Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Σχέδια ψυχικού ενδιαφέροντος από τον Παύλο Σάμιο


Μια σειρά από σχέδια σε σινική μελάνι και ακουαρέλα κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Σχέδια ψυχικού ενδιαφέροντος» παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος στην έκθεση του στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, που εγκαινιάζεται στις 8 Δεκεμβρίου.



Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης έδωσε αυτόν τον τίτλο στην έκθεση του, καθώς προσδίδει, όπως σημειώνει μια διάσταση εσωτερική. Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε, έχουμε ανάγκη να επιστρέψουμε στις βάσεις. Και το σχέδιο είναι η ακλόνητη βάση της ζωγραφικής.

Στη σειρά των 30 σχεδίων του, ο Παύλος Σάμιος δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ζευγάρι γυναικών. Είναι οι φίλες που μοιράζονται σκέψεις, αισθήματα, απογοητεύσεις, όνειρα. Ο ζωγράφος προτίμησε το ρόλο του αόρατου παρατηρητή, που εισχωρεί στον προσωπικό, γοητευτικό κόσμο των γυναικών, χωρίς εκείνες να το γνωρίζουν. Γίνεται ο κρυφός ακροατής που προσεγγίζει μικρά, καθημερινά μυστικά, κομμάτια της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Αν και το γυμνό ενυπάρχει ωστόσο δεν είναι ζητούμενη η ερωτική ατμόσφαιρα.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τα μοντέλα του και το διάλογο τους, ως αιτία για να δημιουργηθεί το σχέδιο και να αναδειχθεί το μεγαλείο του. Οι διάλογοι αποπνέουν ψυχισμό. Και το σχέδιο είναι ο ιδανικός φορέας έκφρασης του. Αλλά και οι παύσεις και τα κενά του διαλόγου, το απλανές βλέμμα, η ανάπαυλα, δίνουν και άλλες αφορμές στο σχέδιο για να κατακλύσει την ζωγραφική επιφάνεια.
Σχέδια ψυχικού ενδιαφέροντος από τον Παύλο Σάμιο

Κι ενώ ο ζωγράφος γίνεται σιγά-σιγά μέρος της ιστορίας, αφήνει την πόρτα ανοικτή στην επικοινωνία και δίνει την ευκαιρία στο θεατή του, να ολοκληρώσει εκείνος το έργο, βάζοντας τη δική του πινελιά.

Η έκθεση του Παύλου Σάμιου με τίτλο «Σχέδια ψυχικού ενδιαφέροντος» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή εγκαινιάζεται στις 8 Δεκεμβρίου και διαρκεί ως τις 8 Ιανουαρίου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 11.00π.μ. -8.00 μ.μ. και Σάββατο 11.00-4.00 μ.μ. Δευτέρα, Τετάρτη και Κυριακή κλειστά.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή: Κασσαβέτη 18 και Γρ. Αυξεντίου, 14562 Κηφισιά, τηλ. 2108019975.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου