Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Δύο νέες εκθέσεις εγκαινιάζονται την Πέμπτη στο πλαίσιο του Athens Photo Festival


Δύο νέες εκθέσεις φωτογραφίας εγκαινιάζονται την Πέμπτη στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010. Πρόκειται για τα «Τοπία» της Χρύσσας Τσοβίλη και τα «Όνειρα Εγκαταλελειμμένα» του Τζεφ Βάντερπουλ.

Η έκθεση της Χρ.Τσοβίλη εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην Gallery M55 και έχει τίτλο Τοπία.

Η φωτογράφος Χρύσα Τσοβίλη διερευνώντας την απεικόνιση του τοπίου διερωτάται: «πως θα φαινόταν ο κόσμος που ζούμε σήμερα εκφρασμένος μέσα από αναφορές στο κίνημα του ρομαντισμού;»

Η Τσοβίλη αντλώντας – λόγω σπουδών της – εκφραστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη ζωγραφική, εισχώρησε σε μια διαδικασία αισθητικής ανασκόπησης.

Έχοντας ως έμπνευση αλλά και σημείο αναφοράς την ένταση των στοιχείων που κυριαρχούν στη φύση, καταγράφει τοπία που προσφέρουν ένα αίσθημα νοσταλγίας του παρελθόντος και φυγής από την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτισμού.

Η Τσοβίλη αντιμετωπίζει το τοπίο, χωρίς ίχνος γραφικότητας, ως πηγή μεγαλοπρέπειας και δέους.

Πρόκειται για ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στα φυσικά στοιχεία. Βαριά γκρίζα σύννεφα δεσπόζουν πάνω από λόφους και χωριά, αστικά και βιομηχανικά τοπία, ενώ το υγρό στοιχείο διαμορφώνει τη θέση του ορίζοντα.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Gallery Μ55 (Μαυρομιχάλη 55 Εξάρχεια, τηλ. 210 3624856) έως τις 30 Νοεμβρίου.

Την Πέμπτη εγκαινιάζεται, επίσης, στην γκαλερί Manifactura, η έκθεση του Τζεφ Βάντερπουλ με τίτλο Dreams.

Στη σειρά Όνειρα Εγκαταλελειμμένα, ο φωτογράφος μελετά τις ατελείωτες τσιμεντένιες κατασκευές οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο συνήθεις μέσα στο ελληνικό τοπίο.

Σε αυτές τις εικόνες, ορισμένες κατασκευές στέκουν ως αναμνήσεις αρχαίων ερειπίων, ξεχασμένων στην εποχή μας, ενώ άλλες μοιάζουν με σύγχρονα γλυπτά τα οποία στέκονται αλλόκοτα σε ειδυλλιακές τοποθεσίες.

Το ελληνικό τοπίο είναι διάσπαρτο με αυτές τις ατελείς κατασκευές, με πολλές από αυτές να βρίσκονται στα πιο όμορφα σημεία του.

Στέκονται ως μνημεία για τα παρατημένα όνειρα της επέκτασης και της ανάπτυξης, ως μνημεία για τους καιρούς στους οποίους ζούμε.

Η έκθεση παρουσιάζεται στην Manifactura (Ζωοδόχου Πηγής 29, τηλ. 210 3811470) έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Πηγή:http://www.tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου