Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ανοικτός και πάλι για το κοινό ο ναός της Αφροδίτης στη Ρώμη

Άνοιξε και πάλι σήμερα για το κοινό, μετά από είκοσι και πλέον χρόνια εργασιών συντήρησης, ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας Ρώμης, εν μέσω μιας πολιτικής θύελλας σχετικά με τη διατήρηση των ιταλικών θησαυρών της τέχνης, και μετά την κατάρρευση της Οικίας των Μονομάχων στην Πομπηία.

Πρόκειται για το ναό της Αφροδίτης στη Ρώμη, που οικοδομήθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό το 2ο αιώνα (121 έως 135) και βρίσκεται στην καρδιά της Ρωμαϊκής Αγοράς κοντά στο Κολοσσαίο.

Το κτήριο είχε αρχικά διπλή είσοδο, σήμερα όμως δεν απομένουν παρά 15 κολόνες από λευκό μάρμαρο και τα ερείπια δυο αψίδων με φατνώματα.

Οι επισκέπτες της αγοράς μπορούσαν να δουν το ναό, αλλά η πρόσβαση σε αυτόν είχε κλείσει.

«Έχουμε συντηρήσει ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της εξουσίας και του μεγαλείου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά το άνοιγμα του ναού, η Κλαούντια ντελ Μόντε, η υπεύθυνη αρχιτέκτων για τις εργασίες συντήρησης.

Χτισμένος στα ερείπια της Domus Aurea-της βίλας του αυτοκράτορα Νέρωνα-ο ναός αποτελούνταν από δύο μέρη: το ναό της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και μυθικής προγόνου των Ρωμαίων, και εκείνο της Αιώνιας Ρώμης, θεάς της πόλης.

Γιγαντιαία αγάλματα κοσμούσαν τους δύο ναούς: το άγαλμα της Ρώμης έβλεπε προς το Φόρουμ, ενώ εκείνο της Αφροδίτης κοιτούσε προς το Κολοσσαίο.

Το άνοιγμα του ναού στο κοινό γίνεται σε μια περίοδο που το μέλλον των αρχιτεκτονικών θησαυρών αποτελεί αντικείμενο διαμάχης στην Ιταλία μετά την κατάρρευση της αρχαίας οικίας στην Πομπηία, μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο.

Την Παρασκευή, εκατοντάδες μουσεία, βιβλιοθήκες και αρχαιολογικοί χώροι θα είναι κλειστοί στις μεγάλες τουριστικές πόλεις-Φλωρεντία, Γένοβα, Βενετία, Ρώμη- σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στον προϋπολογισμό για τον Πολιτισμό.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου