Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Έκθεση του φωτογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη, Δημήτρη Γέρου


Ο νομπελίστας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, κρατώντας τα χειρόγραφά του και μία ομπρέλα, ποζάρει αισιόδοξα στον φακό του Δημήτρη Γέρου, στον «δρόμο για την Ιθάκη», ο Γάλλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Μισέλ Τουρνιέ, από το πρεσβυτέριο, όπου κατοικεί, φωτογραφίζεται για τα «Κεριά», ο νομπελίστας Ναγκίμπ Μαχφούζ στο καθιστικό του, απαθανατίζεται για τη «Μονοτονία».

Σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων, γνώστες και θαυμαστές της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη, περνούν από τον φωτογραφικό φακό του εικαστικού καλλιτέχνη Δημήτρη Γέρου εικονογραφώντας την έκδοση, που φιλοξενεί ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή και θα κυκλοφορήσει αυτές τις ημέρες στα Αγγλικά, από τις εκδόσεις «Insight» του Σαν Φρανσίσκο.

Παράλληλα, από την 1η Δεκεμβρίου (έως την 31η), 35 από τις 70 ασπρόμαυρες φωτογραφίες αυτού του εγχειρήματος, θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στην έκθεση με τίτλο «Shades of Love», την πρώτη, ουσιαστικά, έκθεση του σουρεαλιστή ζωγράφου, γλύπτη, φωτογράφου Γέρου, έπειτα από 13 χρόνια απουσίας του από τις αθηναϊκές γκαλερί.

Οι φωτογραφίες του καλλιτέχνη στα ποιήματα του Καβάφη «δεν εστιάζουν στο ολοκληρωμένο ποίημα, στην πλήρη εξιστόρηση του περιστατικού από τον Καβάφη, αλλά στην πιο λαμπερή στιγμή του ποιήματος», παρατηρεί ο Αμερικανός ποιητής και τεχνοκρτικός, Τζον Γουντ.

Πάνω σε μερικές από τις φωτογραφίες της έκθεσης θα προβάλλεται βίντεο με τον εικονιζόμενο να απαγγέλλει το ποίημα για το οποίο έχει ποζάρει, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση πως ξαφνικά οι φωτογραφίες ζωντανεύουν.

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου