Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Δύο βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς κέρδισε η Ελλάδα

 

Για την υποδειγματική συντήρηση των Προπυλαίων αλλά και για την τεχνογνωσία που ανέπτυξε η ομάδα των ελλήνων συντηρητών αρχαίων μνημείων, η χώρα μας απέσπασε δύο βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη μη κυβερνητική ευρωπαϊκή οργάνωση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, Europa Nostra. 

 

Οι τριάντα νικητές, των οποίων τα σχέδια επιλέχθηκαν μεταξύ σχεδόν διακοσίων προεπιλεγμένων σχεδίων, τιμώνται για τα επιτεύγματά τους σε τέσσερις τομείς: συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.
Τον Ιούνιο στο Ηρώδειο η απονομή
Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα, παρουσία του Κάρολου Παπούλια - Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ανδρούλλας Βασιλείου - Επιτρόπου αρμόδιας για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, και του Πλάθιντο Ντομίνγκο - τενόρου παγκοσμίου φήμης και προέδρου της Europa Nostra.
Βραβείο κοινού με ηλεκτρονική δημοσκόπηση
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από τα τριάντα σχέδια που βραβεύτηκαν, τα έξι θα ονομαστούν «grand prix» στην διάρκεια της τελετής στην Αθήνα και ένας από τους νικητές θα λάβει το βραβείο της επιλογής του κοινού, με βάση μια ηλεκτρονική δημοσκόπηση που διεξάγεται από την Europa Nostra.

Η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου
Προς όφελος των μελλοντικών γενεών
«Το παρελθόν μπορεί να μας διδάξει πολλά για το παρόν και το μέλλον και γι’ αυτό οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε να εκτιμάται η κληρονομιά μας από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την προστατεύουμε προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το βραβείο αυτό μαζί με άλλα σχέδια πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του νέου μας προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», καθώς και μέσω άλλων μέσων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου.

Να καταβάλουμε προσπάθειες για την διάσωση των θησαυρών
«Διαπιστώνω με ικανοποίηση, ότι το Χρυσό Ιωβηλαίο της Europa Nostra συμπίπτει με το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών. Αυτό είναι η ιδανική ευκαιρία για να τονιστεί το μοναδικό δυναμικό της πολιτιστικής κληρονομιάς για να ενισχυθεί η υπευθυνότητα των πολιτών και η συναίσθησή τους ότι ανήκουν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η κληρονομιά αυτή μας ενισχύει όλους και μας εμπνέει για δημιουργικότητα και καινοτομία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταβάλουμε από κοινού προσπάθειες για την διάσωση και την προβολή των θησαυρών που υπάρχουν ανάμεσά μας για τα επόμενα 50 χρόνια αλλά και μετά», πρόσθεσε ο Πλάθιντο Ντομίνγκο.
Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο

  Φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Η Europa Nostra είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) πανευρωπαϊκής εμβέλειας που δραστηριοποιείται ως φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκπροσωπεί 250 μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες, που συνολικά εκπροσωπούν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια πολίτες.
Υποστηρίζεται, επίσης, από περισσότερες από 150 δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες, καθώς και από περισσότερα από 1.500 ανεξάρτητα μέλη. Το τεράστιο δίκτυό της, επαγγελματιών και εθελοντών, εργάζεται με προσήλωση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης για τη σημερινή γενιά και τις γενιές του μέλλοντος.
Το 2014 στη Βιέννη
Η τελετή απονομής των βραβείων για το 2013 στην Αθήνα αποτελεί μέρος του ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για τα επόμενα βραβεία είναι η 9η Σεπτεμβρίου 2013. Η τελετή που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος αναμένεται να λάβει χώρα στη Βιέννη, τον Μάιο του 2014.
Οι νικητές των βραβείων (κατ’ αλφαβητική σειρά ανά χώρα)
Κατηγορία 1 — Συντήρηση
Tallinn Seaplane Harbour, Εσθονία
Peenemünde Power Station, Usedom, Γερμανία
Taut’s Home, Βερολίνο, Γερμανία
Αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων, Ακρόπολις, Αθήνα, Ελλάδα
Festetich Castle, Alsóbogát, Ουγγαρία
The Forest of Saint Francis, Ασίζη, Ιταλία
Railway Bridges in the Langstraat, Drunen, Κάτω Χώρες
Lyceum Passos Manuel, Λισαβόνα, Πορτογαλία

Chalet of the Countess of Edla, Sintra, Πορτογαλία
Northern Romanesque, Castile and León, Ισπανία
The Fountain of the Lions, Γρανάδα, Ισπανία
Roman Theatre of Medellin, Ισπανία
Abadia Retuerta LeDomaine, Sardón de Duero, Valladolid, Ισπανία
King’s Cross Station, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Strawberry Hill, Twickenham, Ηνωμένο Βασίλειο
Κατηγορία 2 — Έρευνα
Restauration des Machines Exceptionnelles de la Brasserie Wielemans Ceuppens, Βρυξέλλες, Βέλγιο
Company Towns in European Textile Industry 1771-1914, Lodz, Πολωνία
Granaries on Stilts: the Ancient Art of Building with Nature, Castropol, Ισπανία
Σ’ αυτή την κατηγορία, ένα βραβείο Europa Nostra απονέμεται σε ένα σχέδιο από μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πολιτισμός» της ΕΕ:
Συγκρότημα κατοικιών Lignon: αρχιτεκτονική μελέτη και στρατηγικές παρέμβασης, Γενεύη, Ελβετία
Κατηγορία 3 — Ειδικές υπηρεσίες
Fondation du Patrimoine, Παρίσι, Γαλλία
Verein fur Kunst- und Kulturforderung in den Neuen Landern, Βερολίνο, Γερμανία
ΕΑΚΑΑ — Επιτροπή για τη συντήρηση των μνημείων της Ακρόπολης, Αθήνα, Ελλάδα
Foundation Ricardo do Espírito Santo Silva, Λισαβόνα, Πορτογαλία

Martin Drury, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Κατηγορία 4 — Εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση
Irish Walled Towns Network Educational Programme, Kilkenny, Ιρλανδία
Italian Places I Love, Μιλάνο, Ιταλία
Wooden housing in Kuldiga old town, Λετονία
SOS Azulejo Project (Projecto SOS Azulejo), Loures, Πορτογαλία
The Living Cabanyal Archive, Βαλένθια, Ισπανία
South Pennines Watershed Landscape, Μπράντφορντ, Ηνωμένο Βασίλειο
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
Πηγή: http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου