Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ο Σταυρός του Σύμπαντος - Το κλειδί της Δημιουργίας


«Ο Σταυρός του Σύμπαντος-Το κλειδί της Δημιουργίας» τιτλοφορείται η εικαστική έκθεση της Λήδας Μητσώνη, που διοργανώνεται με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από τις 3 έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2010 (αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός», Πειραιώς 100, Γκάζι).
Τα σύνθετα και πρωτότυπα έργα της δημιουργού, που συνδυάζουν παραδοσιακά και σύγχρονα εκφραστικά μέσα, (όπως είναι η ζωγραφική, η γλυπτική, η χαρακτική, οι βιντεοπροβολές και οι «εγκαταστάσεις») διαμορφώνουν ως οπτικές εικασίες, τα «περιβάλλοντα» αυτά (art-environments), που έχουν προκύψει από πολύχρονους φιλοσοφικούς στοχασμούς και εμπνευσμένες διαισθήσεις της ίδιας.

Οι μορφοποιημένες ιδέες της Λήδας Μητσώνη έχουν αρχαίες αφετηρίες, που εστιάζουν σε υπαρξιακά αινίγματα και ερωτήματα γύρω από τις αναγκαιότητες παρουσίας, σημασιών και προορισμού ζωής στο στερέωμα.

Οι τεχνουργίες στα Ελευσίνια Μυστήρια, οι Ορφικοί Ύμνοι, τα Πλατωνικά κείμενα (ιδίως ο «Φαίδρος»),οι Νεοπλατωνικές δοξασίες και μεγάλο μέρος των «πραγματειών» κατά την Αναγέννηση, στόχευαν άλλοτε στην συνειδητοποίηση και διάδοση ορισμένων βασικών πεποιθήσεων, που αφορούν στην γέννηση, την πνευματική εξέλιξη, τις σημασίες του έρωτα, του θανάτου και την αναγέννηση του ανθρώπου, μέσα από ανακυκλωτικές δραστηριότητες της φύσης και των νόμων που τη διέπουν.

Η Λήδα Μητσώνη επικεντρώνεται στην πρόκληση ερεθισμάτων για τον νου και τη φαντασία του θεατή. Τα έργα της υποβάλλουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, διασυνδέοντας το παρελθόν και το παρόν, μέσα από συμβολισμούς και αλληγορίες.

Πρόκειται για μία ασυνήθιστη και πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση, που απευθύνεται τόσο στον απλό φιλότεχνο, όσο και στον πιο απαιτητικό. Ο εικαστικός λόγος συνδιαλέγεται σ'αυτή την έκθεση, με τον μουσικό (οι συνθέσεις είναι της Λένας Πλάτωνος και του Avius), αλλά και την «αρχιτεκτονική» διασκευή του χώρου (από τον Άγγελο Μέντη) αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού, γύρω από οικουμενικά και πανανθρώπινα ζητήματα.

Ώρες λειτουργίας: 11.00 - 22.00.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου