Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Στο πλαίσιο της PhotoBiennale Στην Πεντάπολη Σερρών ταξιδεύει η φωτογραφική έκθεση «Καπνομάγαζα»


Η έκθεση «Καπνομάγαζα» του Καμίλο Νόλλα με έργα από τη συλλογή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ταξιδεύει, στο πλαίσιο της PhotoBiennale, στην Πεντάπολη του Δήμου Εμμανουήλ Παππά στο νομό Σερρών.

Η έκθεση παρουσιάζεται από την 1η Νοεμβρίου στο νέο Μουσείο Καπνού Πεντάπολης και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Εμμανουήλ Παππά. Μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται επίσης στο κτίριο της Φιλαρμονικής στην Πεντάπολη.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από παλιές αποθήκες καπνού στο Αγρίνιο, το Βόλο, την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη.

Ο Καμίλο Νόλλας φωτογράφισε τα εσωτερικά κτιρίων που στέγαζαν στο παρελθόν καπνεργοστάσια, τα καπνομάγαζα όπως λέγονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο τρόπος που έμπαινε το φως από τα μισάνοιχτα παντζούρια, η πατίνα στα πέτρινα ντουβάρια, τα νοτισμένα πατώματα από την υγρή μυρωδιά του καπνού, οδήγησαν το δημιουργό στην απόφαση να επικεντρώσει τη φωτογράφησή του στους εσωτερικούς χώρους. Με το φακό του περιπλανιέται μέσα στις αχανείς αίθουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, ανακαλύπτοντας πόσο σημαντική υπήρξε στην Ελλάδα η καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού.

Οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα αποτυπώνουν σχέσεις χώρου σαν ενδείξεις, σαν ίχνη, σαν αποκαΐδια του χρόνου.

Η έκθεση «Καπνομάγαζα» έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Αθήνα, το Αγρίνιο, την Καβάλα, την Ξάνθη, το Παρίσι, την Πάτρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Λάρισα.

Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου