Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αφιέρωμα στη Σουσάνε Μπίερ


Αποφλοιώνει από «οχυρά», συμβάσεις και περιορισμούς, χτίζοντας ένα σινεμά συγκινητικό. «Θέλω να μπαίνω κάτω από το πετσί των ηρώων μου», δηλώνει η Δανή σκηνοθέτις Σουσάνε Μπίερ, για την οποία το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα από τις 3 εώς τις 12 Δεκεμβρίου παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες στιγμές της φιλμογραφίας της καθώς και την πρόσφατη δημιουργία της με τίτλο In a better world (2010) που αποτελεί και την συμμετοχή της Δανίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η Σουσάνε Μπίερ, από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές φωνές της Δανίας, γεννήθηκε το 1960 και αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Δανίας το 1987. Συνδέθηκε στενά με το Δόγμα '95, ακολουθώντας τους κανόνες του. ωστόσο στην μετέπειτα πορεία της, διαφοροποιήθηκε, πλάθοντας ένα προσωπικό ύφος, που ενσωματώνει επιλεκτικά στους κώδικές του στοιχεία του περίφημου Μανιφέστου, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η σκηνοθέτης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να τιμηθεί από τη διοργάνωση με τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Στο αφιέρωμα θα προβληθεί το κινηματογραφικό της ντεμπούτο Η Φρόυντ μετακομίζει (1991), όπως επίσης και άλλες ταινίες της όπως, Οικογενειακές υποθέσεις 1994), Ο ένας και μοναδικός (1999), η κομεντί Μια φορά στη ζωή μας (2000), οι Ανοιχτές καρδιές (2002), Ουκ επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου (2004) και το Μετά το γάμο (2006).

Η Μπίερ αντιπαραβάλλει στο ψυχρό σκανδιναβικό τοπίο, το έντονο συναισθηματικό ψυχογράφημα των χαρακτήρων, επιτυγχάνοντας με μοναδική μαστοριά τον στόχο που η ίδια θέτει στον εαυτό της «Να διεισδύει κάτω απ' το πετσί των ηρώων της».

Πληροφορίες

51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

3-12 Δεκεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου