Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Με τους "Διαλόγους των Αθηνών" εγκαινιάζεται η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών


Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών εισέρχεται στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Αθήνας και της χώρας, με τη φιλοδοξία να υπηρετήσει τον τίτλο της: να καταστεί, δηλαδή, ουσιαστική στέγη για τα γράμματα και τις τέχνες σε ένα κοινωνικό οικονομικό περιβάλλον όλο και πιο σύνθετο, όλο και πιο απαιτητικό.

Η αρχή θα γίνει το Νοέμβριο με τους «Διαλόγους των Αθηνών» που θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης και τους «Εικαστικούς Διαλόγους», δράση παράλληλη με το συνέδριο που θα περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών στην πόλη…

Συγκεκριμένα:
Οι Διάλογοι των Αθηνών
24 – 27 Νοεμβρίου 2010 – Κεντρική Σκηνή
Το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με οκτώ παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκά ιδρύματα, διοργανώνει τους Διαλόγους των Αθηνών, ένα διεθνές συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό και το ρόλο του στη σύγχρονη κοινωνία.

Κορυφαίοι στοχαστές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν για τέσσερις μέρες στην Αθήνα για να συζητήσουν δημόσια, να επιχειρηματολογήσουν και να ανοίξουν νέους δρόμους σκέψης σε ζητήματα παγκόσμιου και διαχρονικού ενδιαφέροντος, που περικλείονται σε έξι θεματικές ενότητες. Οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις, οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι διαχρονικές προοπτικές καθώς και η ευρεία συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, καθιστούν τους Διαλόγους των Αθηνών μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες.

Οι Διάλογοι των Αθηνών εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο η Στέγη αποσκοπεί να προσεγγίσει γενικότερα τον ελληνικό πολιτισμό, ως πολιτισμό που έχει απόλυτη σχέση με το σήμερα, που διαθέτει μια σπάνια διαχρονικότητα και επιδέχεται πολλών διαφορετικών προσεγγίσεων. Επίσης, προβάλλουν την ιδιαίτερη προσέγγιση της έννοιας του συνεδρίου, ως συνάντηση ειδημόνων με στόχο το γόνιμο, ζωντανό διάλογο, ενώ αναδεικνύουν το ρόλο της τεχνολογίας και του κυβερνοχώρου για την ενίσχυση των δυνατοτήτων επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ο ελληνικός πολιτισμός έχει θέσει τα θεμέλια της οικουμενικής ανθρωπιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με τον Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, «η πλειοψηφία των ζητημάτων που τέθηκαν από τους μεγάλους στοχαστές της Αθήνας, της Ρώμης, της Αλεξάνδρειας, της Κωνσταντινούπολης και άλλων τόπων της Μεσογείου, όπου υιοθετήθηκε η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, βρίσκονται στα θεμέλια πολιτισμών σε όλο τον κόσμο και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση σύγχρονων πολιτικών, φιλοσοφικών, καλλιτεχνικών και επιστημονικών αναζητήσεων και διαλόγων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συνέδριο έχει στόχο να διερευνήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από το πρίσμα της ελληνικής σκέψης, όπως αυτή διατυπώθηκε ανά τους αιώνες, χωρίς όμως να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον ελληνικό πολιτισμό και να περιοριστεί στη δυτική σκέψη».

Θεματικές Ενότητες και Προεδρεύοντες
Ταυτότητα και Ετερότητα
Dame Averil Cameron, Καθηγήτρια της Ύστερης Αρχαιότητας και του Βυζαντίου

Ιστορία και Ιστορίες
Hans-Joachim Gehrke, Πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου
Johannes Koder Καθηγητής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών

Λόγος και Τέχνη
Gregory Nagy, Καθηγητής Κλασικής Ελληνικής Γραμματείας στην έδρα Francis Jones του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Richard Martin Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στην έδρα Antony and Isabelle Raubitschek του Πανεπιστημίου Στάνφορντ

Δημοκρατία και Πολιτεία
Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών
Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διευθυντής του Workshop Πολιτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιστήμη και Ηθική
Αθανάσιος Φωκάς Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ
Jacques Jouanna Μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων του Ινστιτούτου της Γαλλίας

Ποιότητα Ζωής
Robert Harriss Πρόεδρος του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Χιούστον
Δημήτρης Νανόπουλος Καθηγητής στην έδρα Mitchell-Heep Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Τέξας A&M, College Station, Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Χιούστον, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Στους Διαλόγους των Αθηνών μπορούν να συμμετάσχουν ως σύνεδροι υπότροφοι και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αφού υποβάλλουν αίτηση εγγραφής, στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Νοέμβριος - Στην πόλη

Οι Εικαστικοί Διάλογοι αποτελούν την πρώτη εικαστική παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται για μια δράση παράλληλη με το διεθνές συνέδριο Οι Διάλογοι των Αθηνών, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία της.

Δεκαπέντε εικαστικοί καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα έκφρασης (προβολές βίντεο, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, ηχητικές εγκαταστάσεις, animation, διαδραστικά έργα κλπ.), αποπειρώνται να μεταγράψουν σε εικόνα τις προβληματικές που εγείρει ο επιστημονικός λόγος μέσα από τις έξι θεματικές ενότητες του συνεδρίου (Ταυτότητα και Ετερότητα, Ιστορία και Ιστορίες, Λόγος και Τέχνη, Δημοκρατία και Πολιτεία, Επιστήμη και Ηθική, Ποιότητα Ζωής) και να απαντήσουν ο καθένας με τον τρόπο του στα ζητήματα που προκύπτουν από τη διερεύνηση και την επανεξέταση της πολιτισμικής παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδας στη σύγχρονη κοινωνία.

Έτσι, προκύπτουν δεκαπέντε νέα έργα, ειδικά δημιουργημένα για τη δράση και βασισμένα κατά κύριο λόγο στις νέες τεχνολογίες, τα οποία θα στηθούν σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους της Αθήνας (ανοιχτούς και κλειστούς), ώστε οι πολίτες να έρθουν αναπάντεχα σε επαφή με αυτά.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η τυχαία, απρόσμενη συνάντηση του αθηναϊκού κοινού με τα έργα, η οποία αποβλέπει στο ξάφνιασμα, στο κέντρισμα του ενδιαφέροντος και – γιατί όχι; – στη δημιουργία μιας δημόσιας συζήτησης γύρω από αυτά.

Οι δεκαπέντε καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη δράση είναι (αλφαβητικά): Ανδρέας Αγγελιδάκης, Χρήστος Αποστολάκης, Κατερίνα Αποστολίδου, Κωστής Βελώνης Ελένη Καμμά, Άννα Λάσκαρη, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Νίκος Ναυρίδης, Νίκος Παπαδημητρίου, Άγγελος Πλέσσας, Γιάννης Σκουρλέτης, Βασιλεία Στυλιανίδου, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Μάκης Φάρος, Αλέξανδρος Ψυχούλης
Πηγή:http://entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου