Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

«Εγχαράξεις ονείρων»...στη Θεσσαλονίκη

Θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, από την προϊστορική περίοδο, τοπία της Ελλάδας και της Σερβίας, εικόνες νεκρής φύσης και του θαλάσσιου κόσμου περιλαμβάνει η έκθεση έργων χαρακτικής με τίτλο «Εγχαράξεις Ονείρων» του Σέρβου καλλιτέχνη, Ντράγκισα Τσόσιτς, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των 28 έργων του Ντράγκισα Τσόσιτς που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στο κοινό της Θεσσαλονίκης είναι ο δίσκος της Φαιστού, η παράσταση της Γιγαντομαχίας από το Ναό του Δία της Περγάμου, ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα.

«Μέσα από τα έργα μου επιδιώκω, μεταξύ άλλων να αναδείξω δημιουργίες πολιτιστικής κληρονομιάς που με ενθουσίασαν, όταν τις πρωτοαντίκρισα, να προβάλλω την ανεκτίμητη καλλιτεχνική αξία τους», δήλωσε ο κ. Τσόσιτς στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αναφερόμενος στα χαρακτικά του, με θέματα το δίσκο της Φαιστού και τα γλυπτά της Περγάμου.

Η ελληνική θεματολογία έχει κεντρική θέση στα έργα του Σέρβου καλλιτέχνη από το 2000 και μετά, όταν εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να ταξιδεύει στην Ελλάδα.

Ο Ντράγκισα Τσόσιτς από το 1968 έχει παρουσιάσει έργα του σε δεκάδες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, από τη Βιέννη μέχρι την Αθήνα. Έχει πάρει μέρος στις Μπιενάλε Χαρακτικής στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα το 2007 με πέντε έργα του.

Γεννήθηκε το 1951 στο Νέγκοτιν, της Σερβίας. Σπούδασε χαρακτική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Νόβι Σαντ, στον Χαλίλ Τίκβεσα και Ζίβκο Τζακ. Τελειοποίησε την χαρακτική με μεταπτυχιακές σπουδές στο Βελιγράδι.

Είναι μέλος του συνδέσμου Σέρβων ζωγράφων (τμήμα χαρακτικής). Εκτός από την χαρακτική ασχολείται με τη ζωγραφική και το σχέδιο.

Έργα του φιλοξενούνται σε μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και αίθουσες τέχνης σε διάφορες χώρες. Από το 2008 είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η έκθεση «Εγχαράξεις ονείρων» φιλοξενείται στην Γκαλερί IANOS έως τις 23 Νοεμβρίου.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου