (2009) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη, ‘Treasures of Wisdom’ (Kalfayan Galleries, ReMapII, 2009) και ‘Mimes’ (Kalfayan Galleries, Athens). To 2005 ήταν μεταξύ των έξι αριστούχων αποφοίτων της ΑΣΚΤ οι οποίοι βραβεύτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για τον Πολιτισμό: Ανάδειξη Νέων Δημιουργών - Eurobank Private Banking». Έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Ιταλία, το Ντουμπάι και τις ΗΠΑ.

(*)Το βραβείο συνοδεύει ένα residency διάρκειας ενός μήνα στην Σανγκάη, το οποίο ο Αντώνης πραγματοποιεί από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Η αρχαιολογία της Ιθάκης


Το Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης και η ΛΕ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων συνδιοργανώνουν στις 20 Αυγούστου 2010 στην Ιθάκη, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: Η Αρχαιολογία της Ιθάκης. Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.

Παρά το γεγονός ότι το νησί της Ιθάκης προσέλκυσε ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα αρχαιόφιλους και αρχαιολόγους σε αναζήτηση του μυθικού ήρωα Οδυσσέα, εντούτοις τα αρχαιολογικά λείψανα και εν γένει ο υλικός πολιτισμός του νησιού παραμένει άγνωστος.

Στόχος της Ημερίδας είναι η αποκατάσταση αυτού του κενού γνώσης παρουσιάζοντας και ερμηνεύοντας τα αρχαιολογικά ευρήματα των παλαιότερων και πρόσφατων ανασκαφικών ερευνών. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Ιθάκη αρχαιολογική ημερίδα στην οποία οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν αρχαιολογική έρευνα πεδίου.

Τα Πρακτικά της Ημερίδας θα αποτελέσουν σημείο βιβλιογραφικής αναφοράς για την αρχαιολογία της Ιθάκης, αφού θα παρουσιαστούν συγκεντρωτικά τα επιστημονικά πορίσματα των αρχαιολογικών ερευνών και η μέχρι σήμερα βιβλιογραφία.
Πηγή;http://www.zougla.gr

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Διαγωνισμός φωτογραφίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Δράμας


Στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, του 33ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και του digi2010, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά διαγωνισμός φωτογραφίας, με τίτλο «Δράμα ΖΕΙΝ. Το σήμερα ή το χθες» και έχει σκοπό να αναδείξει την συνύπαρξη δύο εποχών στη ζωή της πόλης. Στο διαγωνισμό θα γίνονται δεκτές φωτογραφίες από την πόλη της Δράμας. Σε κάθε συμμετοχή μπορούν να υποβληθούν μέχρι και 3 φωτογραφίες, ενώ θα γίνουν δεκτές όσες συμμετοχές κατατεθούν έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Από 20-25 Σεπτεμβρίου η έκθεση

Οι φωτογραφίες που θα διακριθούν, θα συμμετέχουν στην έκθεση φωτογραφίας «Δράμα ΖΕΙΝ. Το σήμερα ή το χθες» που θα λάβει χώρα από 20-25 Σεπτεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία», ενώ η ανακοίνωση των ονομάτων των τριών νικητών και η απονομή των βραβείων θα γίνει κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Δράμας.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinfest@dra.forthnet.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , και στις γραμματείες του Φεστιβάλ Δράμας, μαζί με την φόρμα συμμετοχής, συμπληρώνοντας όλα τα υποχρεωτικά πεδία του εντύπου εγγραφής, δηλαδή: το επώνυμό τους, το όνομά τους, την ηλεκτρονική τους διεύθυνση, τα στοιχεία επικοινωνίας τους (αριθμό σταθερού ή/και κινητού τηλεφώνου), τις φωτογραφίες τους. Πρέπει επίσης να αποδεχθούν τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού προτού επικυρώσουν τη συμμετοχή τους.


Πηγή:http://news.ert.gr

Michael Craig-Martin


«Θέλω οι πίνακές μου να είναι τόσο απλοί που το περιεχόμενό τους να μοιάζει προφανές, αλλά και τόσο σύνθετοι ώστε να παρέχουν μεγάλη ποικιλία δυνατοτήτων για αισθητικό και νοητικό παιχνίδι».
Michael Craig-Martin

Η Gagosian της Αθήνας παρουσιάζει μία έκθεση με νέους πίνακες του Michael Craig-Martin. Πρόκειται για την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα.

Στα πρώιμα έργα του ο Craig-Martin ενσωμάτωνε συχνά readymades (έτοιμα αντικείμενα) στα γλυπτά του και έκανε σαφείς αναφορές στον Αμερικανικό Μινιμαλισμό. Τόσο ο τρόπος με τον οποίον ελέγχει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του όσο και η διαύγεια με την οποία χειρίζεται την εννοιολογική τέχνη απεικονίζονται ξεκάθαρα σε έργα όπως το An Oak Tree (1973), το οποίο αποτελείται από ένα ποτήρι με νερό τοποθετημένο σε ένα ράφι και ένα κείμενο γραμμένο από τον ίδιον στο οποίο ισχυρίζεται ότι το ποτήρι με το νερό είναι στην πραγματικότητα μια βελανιδιά. Αυτό το ενδιαφέρον για τη σημασιολογία –το παιχνίδι ανάμεσα στον λόγο και το αντικείμενο– παραμένει η βασική θεματολογία του έργου του.

Τη δεκαετία του 1990 ο Craig-Martin στράφηκε στη ζωγραφική και ανέπτυξε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ύφος που ξεχωρίζει για τα ακριβή, αδρά περιγράμματα που ορίζουν επίπεδες επιφάνειες πολύ ζωηρών χρωμάτων. Με τη μεγάλη ακρίβεια στην τεχνική του, χρησιμοποιεί τη σύνθεση για να εξερευνήσει τις συνάφειες στον χώρο, αντιπαραθέτοντας χρώματα σε πολλαπλά επίπεδα. Ζωγραφίζει σύνολα από γράμματα τα οποία μπορεί να σχηματίζουν μερικές διαφορετικές λέξεις. Σχεδιάζει επίσης μπανάλ βιομηχανικά αντικείμενα. Οι λέξεις που ζωγραφίζει αναφέρονται συχνά σε αφηρημένες αξίες και έννοιες, ενώ τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί είναι γνωστά και υπαρκτά. Όμως, δεν ζωγραφίζει μία συγκεκριμένη καρέκλα, ένα παπούτσι ή ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά μία αφηρημένη φόρμα για το καθένα την οποία επαναλαμβάνει σε όλο το έργο του. Κατά την άποψή του, ο αμφιλεγόμενος συνδυασμός γραμμάτων και σχηματικών περιγραμμάτων βιομηχανικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα να δώσουν πολλές διαφορετικές προσωπικές ερμηνείες στους πίνακές του.

Στα νέα και ζωηρόχρωμα έργα του, τα οποία είναι ζωγραφισμένα με ακρυλικά χρώματα πάνω σε αλουμίνιο, ο Craig-Martin εξακολουθεί να διερευνά την έννοια
της πραγματικότητας και της αναπαράστασης στην τέχνη. Έχοντας δομήσει μία σειρά ελεύθερων συνειρμών και νοημάτων που πηγάζουν από τους αισθητικούς περιορισμούς που ο ίδιος έχει επιβάλει στον εαυτό του –σαν αυτούς που εμπεριέχει άλλωστε και η γλώσσα– δημιουργεί απεριόριστες κατά τα φαινόμενα παραλλαγές, οι οποίες μπορούν να ερμηνευτούν με ακόμα περισσότερους τρόπους απ’ ό,τι τα έργα του με τα readymades. Κάθε πίνακας βασίζεται σε μια λέξη –όπως «τέχνη» ή «σύμβολο»– την οποία την αντιμετωπίζει ταυτολογικά, ενσωματώνοντας τα γράμματα της λέξης τα οποία παραθέτει σε διαφορετικό μέγεθος το καθένα, σε γραμμικά σχέδια αντικειμένων καθημερινής χρήσης όπως παπούτσια, σφυριά, λαμπτήρες, παραμάνες και καρέκλες, πάνω σε έντονο μονόχρωμο φόντο. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από τον συνδυασμό των γραμμάτων και των αντικειμένων που στην ουσία συμβολίζονται από εικονογράμματα είναι ότι δημιουργείται η ψευδαίσθηση της διαφάνειας και του βάθους πεδίου∙ το αφηγηματικό στοιχείο των έργων προκύπτει από αυτή την αντιπαράθεση και τα πολλαπλά επίπεδα. Μέσα από τέτοιες φαινομενικά τυχαίες ομαδοποιήσεις, ο Craig-Martin ερευνά τη σύνθετη και συχνά αντιφατική σχέση ανάμεσα στη λέξη και την εικόνα.

Ο Michael Craig-Martin γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1941. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Yale όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό τίτλο το 1966. Διατέλεσε καθηγητής στο Goldsmith's College από το 1974 έως το 1988 και από το 1994 έως το 2000, ασκώντας σημαντική επιρροή στους νέους Βρετανούς καλλιτέχνες. Η δουλειά του Craig-Martin περιλαμβάνεται σε πολλές δημόσιες συλλογές, μεταξύ των οποίων και στο Museum of Modern Art της Νέας Υόρκης, στην Tate Gallery του Λονδίνου, και στο Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia της Μαδρίτης. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές ατομικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων: “Always Now”, Kunstverein Hannover (1998)• IVAM, Βαλένθια (2000)• “Living”, Sintra Museum of Modern Art, Πορτογαλία (2001)• “Signs of Life”, Kunsthaus Bregenz, Αυστρία (2006)• Irish Museum of Modern Art (2006-2007). Μόνιμες μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του είναι τοποθετημένες στο Regents Place του Λονδίνου και στο Laban Centre του Γκρίνουιτς.
Ο Craig-Martin ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Στα εγκαίνια θα παραστεί ο καλλιτέχνης.
  • Gagosian από 24 Σεπτεμβρίου 2010 έως 17 Δεκεμβρίου 2010
Πηγή:http://entertainment.in.gr

Η τέχνη πάει "παραλία"


Καλλιτέχνες από τον χώρο της γλυπτικής, των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής θα συμμετάσχουν με έργα τους στο ανοιχτό διαδραστικό Φεστιβάλ "Πλωτή Τέχνη" στην πλαζ της Βούλας και στον Μπάτη του Π. Φαλήρου από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Έργα που αναδύονται, επιπλέουν ή βυθίζονται στη θάλασσα δημιουργούν ένα ζωντανό, οργανικό και με ελεύθερη πρόσβαση πολιτιστικό πάρκο που σκοπό έχει να προσεγγίσει ανθρώπους και ομάδες που δεν θα επισκέπτονταν διαφορετικά τυπικούς χώρους τέχνης.

Η καλλιτεχνική δράση του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:
-Εικαστικά έργα (γλυπτά-installations) που θα ξεπροβάλουν από τα κύματα στην παραλία.
-Εικαστικά ρούχα για το fashion Show και τα εγκαίνια της "Πλωτής Τέχνης".
-Θεατρικές παραστάσεις σε καλοκαιρινά θέατρα ή διαμορφωμένες για τον χώρο της ακτής.
-Γλυπτά άμμου-Installations φωτισμού που θα λαμβάνουν χώρα στην ακτή.
-Μικρά acoustic gigs που ενισχύουν τη συλλογική αντίληψη της μουσικής και δεν ενοχλούν με την έντασή τους.

- Την πρώτη μέρα οι καλλιτέχνες θα εγκαθίστανται στην παραλία, προμηθεύονται τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν και αρχίζουν την κατασκευή και το στήσιμο των έργων (εάν δεν έχουν ήδη κάποιο έργο που θα μεταφερθεί εκεί). Η παραλία θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργαστήρι δημιουργίας και επικοινωνίας.
Πηγή:http://entertainment.in.gr

Ο πολιτισμός κάνει… διακοπές στα νησιά


Μια νέα πολιτιστική διοργάνωση που φέρνει στο προσκήνιο τον Άη Στράτη, την Ικαρία, τη Λέσβο, τη Σάμο, τους Φούρνους, τη Χίο και τα Ψαρά εγκαινιάζεται αυτόν τον Αύγουστο.

Πρόκειται για το «Ταξίδι Τεχνών-Πολιτιστικές διαδρομές στο Αιγαίο», ένα πολυθεματικό γεγονός με πλήθος εκδηλώσεων για το θέατρο ,τη μουσική και τη video-art. Το πρόγραμμα διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και η χρηματοδότησή του γίνεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο νέος αυτός θεσμός αξιοποιεί το πιο ταλαντούχο δυναμικό της τοπικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει παραγωγές που έχουν προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πιο αναλυτικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Συναυλία με έργα Σοπέν, με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη. Μουσικές συναυλίες όπερας και μελοποιημένης ελληνικής ποίησης. Μετακλήσεις θεατρικών παραστάσεων που παίχτηκαν τη θεατρική σαιζόν 2009-2010 στο ελεύθερο θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών και φεστιβάλ παιδικού θεάτρου.

Στον ίδιο κύκλο εκδηλώσεων εντάσσεται και το θεατρικό αναλόγιο με ανάθεση συγγραφής νέων θεατρικών κειμένων σε σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς με θέματα εμπνευσμένα από τη μεγάλη λογοτεχνική και πολιτιστική παράδοση της περιοχής (Σαπφώ, Όμηρος, Θεόφραστος, Θεόφιλος, Μυριβήλης, Βενέζης).

Τα έργα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά από γνωστούς ηθοποιούς με τη μορφή αναλογίου, παρουσία των συγγραφέων. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μια περφόρμανς με αναγνώσεις από το έργο του Ηλία Βενέζη σε δημόσιους χώρους, παραδοσιακά καφενεία και ιστορικά μνημεία. Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Aeroimpressionism


17/07-12/09/10
Sergey Yastrzhembskiy

Ένα μοναδικό ταξίδι στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Σιβηρία μας προσφέρουν τα έργα της έκθεσης, αφού στις εικόνες του Ρώσου δημιουργού μπορεί κανείς να δει τοπία στις περιοχές αυτές, φωτογραφημένα αρκετές εκατοντάδες μέτρα πάνω από τη γη.

Παρατηρώντας τις φωτογραφίες, ο θεατής έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει χώρες και ηπείρους από ψηλά, σαν να πετάει πάνω από τα μέρη που απεικονίζονται. Μοναδικοί συνδυασμοί σχεδίων και χρωμάτων συνθέτουν τα τοπία της έκθεσης, τα οποία μοιάζουν να μην έχουν αρχή και τέλος.

Sergey Yastrzhembskiy


Γεννήθηκε το 1953 στη Μόσχα. Σπούδασε φωτογραφία κοντά στον Lev Melikhov, ενώ ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, τη διπλωματία και την πολιτική. Ήταν ένας από τους νικητές του βραβείου του διαγωνισμού για την καλύτερη φωτογραφική εργασία σχετικά με τη Μόσχα του Moscow House of Photography Museum.

Το 2008 ίδρυσε την εταιρεία «HuntEssential FishFantastic» στη Νότιο Αφρική. Έχει εκδώσει πέντε φωτογραφικά λευκώματα και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμές εκθέσεις σε διάφορες χώρες. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Χώρος: Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη & Κλεάνθους, τηλ. 2310425531)
Ώρες λειτουργίας: Τρι-Πα 10:00-14:00, 18:00-21:00 Σα18:00-21:00, Κυ 10:00-14:00
Διάρκεια: 17/07-12/09

Διοργάνωση: Moscow House of Photography Museum, ΜΦΘ

Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη
Πηγή:http://www.zougla.gr